Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Izraelský premiér a jeho spolupracovníci idú do domácej karantény

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu (Zdroj: SITA/Ronen Zvulun/ Pool photo via AP)

TEL AVIV - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu a jeho najbližší spolupracovníci sa rozhodli dobrovoľne odobrať do dočasnej domácej karantény. Informoval o tom denník The Times of Israel. Urobili tak po tom, ako sa na základe testov zistilo, že koronavírusom je nakazená Netanjahuova poradkyňa Rivkah Paluchová.

V samoizolácii budú do vtedy, kým predstavitelia izraelského ministerstva zdravotníctva ukončia vyšetrovanie, ktorého cieľom je zistiť, či mohli byť vystavení osobe infikovanej koronavírusom. "Ešte než sa skončí epidemioligcké vyšetrovanie a odstránia sa všetky pochybnosti, sa premiér a jeho najbližší spolupracovníci rozhodli, že ostanú v izolácii, kým sa toto vyšetrovanie neskončí, v súlade s jeho (následnými) zisteniami potom ministerstvo zdravotníctva a premiérov osobný lekár stanoví deň ukončenia izolácie," informovala Netanjahuova kancelária.

Denník Jerusalem Post píše, že prvé zistenia zmieneného vyšetrovania naznačujú, že Netanjahu sa priamo z Paluchovou v posledných dvoch týždňoch osobne nestretol a preto do izolácie odísť nemusel. Samotná Paluchová už skôr potvrdila, že v izraelskom parlamente (Knesete) bola vo štvrtok, aby pomohla Netanjahuovi v príprave na hlasovanie o novom predsedovi parlamentu. Stal sa ním jeho doterajší politický rival Benny Ganc, s ktorým sa momentálne pokúša vytvoriť vládu.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Podľa vlastných slov ale poradkyňa neprišla do priameho kontaktu s Netanjahuom. Podľa televízie Channel 12 sa však Paluchová v Knesete stretla prinajmenšom s viacerými ministrami. Pozitívny test na koronavírus mal ešte pred Paluchovou jej manžel. Poradkyňa uviedla, že obaja sa cítia dobre a majú len minimálne príznaky ochorenia COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje.

Netanjahua by ešte v priebehu pondelka mali otestovať na koronavírus. Premiéra už v ostatných týždňoch na koronavírus viackrát testovali, výsledky mal dosiaľ negatívne. V Izraeli momentálne evidujú vyše 4347 nakazených. Koronavírus SARS-CoV-2 si tam dosiaľ vyžiadal 15 obetí na životoch.

Viac o téme: KaranténaIzraelTel AvivBenjamin NetanjahuKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu