Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Netanjahu je znova v karanténe: Občanom odporúča, aby nosili rúška

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu (Zdroj: SITA/Ronen Zvulun/ Pool photo via AP)

JERUZALEM - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu sa vo štvrtok vrátil do preventívnej karantény po tom, ako mal minister zdravotníctva Jaakov Litzman pozitívny test na nový koronavírus. Podľa agentúry AFP o tom informoval úrad predsedu izraelskej vlády.

Netanjahu bol v karanténe od začiatku tohto týždňa, keď mala pozitívny test na koronavírus jedna z jeho poradkýň. Táto karanténe sa skončila v stredu v noci. Nová, sedemdňová izolácia bola premiérovi nariadená pre jeho kontakty so 71-ročným ministrom Litzmanom. Ministerstvo zdravotníctva dodalo, že po kontakte s Litzmanom nastúpil do karantény aj generálny riaditeľ ministerstva Moše Bar Siman Tov spolu s ďalšími vysoko postavenými úradníkmi.

Izraelské médiá informovali, že pre kontakty s Litzmanom je v karanténe aj šéf špionážnej služby Mosad Josi Kohen. Túto správu sa však zatiaľ nepodarilo potvrdiť. Litzman je príslušníkom dynastie Gur hlásiacej sa k ultraortodoxnému židovstvu.

Polovica osôb hospitalizovaných v Izraeli sú ortodoxní židia

Práve komunita ortodoxných židov je epidémiou nového koronavírusu v Izraeli postihnutá najviac, pretože žijú vo veľkých rodinách a v stiesnenom priestore, nijako neobmedzujú spoločenské kontakty a odmietajú rešpektovať nariadenia izraelskej vlády, ktorých cieľom je zmierniť šírenie koronavírusu SARS-CoV-2. Rabíni tejto komunity spočiatku ignorovali a dokonca odmietli nariadenia zatvoriť vzdelávacie inštitúcie a obmedziť počet ľudí na bohoslužbách v synagógach.

Médiá informovali, že polovica osôb hospitalizovaných v Izraeli sú práve ortodoxní židia, ktorí pritom tvoria len desať percent populácie. Netanjahu však v stredu informoval, že došlo k "veľmi pozitívnej zmene v radoch ultraorotodoxnej verejnosti", lebo títo nábožní židia - charedim - pochopili nebezpečenstvo šírenia koronavírusu. "Počúvajú pokyny a správajú sa zodpovedne, s plnou podporou rabínov," dodal Netanjahu.

V rozpore s doterajším stanoviskom izraelských úradov premiér Izraelčanov vyzval, aby nosili na verejnosti rúška alebo si inak zakrývali nos a ústa."Ak nemáte rúško alebo masku, použite šál alebo niečo iné na tvár, aby sa znížilo šírenie vírusu na ostatných," apeloval.

Viac o téme: RúškaKaranténaBenjamin NetanjahuKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu