Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Kraje ponúkajú občanom aj zdravotníkom svoje kapacity: Sprístupnia internáty

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Marko Erd)

TRNAVA - V Trnavskom samosprávnom kraji (TTSK) vyčlenili v súvislosti s výskytom nového koronavírusu štyri zariadenia v pôsobnosti kraja, ktoré sú k dispozícii pre občanov vracajúcich sa zo zahraničia. Informovalo o tom komunikačné oddelenie TTSK.

Kraj k tomuto kroku pristúpil na základe rozhodnutia ústredného krízového štábu o povinných karanténach pre občanov, ktorí sa vracajú zo zahraničia. Ide o individuálne návraty alebo o hromadnú repatriáciu.

Ministerstvo vnútra (MV) SR vyzvalo samosprávne kraje, aby občanov začali ubytovávať. "Vyčlenili sme štyri zariadenia, pričom jeden internát rozbehol činnosť už v sobotu (28.3.), kedy sme ubytovali prvých občanov," uviedol predseda TTSK Jozef Viskupič.

Ďalšie internáty budú aktivované v stredu (1.4.). Ide o zariadenia v Piešťanoch, Senici a Dunajskej Strede a tiež o školu v prírode v Moravskom Svätom Jáne. V prípade potreby pripraví kraj kapacity aj v ďalších okresoch.

ŽSK sprístupnil zdravotníkom v karanténe päť internátov

Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) sprístupnil pre zdravotníkov v karanténe viac ako 500 lôžok v piatich stredoškolských internátoch v Žiline, Ružomberku, Liptovskom Mikuláši, Nižnej a v Martine. Informovala o tom hovorkyňa ŽSK Martina Remencová.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

"Internáty pri našich stredných školách ostali po prerušení vyučovania prázdne a tak sme ich kapacity poskytli ako núdzové ubytovanie. V prvom rade budú slúžiť zdravotníkom, ktorí musia byť izolovaní a zároveň nechcú vystaviť riziku svoje rodiny a blízkych," povedala predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

ŽSK má aktuálne k dispozícií v internátoch pri Strednej odbornej škole (SOŠ) dopravnej v Žiline 80 lôžok, pri Spojenej škole v Ružomberku 60 lôžok, pri Obchodnej akadémii v Liptovskom Mikuláši 158 lôžok, pri Spojenej škole v Nižnej 40 lôžok a od soboty (4. 4.) sa k nim pridá aj internát pri SOŠ dopravnej v Martine so 180 lôžkami, doplnila Remencová s tým, že doteraz využili službu internátov šiesti zdravotníci, ktorí prišli do kontaktu s pacientmi s podozrením na ochorenie COVID-19.

"Chcela by som sa poďakovať riaditeľom škôl, že nám vyšli v ústrety a pomohli nám rýchlo zabezpečiť potrebné lôžka. V čase mimoriadnej situácie budú slúžiť ako núdzové ubytovanie pre zdravotníkov, ktorí bojujú v prvej línií proti novému koronavírusu," dodala riaditeľka odboru školstva a športu Úradu ŽSK Janka Školová.

Viac o téme: InternátySlovenskoKoronavírusSamosprávne kraje
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu