Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Vedci zrejme odhalili, s čím súvisí šírenie koronavírusu: Má to dva dôvody

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RÍM - Šírenie koronavírusu, ktorým sa po celom svete nakazilo viac ako 600 000 ľudí, môže súvisieť so znečistením ovzdušia. Vyplýva to zo štúdie publikovanej talianskymi vedcami, o ktorej informoval denník The Economist. Odborníci sa domnievajú, že vírus SARS-CoV-2 sa môže prenášať aj pomocou prachových častíc.

Tím chemika Leonarda Settiho z univerzity v severotalianskej Bologni sa snažil vyskúmať, prečo sa vírus šíri oveľa rýchlejšie na severe Talianska, konkrétne v industrializovanej Pádskej nížine, než v iných častiach krajiny. Odborníci zistili, že denná bilancia potvrdených prípadov nákazy v severnom Taliansku úzko súvisí s úrovňou znečistenia, čo môže mať dva rôzne dôvody.

Koronavírus desí svet
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini)

KORONAVÍRUS New York je totálne paralyzovaný: Lekári sú vydesení na smrť, experti poznajú príčinu

Ich hypotéza sa prikláňa k vysvetleniu, že pevné prachové častice v ovzduší môžu vírus prenášať na svojom povrchu. V Pádskej nížine je týchto častíc podstatne viac ako vo zvyšku štátu. Vedci vychádzali z predchádzajúcich štúdií, ktoré uvádzajú, že sa podobným spôsobom môžu šíriť aj iné vírusy, ako napríklad tie spôsobujúce chrípku, infekciu dýchacích ciest alebo osýpky. Druhým vysvetlením pre koreláciu medzi oboma javmi môže byť tiež to, že vysoká koncentrácia prachových častíc v ovzduší zvyšuje náchylnosť k chorobám.

Vedci zrejme odhalili, s
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Fabio Ferrari/LaPresse via AP)

Štúdia Settiho tímu ešte neprešla recenznou fázou medzi inými odborníkmi v odbore. Táto prax nie je však u nových štúdií ohľadom vírusu SARS-CoV-2 ničím nevídaným, poznamenáva denník. Akademici vychádzajú z predpokladu, že pozdržanie publikácie výskumov je počas súčasnej krízy doslova otázkou života a smrti. Aj napriek tomu existuje šanca, že zníženie množstva pevných častíc v ovzduší prispeje k spomaleniu šírenia vírusu - podobne ako napríklad dobrovoľná sociálna izolácia, uzatvára The Economist.

Viac o téme: PrachOvzdušieŠírenieKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu