Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Trojica beštiálne zavraždila chlapca (†14): Polícia ignorovala dôkazy, mrazivé zistenie po 36 rokoch

Neuveriteľný prípad sa odohral v Baltimore. Zobraziť galériu (3)
Neuveriteľný prípad sa odohral v Baltimore. (Zdroj: Reprofoto:Washington Post/youtube)

BALTIMOR - Traja muži z amerického Baltimoru prežili vo väzení 36 rokov. Za mreže putovali ako 16-roční, odsúdili ich na doživotie pre surovú vraždu. No ako sa ukázalo, sú nevinní. V prípade pochybila polícia aj žalobcovia. Ignorovanie dôkazov pripravilo trojicu o veľa...

Ranson Watkis, Andrew Stewart a Alfred Chestnut. To sú mená mužov, ktorí si odsedeli dlhé roky v chládku, no neprávom. Aj napriek tomu, že by ste možno čakali, že pred novinármi sa budú tváriť poriadne namosúrene, veď majú dôvod, nestalo sa tak. Zatiaľ čo ich rodinní príslušníci netajili dojatie a poplakali si priamo pred kamerami, oni preukázali poriadnu dávku pokory. Slobodu si chcú užívať plnými dúškami.

Spoza mreží sa pri tom dostali najmä vďaka Chestnutovi. Ten sa nevzdával, bojoval za to, aby ich prípad znovu otvorili. Po tom, ako v televízii zazrel štátnu zástupkyňu Marilyn Mosby, ktorá sa venuje odhaľovaniu justičných omylov, rozhodol sa jej napísať list. Oplatilo sa. O prípade informoval Washington Post.

Muži, ktorí o slobode doteraz iba snívali, sa zatiaľ nevyjadrili, či budú požadovať finančné odškodnenie. Lobovať za nich plánuje už spomínaná Mosby.

Podobné omyly ale nie sú v USA výnimočné. Starým prípadom sa venuje útvar Conviction Integrity Units. Vo svojej práci sú úspešní. Od roku 2018 oslobodili vo Philadelphii už 10 ľudí, ktorých obžalovali z vraždy.

Trojica mužov sa dočkala
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Reprofoto-Washington Post)

Chyba vyšetrovateľov

K vražde, ktorá sa odohrala v baltimorskej základnej škole Harlem Park, došlo v roku 1983. O život prišiel len 14-ročný DeWitto Duckett. Prípad bol ostrosledovaný, preto polícia chcela dolapiť páchateľa. No zdá sa, že až natoľko, že ignorovali výpovede svedkov i dôkazy.

Podľa policajných záznamov niekoľko ľudí dokonca identifikovalo útočníka. Nešlo však o troch mladíkov, ale o v tom čase 18-ročného Michaela Willisa. Zahliadli ho utekať v okolí miesta činu, v ruke držal zbraň, svedok ho spoznal aj na fotografii. Tínedžer navyše nosil mikinu, ktorá bola identická s odcudzeným oblečením obete.

No najvyšší trest si vypočuli školáci, ktorí boli v zlom čase na zlom mieste. Robili neplechu pri škole a na jej chodbách. Pred vraždou ich správca vyhodil. Žalobca ale tvrdil, že sa vrátili. 

Jednu z hlavných úloh navyše opäť zohrala mikina, ktorú zastrelenému chlapcovi ukradli. Chestnut mal rovnakú u seba doma. Políciu nepresvedčila ani účtenka, ktorú im ukazovala matka. Na jeho mikine navyše neboli žiadne stopy krvi. 

Neplnoletých svedkov okrem toho opakovane vypočúvali bez dozoru ich rodičov či iných odborníkov. Pod nátlakom vypovedali tak, ako sa od nich požadovalo, čo hralo v neprospech mladíkov. A ako skončil údajný vrah Willis? Nepoučil sa. Niekoľkokrát ho zatkli za drogy a napadnutie. V roku 2002 ho zastrelili.

Viac o téme: VraždaOdsúdenieChybaUSA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu