Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Prípad, ktorý šokoval Poľsko: VIDEO Mladíka napriek alibi odsúdili na 18 rokov, rekordné odškodné!

Tomasz Komenda po výroku súdu. Zobraziť galériu (2)
Tomasz Komenda po výroku súdu. (Zdroj: YouTube/Radio Opole)

VARŠAVA - Poľský súd v pondelok nariadil vyplatenie rekordného odškodného vo výške 13 miliónov zlotých (cca 2,9 milióna eur) Tomaszovi Komendovi, ktorý strávil 18 rokov za mrežami za zločiny, ktoré nespáchal. Prípad terajšieho štyridsiatnika šokoval Poľsko a pravicová vláda ho vyzdvihla ako príklad nutnosti hlbokých zmien v súdnom systéme.

Sedel za vraždu, ktorú nespáchal: Za 46 desivých rokov v base dostane odškodné, zverejnili cenu za život

Komenda bol zatknutý v roku 2000 kvôli údajnému znásilneniu a vražde 15-ročného dievčaťa na novoročnej dedinskej diskotéke neďaleko Vroclavu z roku 1997. Za tieto činy bol odsúdený najprv na 15 rokov väzenia. Neskôr mu trest zvýšili na 25 rokov, hoci trval na svojej nevine.

Na naliehanie rodiny prokuratúra prípad preskúmala a dospela k záveru, že odsúdený zločin nemohol spáchať. Komenda bol zbavený viny potom, čo okrem iného nové testy DNA ukázali, že sa na činoch nepodieľal.

Odsúdený napriek alibi

Komendu, ktorý mal v čase vraždy 18 rokov, odsúdili napriek tomu, že mal jednoznačné alibi - v čase zločinu bol od miesta jeho spáchania vzdialený pol hodiny jazdy autom. Potvrdilo to 12 svedkov, s ktorými slávil koniec roka.

V roku 2018 muža zbavili viny a prepustili, načo požadoval podľa AP kompenzáciu vo výške 19 miliónov zlotých (cca 4,2 milióna eur). Súd v Opole mu v pondelok priznal väčšinu požadovanej sumy. Ide o najväčšie takéto odškodnenie, aké kedy bolo v Poľsku priznané. Komenda sa ešte proti rozhodnutiu môže odvolať.

Ospravedlnenie nečaká

Rozhlasová stanica RMF pripomenula, že Komenda sa na súde domáhal milióna zlotých za každý rok z 18 rokov, strávených za mrežami. Vo väzení sa pokúsil aj o samovraždu. Kvôli drastickým podrobnostiam života vo väzení sa súd odohral podľa RMF za zatvorenými dverami, s vylúčením verejnosti.

"Skončila sa moja nočná mora. Ľudia, ktorí ma zavreli, nemajú srdce. Žiadne peniaze mi nevynahradia tých 18 rokov," povedal Komenda novinárom. Žiadne ospravedlnenia nečaká. "To sú len slová. To, čo som prežil, je len moje," povedal a dodal, že ide domov za synom, ktorého mu partnerka porodila v decembri. "Chcem len, aby bol (syn) taký šťastný, ako som teraz ja," vyhlásila obeť justičného omylu.

Viac o téme: OdškodnéPoľskoJustičný omylTomasz Komenda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu