Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hurikán Dorian zosilnel, v pondelok zasiahne Floridu: Trump zrušil návštevu Poľska

(Zdroj: SITA/NASA via AP)

MIAMI - Hurikán Dorian, ktorý smeruje k pobrežiu amerického štátu Florida, zosilnel a preradili ho do druhej z piatich kategórií. Tlačová agentúra AP to uviedla v piatok s odvolaním sa na údaje amerického Národného centra pre hurikány (NHC) so sídlom v Miami.

Dorian sa presúval tento týždeň popri Portoriku a očakáva sa, že východné pobrežie Floridy zasiahne v pondelok večer miestneho času. Počas víkendu by mal ďalej naberať na sile. Podľa najnovšieho oznamu NHC z piatka 05.00 h SELČ dosiahla najvyššia ustálená rýchlosť vetra 165 kilometrov za hodinu, čo zodpovedá uvedenej kategórii podľa Saffirovej-Simpsonovej škály. Tzv. oko hurikánu sa nachádzalo niekoľko stoviek kilometrov východne od súostrovia Bahamy.

Hoci NHC zatiaľ neeviduje výstrahy pre pobrežné oblasti, mnohí obyvatelia Floridy podľa AP pociťujú "bezmocnosť" po tom, ako americký prezident Donald Trump vo svojom tvíte zo štvrtkového večera varoval, že z Doriana môže byť po zosilnení "absolútna príšera". 

Nie je pritom jasné, kde presne tento hurikán udrie na pevninu. Meteorológovia uviedli, že to môže byť kdekoľvek medzi súostrovím Florida Keys a južným okrajom štátu Georgia. Vzhľadom na túto neistotu americké úrady zatiaľ nenariadili nijaké evakuácie. Na väčšine územia Floridy sa medzitým míňajú z obchodov zásoby balenej vody a vytvárajú sa rady pri čerpacích staniciach. Floridský guvernér Ron DeSantis vyhlásil stav ohrozenia, čo umožňuje posilnenie dodávok paliva. K podobnému kroku pristúpila aj susedná Georgia.

Trump pre hurikán Dorian zrušil návštevu Poľska

Americký prezident Donald Trump vo štvrtok zrušil svoju plánovanú víkendovú cestu do Poľska pre blížiaci sa hurikán Dorian. Ako uviedol, je pre neho "veľmi dôležité", aby bol vo Washingtone a vysporiadal sa s ním. "Našou najvyššou prioritou je bezpečnosť a ochrana Američanov na trase hurikánu," uviedol prezident.

Trump mal do Varšavy vycestovať v sobotu a vrátiť sa mal v pondelok. Do Poľska, kde sa mal zúčastniť na podujatiach pri príležitosti 80. výročia začiatku druhej svetovej vojny, namiesto neho pocestuje viceprezident Mike Pence. Prezident uviedol, že svoje rozhodnutie už skôr počas štvrtka oznámil svojmu poľskému kolegovi Andrzejovi Dudovi a návštevu chce naplánovať na iný termín v "blízkej budúcnosti".

Je to už druhá zahraničná cesta, ktorú Trump v ostatných týždňoch zrušil. Z Poľska mal pôvodne letieť na prvú oficiálnu návštevu Dánska, tú však minulý týždeň zrušil po tom, ako tamojší lídri skritizovali jeho plán kúpiť Grónsko.

Viac o téme: FloridaHurikán Dorian
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu