Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Hurikán Dorian opäť zosilnel: Bahamy a Florida sa pripravujú na najhoršie

Hurikán Dorian zosilnel a preradili ho do 4. z celkových piatich kategórií.
Hurikán Dorian zosilnel a preradili ho do 4. z celkových piatich kategórií. (Zdroj: SITA/NOAA via AP)

MIAMI - Hurikán Dorian, ktorý sa blíži k súostroviu Bahamy a začiatkom budúceho týždňa by mal doraziť aj k pobrežiu amerického štátu Florida, zosilnel a preradili ho do 4. z celkových piatich kategórií. Oznámilo to v sobotu Americké Národné centrum pre hurikány (NHC) so sídlom v Miami, píše agentúra AFP.

Z Doriana sa podľa NHC stal "extrémne nebezpečný hurikán" 4. kategórie s maximálnou rýchlosťou vetra až 220 kilometrov za hodinu. K Bahamám by mal doraziť v nedeľu a k pobrežiu Floridy v pondelok večer. Severozápadná časť Bahám by sa podľa NHC mala pripraviť na životohrozujúci príliv, pri ktorom by sa hladina vody mohla zvýšiť o 3 až 4,5 metra nad bežnú úroveň. 

Bahamský premiér Hubert Minnis nariadil evakuácie skupiny bahamských ostrovov známych pod názvom Abaco a tiež častí ostrova Grand Bahama. Ich obyvateľov vyzval, aby neboli "pochabí" a nesnažili sa úder hurikánu "prestáť". "Ak sa neevakuujete, môžete za to zaplatiť životom," povedal. Agentúra AFP píše, že v oblasti zvýšili počet letov, aby tak obyvateľom tejto severozápadnej časti Bahám umožnili zmienené ostrovy opustiť.

Trasa hurikánu je stále pomerne nepredvídateľná. Vzhľadom na to úrady na pobreží amerického štátu Florida dosiaľ nenariadili nijaké evakuácie. Miestni obyvatelia sa však zásobujú potravinami či balenou vodou, a viacerí sa pripravujú svoje domovy opustiť, píše AFP. 

Floridský guvernér Ron DeSantis vyhlásil stav ohrozenia a k podobnému kroku pristúpila aj susedná Georgia. "Očakávame obrovské množstvo záplav... Všetkých Floriďanov vyzývame, aby mali zásobu jedla, liekov a vody na sedem dní," povedal DeSantis. 

Viac o téme: EvakuáciaFloridaBahamyHurikán Dorian
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu