Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Americkú vládu opustil ďalší minister: Acosta rezignoval kvôli škandálu okolo Epsteina

Jeffrey Epstein Zobraziť galériu (2)
Jeffrey Epstein (Zdroj: SITA (Uma Sanghvi/Palm Beach Post via AP, File))

Americký minister práce Alexander Acosta oznámil v piatok svoju rezignáciu v súvislosti s obnoveným vyšetrovaním údajného zneužívania maloletých dievčat finančníkom Jeffreym Epsteinom. Acosta ešte v roku 2008 ako prokurátor na Floride uzavrel s Epsteinom tajnú dohodu o vine a treste. Finančník sa vtedy priznal, že pre svojich klientov zabezpečoval neplnoleté prostitútky, za čo strávil 13 mesiacov vo floridskom väzení. Informovala o tom agentúra AP.

Acosta na margo svojej rezignácie vyhlásil, že by nebolo správne, ak by jeho účasť na Epsteinovom prípade poškodzovala agendu prezidenta a činnosť ministerstva práce. "Moja pointa je, že dnes máme skvelú ekonomiku a práve na ekonomiku by sme sa mali aj naďalej sústreďovať," vyhlásil a dodal, že jeho rezignácia nadobudne platnosť o sedem dní.

Americký prezident Donald Trump v súvislosti s Acostovou rezignáciou povedal, že je mu "ľúto, že sa to deje".

Donald Trump a Alexander
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci, File)

Acostova úloha v Epsteinovom prípade sa dostala do pozornosti verejnosti po tom, ako newyorskí prokurátori tento týždeň obvinili Epsteina v inom prípade zo založenia kriminálnej siete, ktorá mu umožňovala pohlavne zneužívať desiatky neplnoletých dievčat. Ako pripomína AP, Epstein roky považoval za svojich priateľov bývalého prezidenta Billa Clintona i súčasného šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa.

Trump o Epsteinovi ešte v roku 2002 vyhlásil, že "s ním je zábava" a že je to "skvelý chlapík". "Dokonca sa o ňom hovorí, že má rád krásne ženy tak veľmi ako aj ja, pričom mnohé z nich sú z tých mladších", uviedol vtedy Trump. Šéf Bieleho domu teraz tvrdí, že s Epsteinom sa odcudzili a on nie je "jeho fanúšikom".
 

Viac o téme: RezignáciaJeffrey EpsteinAlexander Acosta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu