Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

NASA má veľké plány: VIDEO Chystá misiu, ktorá môže konečne odhaliť mimozemský život

Vizualizácia dronu na Titane. Zobraziť galériu (2)
Vizualizácia dronu na Titane. (Zdroj: Johns Hopkins APL)

WASHINGTON - Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) má v úmysle skúmať najväčší mesiac Saturnu Titan pomocou veľkého bezpilotného lietadla, dronu. Prístroj Dragonfly by sa mal na cestu vydať v roku 2026 a na miesto určenia doraziť o osem rokov neskôr, informovala NASA na svojom webe.

Ľudia narodení v tomto období sa podľa profesora stanú svedkami úžasnej udalosti vo vesmíre

Bohato organický svet Titanu vybrala vesmírna agentúra ako ďalší cieľ bádania v slnečnej sústave v rámci pátrania po stavebných kameňoch života. Rotorový aparát Dragonfly bude po Saturnovom mesiaci lietať a skúmať rôzne miesta. Mal by zavítať na desiatky sľubných lokácií a zisťovať, či na tomto ľadovom telese môže existovať mikrobiologický život.

Dragonfly bude vôbec prvé zariadenie s viacerými rotormi, ktoré NASA použije pri skúmaní iného telesa v slnečnej sústave. Dron s ôsmimi rotormi môže pri lete úspešne využiť atmosféru Titanu, ktorá je štyrikrát hustejšia než ovzdušie Zeme.

Titan
Zobraziť galériu (2)
Titan  (Zdroj: NASA/Johns Hopkins Applied Physics Laboratory/ /University of Arizona/University of Idaho)

Titan je podľa vedcov analógom Zeme v ranom štádiu a môže poskytnúť vodidlá k tomu, ako vznikol život na našej planéte. "Dragonfly pri svojej základnej misii trvajúcej 2,7 roka má prebádať rôzne prostredia od organických dún až po dno impaktného krátera, kde kedysi voda v kvapalnom stave a zložité organické látky, ktoré sú kľúčom k životu, možno desiatky tisíc rokov existovali spoločne," uviedla NASA.

Dron vyšlú v roku 2026 a do cieľa by mal doraziť v roku 2034. Projekt za 850 miliónov dolárov (cca 747 miliónov eur) porazil desiatky iných, medzi ktorými bola aj misia na zozbieranie vzoriek z neďalekej kométy. Mesiac už skúmali v rámci medzinárodnej misie Cassini-Huygens. V roku 2017 však nechali sondu Cassini zhorieť v atmosfére, čím ukončili dvadsaťročnú štúdiu.

Viac o téme: VesmírMisiaNASATitan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu