Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Južná Kórea je nespokojná s tempom, chce urýchliť vyzdvihnutie obetí z vraku lode: Desiata obeť

Potopenie maďarskej vyhliadkovej lode Hableány s turistami na Dunaji. Zobraziť galériu (3)
Potopenie maďarskej vyhliadkovej lode Hableány s turistami na Dunaji. (Zdroj: SITA/AP)

BUDAPEŠŤ- Juhokórejská ministerka zahraničných vecí Kang Kjong-wha sa po schôdzke so šéfom maďarskej diplomacie Péterom Szijjártóom minulý piatok v Budapešti chce tento týždeň opäť stretnúť, aby urýchlila vyzdvihnutie obetí z vraku lode a vyšetrenie tragickej havárie vyhliadkovej lode.

Informoval o tom v utorok spravodajský server Infostart.hu, podľa ktorého agentúra Yonhap uviedla, že kórejská vláda je nespokojná s tempom budapeštianskej záchrannej akcie. Kjong-wha by sa mala tento týždeň na Slovensku stretnúť s rezortnými kolegami krajín Vyšehradskej štvorky (V4), kde bude mať príležitosť vyzvať maďarské orgány, aby urýchlili proces pátrania po nezvestných a vyjasnenie okolností havárie.

Potopená loď v Budapešti
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA (Zsolt Szigetvary/MTI via AP), (Peter Lakatos/MTI via AP))

Kórejský vojenský pridelenec veľvyslanectva v Budapešti pre denník Korea Times uviedol, že do nedele by v každom prípade chceli ukončiť vyzdvihnutie obetí z vraku potopenej vyhliadkovej lode. Táto operácia by sa podľa jeho slov mohla začať najskôr v stredu, avšak pomalý pokles hladiny a rýchle prúdenie vody Dunaja môžu zásah posunúť na neskoršie dni.

K vraku potopenej vyhliadkovej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Laszlo Balogh)

Maďarský minister vnútra vyjadril spokojnosť so zásahom záchranných zložiek

Maďarský minister vnútra Sándor Pintér vyjadril v utorok na schôdzke parlamentného výboru pre národnú bezpečnosť spokojnosť so zásahom záchranných zložiek pri minulotýždňovej tragickej zrážke lodí na Dunaji.

Podľa agentúry MTI šéf rezortu povedal, že záchranná akcia bola mimoriadne rýchla a odborná. "Do pol hodiny som osobne prevzal riadenie záchranných prác a na miesto havárie osobne prišiel policajný šéf i šéfovia záchranných zložiek," dodal Pintér s poznámkou, že spolupráca civilnej ochrany, záchranárov a občanov bola vynikajúca.

Minister pripomenul, že viacerých pasažierov prevrátenej vyhliadkovej lode zachránili z vody policajné hliadky. Spravodajský server 444.hu poznamenal, že z policajných videozáznamov vyplýva, že policajti vytiahli z vody dve osoby, avšak zo záznamu nie je jasné, či obaja prežili nehodu.

Na otázku člena výboru z opozičnej Maďarskej socialistickej strany (MSZP) Zsolta Molnára Pintér uviedol, že príslušné orgány už analyzujú nehodu a že v prípade potreby je rezort vnútra pripravený sprísniť pravidlá dunajskej plavby. Minister oznámil, že vrak potopenej lode vyzdvihne plávajúci žeriav Clark Ádám, ktorý by do hlavného mesta mal doraziť vo štvrtok.

Obe telá nájdené v Dunaji patria turistom z potopenej lode

Obe telá nájdené v Dunaji sú Juhokórejčania z výletnej lode, ktorá šla ku dnu minulý týždeň po zrážke s väčším plavidlom v Budapešti. Juhokórejské ministerstvo zahraničia v utorok uviedlo, že telo nájdené na dne rieky v blízkosti vraku patrí žene - päťdesiatničke, zatiaľ čo ďalšie telo muža po šesťdesiatke našli až 132 kilometrov od miesta nešťastia.

Desiata obeť

Maďarskí potápači našli v utorok ďalšiu obeť minulotýždňovej tragickej zrážky lodí na Dunaji. Telo vytiahli v centre Budapešti z potopenej výletnej lode, ktorá viezla juhokórejských turistov. Počet potvrdených obetí nešťastia tak stúpol na desať. Ďalších sedem osôb sa podarilo zachrániť, 18 ľudí je stále nezvestných. Pátrajú po nich maďarskí aj juhokórejskí potápači.

Podľa úradov je momentálne hlavným cieľom vyzdvihnutie lode Hableány z dna Dunaja. Toto úsilie však hatí rýchlo tečúca voda, typická vysoká jarná hladina, ako aj nulová viditeľnosť pod vodou.

Viac o téme: LoďPotopenieBudapešťViking Sygin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu