Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Dusno medzi Iránom a USA: Zaríf odsúdil mlčanie Washingtonu po masovej poprave v Saudskej Arábii

Mohammad Džavád Zaríf
Mohammad Džavád Zaríf (Zdroj: TASR/Tobias Hase/dpa)

TEHERÁN - Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf odsúdil v stredu mlčanie administratívy amerického prezidenta Donalda Trumpa v súvislosti so saudskoarabskou hromadnou popravou 37 osôb usvedčených z terorizmu. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

"Na rozdiel od okamžitej reakcie na rozštvrtenie novinára, teraz, keď Saudská Arábia sťala 37 ľudí za jediný deň, nepočujeme od Trumpovej administratívy ani šepnutie," napísal Zaríf na sociálnej sieti Twitter. Narážal tým na vlaňajšiu vraždu saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího na konzuláte Saudskej Arábie v Istanbule.

Takmer štyri desiatky občanov Saudskej Arábie popravili v utorok "za prijatie teroristického a extrémistického zmýšľania, ako aj za vytvorenie teroristických buniek s cieľom destabilizovať bezpečnosť", uviedla saudskoarabská tlačová agentúra SPA.

Jedna osoba bola po poprave ukrižovaná, čo je podľa zmieneného zdroja trestom vyhradeným pre mimoriadne závažné zločiny. Popravy sú v tomto ultrakonzervatívnom kráľovstve zvyčajne vykonávané sťatím hlavy. Ľudskoprávna organizácia Amnesty International uviedla, že väčšinu popravených osôb tvorili šiitskí muži "odsúdení po zinscenovaných procesoch, ktoré porušili medzinárodné normy pre spravodlivý proces a boli založené na priznaniach vynútených prostredníctvom mučenia".

Podľa zmienenej inštitúcie bolo 11 osôb odsúdených za špionáž pre Irán, kde žije šiitská väčšina, zatiaľ čo najmenej 14 ďalších osôb dostalo trest smrti v spojitosti s protivládnymi protestmi z rokov 2011 a 2012 vo Východnej provincii, kde žije väčšina saudskoarabskej šiitskej menšiny.

Tieto popravy boli "ďalším hrozným príkladom toho, ako sa trest smrti používa ako politický nástroj na rozdrvenie disentu z radov šiitskej menšiny", uviedla výskumná riaditeľka blízkovýchodnej pobočky Amnesty International Lynn Maaloufová.

V prevažne sunnitskej Saudskej Arábii bolo od začiatku tohto roka popravených už najmenej 100 ľudí, vyplýva z údajov zverejnených SPA. V roku 2016 Rijád rozhneval Irán popravou 47 osôb odsúdených za "terorizmus" vrátane popredného šiitského duchovného Nimra Bákira Nimra. Saudská Arábia vlani vykonala 149 trestov smrti, čím sa popri Číne a Iráne zaradila k trom krajinám s najvyššou bilanciou v tejto činnosti, uvádza Amnesty International.

Rúhání: USA musia prestať s nátlakom a ospravedlniť sa, potom bude Irán rokovať

Irán je ochotný rokovať s Amerikou len pod podmienkou, že Spojené štáty prestanú vytvárať nátlak a ospravedlnia sa. V stredu to vyhlásil iránsky prezident Hasan Rúhání, ktorého citovali štátne médiá a následne i agentúra Reuters.

Ceny ropy dosiahli od novembra vrchol v utorok - po tom, čo Washington v pondelok oznámil, že na budúci týždeň prestanú platiť všetky výnimky zo zákazu dovozu iránskej ropy, postihnutej sankciami. Výnimku malo udelenú niekoľko štátov. Washington takto tlačí na dovozcov, aby prestali nakupovať ropu od Teheránu, a naďalej obmedzuje jej globálne dodávky.

"Vždy sme boli priaznivcom rokovania a diplomacie, a rovnako sme boli aj priaznivcom vojny a obrany. Rokovanie je možné iba vtedy, ak prestane všetok nátlak, ak sa ospravedlnia za svoje protiprávne kroky a zavládne vzájomná úcta," uviedol iránsky prezident Rúhání.

Biely dom v pondelok oznámil, že americký prezident Donald Trump nepredĺži výnimku na zákaz dovozu iránskej ropy, ktorú Washington v novembri 2018 udelil ôsmim krajinám. Biely dom vo vyhlásení uviedol, že cieľom tohto rozhodnutia je "znížiť vývoz iránskej ropy na nulu a pripraviť tak Teherán o hlavný zdroj jeho príjmov".

Hoci Washington pôvodne udelil výnimku na zákaz dovozu iránskej ropy ôsmim krajinám, Taliansko, Grécko a Taiwan už medzitým prestali iránsku ropu dovážať. Výnimka sa tak v praxi naďalej týka len Japonska, Južnej Kórey, Turecka, Číny a Indie, pričom jej platnosť by sa mala skončiť 2. mája. Európska únia vyjadrila v utorok poľutovanie nad pondelkovým rozhodnutím USA nepredĺžiť výnimku na zákaz dovozu iránskej ropy pre osem krajín. Zároveň upozornila na to, že tento krok môže ešte viac podkopať historickú jadrovú dohodu s Iránom z roku 2015.

Viac o téme: PopravaDonald TrumpSaudská ArábiaMohammad Džavád Zaríf
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu