Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ropné tankery terčom sabotáže pri pobreží SAE: Vznikli na nich viditeľné škody

Ropný tanker
Ropný tanker (Zdroj: ČTK)

RIJÁD - Dva saudskoarabské ropné tankery boli pri pobreží Spojených arabských emirátov (SAE) terčom "sabotážneho útoku", pri ktorom na nich vznikli "závažné škody". Oznámil to v pondelok minister energetiky Saudskej Arábie Chálid al-Fálih.

Minister vo vyjadrení, ktoré priniesla oficiálna tlačová agentúra SPA, spresnil, že k útoku došlo v nedeľu ráno vo výlučnej ekonomickej zóne SAE pri pobreží emirátu Fudžajra. Tankery smerovali do Perzského zálivu a jeden z nich mal následne prepraviť saudskoarabskú ropu do USA. Informácie priniesli agentúry AFP a AP.

"Našťastie, útok neviedol k obetiam ani úniku ropy; avšak spôsobil závažné škody na konštrukcii týchto dvoch plavidiel," dodal minister. Spojené arabské emirátu v nedeľu oznámili, že štyri komerčné lode z rôznych krajín boli pri pobreží Fudžajry terčom bližšie nešpecifikovanej sabotáže, ktorú odsúdili regionálni spojenci SAE. Niekoľko hodín predtým iránske a libanonské médiá publikovali falošné správy o výbuchoch v prístave Fudžajra.

Predstavitelia SAE odmietli uviesť bližšie podrobnosti o sabotáži alebo o tom, koho z nej podozrievajú. Spojené štáty však už predtým varovali lode, že "Irán alebo jeho zástupcovia" by mohli plánovať útoky na námornú dopravu v regióne. Washington do oblasti Perzského zálivu vyslal lietadlovú loď a bombardéry, pričom ohlásil aj presun batérie rakiet typu Patriot na Blízky východ, čím reagoval na obavy z možnej hrozby zo strany Teheránu.

Viac o téme: SabotážSaudská ArábiaSAERopné tankery
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu