Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kanaďan uväznený v Číne: Chcú ho popraviť, súd odložil pojednávanie na neurčito

Kanaďan uväznený v Číne: Chcú ho popraviť, súd odložil pojednávanie na neurčito
Kanaďan uväznený v Číne: Chcú ho popraviť, súd odložil pojednávanie na neurčito (Zdroj: TASR/ CCTV via AP, File)

PEKING - Čínsky súd odložil vo štvrtok na neurčito vypočúvanie v prípade odvolania kanadského občana voči rozsudku smrti za svoju údajnú časť na obchodovaní s drogami. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že prípad ešte prehĺbil diplomatickú krízu medzi Pekingom a Ottawou.

Čínsky súd v januári odsúdil Kanaďana Roberta Lloyda Schellenberga na trest smrti za pašovanie drog do Číny. Stalo sa tak po tom, ako ho predtým odsúdili na 15 rokov väzenia. Schellenberga zatkli ešte v roku 2014. Pôvodne ho odsúdili na 15 rokov väzenia, avšak po odvolaní sa vyšší súd v provincii Liao-ning uzniesol na tom, že verdikt bol príliš mierny.

Vyšší súd v provincii Liao-ning v severozápadnej Číne vo svojom vyhlásení uviedol, že "všetky procesné práva boli odvolateľovi Schellenbergovi zaručené v súlade so zákonom". Proces odročili a súd "vyberie deň alebo čas na vynesenie rozsudku", uviedol orgán bez ďalších podrobností. Ottawa v stredu uviedla, že "ju mimoriadne znepokojilo, že Čína sa rozhodla uplatniť trest smrti - trest krutý a neľudský".

Na štvrtkovom pojednávaní sa mali zúčastniť aj zástupcovia Kanady. Kanada a Čína sú v politickom konflikte už celé mesiace. Čínske orgány zadržali v decembri bývalého diplomata Michaela Kovriga a podnikového konzultanta Michaela Spavora. Podľa Pekingu sú obaja podozriví z "aktivít v rozpore s čínskym zákonom o národnej bezpečnosti". K ich zadržaniu došlo po tom, ako v Kanade zatkli 1. decembra na žiadosť Spojených štátov Meng Wan-čou, finančnú riaditeľku čínskej spoločnosti Huawei.

Viac o téme: PojednávanieTrest smrtiČínaKanaďanNa neurčito
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu