Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Odstavená MHD v rakúskom meste: Za všetko môže nákaza osýpkami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KLAGENFURT - V rakúskom Klagenfurte odstavili v stredu napoludnie na niekoľko hodín mestskú hromadnú dopravu po tom, ako sa jeden vodič autobusu nakazil osýpkami. Informovala o tom agentúra APA.

Osýpky údajne dostal aj ďalší vodič dopravného podniku, čo však zatiaľ nebolo oficiálne potvrdené. V stredu večer však boli potvrdené aj ďalšie dva prípady tohto ochorenia u jedného dospelého a u štvorročného dieťaťa. 

Zdravotnícke úrady v tejto súvislosti preverujú, či sú všetci vodiči autobusov zaočkovaní a či vydezinfikovali vozidlá. Dopravu obnovili popoludní okolo 16.00 h. Svoju prácu smú odteraz vykonávať už len zaočkovaní zamestnanci.

"Momentálne nedokážeme odhadnúť, koľko ľudí prišlo do kontaktu s nakazenými, alebo koľkí by mohli byť takisto nakazení," uvádza sa v spoločnom vyhlásení spolkovej krajiny Korutánsko a mesta Klagenfurt. Obyvatelia dostali odporučenie, aby sa dali zaočkovať. V Rakúsku sa od začiatku roka do 3. apríla vyskytlo už 60 prípadov osýpok. Pritom za celý rok 2018 ich bolo spolu 77, ako uvádza Rakúska agentúra pre zdravie a bezpečnosť výživy (AGES). 

Najviac ľudí - 36 - dostalo osýpky v Štajersku, nasledovalo Salzbursko s 15, Tirolsko so štyrmi a Viedeň s dvoma prípadmi. Jedna osoba sa nakazila vo Vorarlbersku, a tiež Hornom aj Dolnom Rakúsku. Zvýšený výskyt osýpok v mnohých západných krajinách priamo súvisí so vzostupom hnutia proti očkovaniu, ktoré Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) považuje za vážne ohrozenie zdravia ľudí.

Viac o téme: OsýpkyMHDRakúskoKlagenfurt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu