Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Odovzdajte svoje klobásy! Sprísnené pravidlá po brexite môžu Britom pekne osladiť dovolenku

Zobraziť galériu (2)

LONDÝN – Britskí dovolenkári v Európe by mohli byť označení za pašerákov, ak bude brexit bez dohody. Pravidlá EÚ im totiž zabránia v cestovaní s domácimi pochúťkami, ako sú napríklad preslávené cornwallské koláčiky, zapečené bravčové alebo domáce klobásky.

Ak Spojené kráľovstvo opustí EÚ bez dohody, šunka, klobásy a syry sa dostanú na listinu potravín so zakázaným vývozom – v súlade s tvrdými pravidlami EÚ na kontrolu chorôb. Bývalý francúzsky minister financií a súčasný komisár pre colnú správu Pierre Moscovici varoval, že po brexite bez dohody sa na všetkých hraniciach EÚ ihneď začnú prísne kontroly. Mohlo by to znamenať, že turisti sa buď vzdajú svojich milovaných pochúťok alebo nájdu spôsob, ako ich prepašovať cez hraničnú kontrolu. „Budete musieť vybrať z batožiny a ukázať, čo prenášate z Veľkej Británie. Nijaký živočíšny produkt, nijaký dovoz šunky, salámy alebo iných pochúťok. S tým je koniec,povedal bruselský úradník. „Dôvodom je, že do EÚ môžete s týmito produktami priniesť vážne choroby.“Nové pravidlá budú v priamom rozpore s postojom vlády Spojeného kráľovstva k turistom prichádzajúcim do Veľkej Británie. V usmerneniach vydaných minulý mesiac sa uvádza, že pravidlá týkajúce sa toho, čo by mohli návštevníci z EÚ priniesť, sa nezmenia pri nijakej forme brexitu. To znamená voľný dovoz ovocia, zeleniny, mäsa, mliečnych alebo iných živočíšnych produktov, napríklad rýb, vajec a medu. Pravidlá voľného pohybu v súčasnosti znamenajú, že britskí turisti môžu cestovať do krajín EÚ s akýmikoľvek potravinami a nápojmi.

Aké potraviny môže EÚ zakázať?

Červené mäso, hydinu, divinu, vnútornosti, ryby, morské plody, mäkkýše, mlieko, vajíčka, med. Pri odchode bez dohody by sa Británia ihneď stala takzvanou „treťou krajinou“, ktorá podlieha úplne iným pravidlám. Akékoľvek živočíšne produkty by podliehali prísnym pravidlám určeným na zastavenie šírenia chorôb v celej EÚ. 

Morské plody budú zakázané.
Zobraziť galériu (2)
Morské plody budú zakázané.  (Zdroj: Getty Images)
To by zahŕňalo aj obmedzenie množstva peňazí, s ktorými by mohli ľudia cestovať. Komisár pre colnú správu Pierre Moscovici povedal novinárom v Bruseli: „Batožina a tovar budú podliehať colným kontrolám, pre ľudí, ktorí cestujú do EÚ, bude hotovostný limit 10 000 EUR. „Buďme úprimní. Pri brexite bez dohody bude opätovným zavedením colných kontrol narušená činnosť tisícov európskych podnikov a v menšej miere aj komfort cestujúcich. Bude to platiť v Calais, Rotterdame, Zeebrugge, ale aj v ktoromkoľvek inom vstupnom bode do Európskej únie, či už hovoríme o neapolskom alebo budapeštianskom letisku alebo o estónskom hlavnom meste Tallinne. Uprednostníme prísne kontroly a vracanie kamiónov ako zdravotnú krízu alebo nezákonné obchodovanie. Bezpečnosť Európanov bude našou absolútnou prioritou.“

Viac o téme: DohodaKlobása
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu