Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dva boeingy českej spoločnosti, ktoré mierili do Prahy, museli pristáť: Skončili v Ankare a Tunise

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

PRAHA - Dve lietadlá typu Boeing 737 MAX 8 českej spoločnosti SmartWings, ktoré v utorok večer mierili do Prahy, museli pristáť v Tunise a tureckej Ankare. Povedala to dnes hovorkyňa SmartWings Vladimíra Dufková. Počas letu totiž obe lietadlá zastihlo rozhodnutie Európskej agentúry pre bezpečnosť letectva (EASA) o uzavretí vzdušného priestoru nad kontinentom pre tento typ lietadiel kvôli obavám o bezpečnosť. Prepravca pre cestujúcich poslal lietadlá iného typu.

Hrozivá rana pre ľudstvo! Identita obetí pádu lietadla odhalila, o aké výnimočné osobnosti prišiel svet

Prvé lietadlo, ktorý šlo z Kapverdských ostrovov, odklonili do Tunisu. "Pre cestujúcich z tohto letu bolo vyslané náhradné lietadlo iného typu, ktoré pristálo v Prahe dnes ráno," uviedla Dufková. Druhý boeing z Dubaja skončil v Ankare. SmartWings zaistil cestujúcim ubytovanie v hoteli, do Česka majú podľa hovorkyne doraziť náhradným spojom počas dneška.

Celkom mala spoločnosť SmartWings v čase, keď začalo platiť rozhodnutie o zastavení prevádzky lietadiel typu Boeing 737 MAX 8, vo vzduchu štyri tieto stroje. Ďalšie spoje z Reykjavíku na Kanárske ostrovy a z Tenerife do Tel Avivu dorazili podľa plánu, dodala Dufková. Spoločnosť vlastní dohromady sedem boeingov rovnakého typu, ktorý v nedeľu havaroval v Etiópii. Vo svojej flotile má ďalších 40 lietadiel iného typu.

"SmartWings sa ospravedlňuje za nepríjemnosti všetkým zákazníkom, ktorí budú dotknutí prípadným zrušením alebo meškaním letov," uviedla v utorok večer letecká spoločnosť. Akých spojov sa obmedzenie môže dotknúť, zatiaľ Dufková nechcela ráno predvídať. "V tejto chvíli situáciu vyhodnocujeme," dodala.

Na pražskom Letisku Václava Havla nasadzujú lietadlá typu Boeing 737 MAX v pravidelnej doprave okrem SmartWings už len nízkonákladové dubajské aerolinky Flydubai. Na dnešnej rannej linke z Dubaja do Prahy aj opačným smerom spoločnosť Flydubai zmenila typ lietadla, takže oba spoje odleteli podľa plánu, povedal dnes hovorca ruzyňského letiska Roman Pacvoň. Letisko ráno na twitteri vyzvalo cestujúcich oboch dopravcov, aby v súvislosti s prerušením prevádzky lietadiel typu 737MAX starostlivo sledovali status svojho letu a v prípade zmien kontaktovali svoju leteckú spoločnosť.

Európska agentúra pre bezpečnosť letectva v utorok večer pozastavila prevádzku lietadiel Boeing 737 MAX 8 a MAX 9. Reagovala tak na bezpečnostné obavy v súvislosti s haváriou Boeingu 737 MAX 8, ktorý sa v nedeľu krátko po štarte z etiópskej metropoly Addis Abeby zrútil so 157 ľuďmi na palube. Vyradiť z prevádzky tento typ lietadiel sa už pred oznámením agentúry EASA rozhodol z preventívnych dôvodov rad leteckých spoločností i jednotlivých krajín. Americký Federálny úrad pre letectvo (FAA) naopak tieto stroje stále považuje za "vhodné na vykonávanie leteckej dopravy", vyzval ale výrobcu na urýchlené ukončenie zmien kontrolného systému.

Viac o téme: Núdzové pristátieSmartwingsBoeing 737 MAX 8
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu