Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Bratislavské letisko vybavilo aj lety Boeingu 737 MAX: Slovensko zakázalo ich prevádzku

Boeing 737 Max
Boeing 737 Max

BRATISLAVA - Na Letisku M. R. Štefánika v Bratislave sa od začiatku roka 2018 uskutočnilo 118 letov lietadlami typu Boeing 737 MAX. Tieto lietadlá majú vo svojej flotile letecké spoločnosti flydubai a Smartwings, ktoré zabezpečujú pravidelné lety z a do Bratislavy.

"Dopravca flydubai využíva na lety z Bratislavy do Dubaja a z neho spravidla Boeing 737-800, ktorým uskutoční i stredajšiu rotáciu letu a ďalšie plánované lety," informovala v stredu hovorkyňa bratislavského letiska Veronika Ševčíková. Letecký dopravca Smartwings zabezpečuje pravidelné lety najmä v letnej sezóne od júna do októbra. "V súčasnosti nemáme informácie od leteckých dopravcov o zmenách v letovom poriadku a všetky lety sú plánované riadne včas podľa letového poriadku," uviedla Ševčíková.

Spoločnosť Letisko Poprad - Tatry, a. s., informovala, že v súčasnosti žiadna spoločnosť nevyužíva spomínaný typ lietadla Boeing 737 MAX 8 na lety do a z Popradu. Košické letisko uviedlo, že lietadlá tohto typu nelietajú ani do Košíc.

Letecká spoločnosť Wizz Air, ktorá prevádzkuje pravidelné linky aj z Bratislavy, Košíc a Popradu, má vo svojej flotile iba lietadlá značky Airbus. Hlavný letecký dopravca na bratislavskom letisku Ryanair prevádzkuje lietadlá typu Boeing 737-800. Tento typ lietadiel má vo flotile aj domáci letecký dopravca GO2Sky.eu.

"Sú letecké spoločnosti, ktoré lietali s predmetnými typmi lietadiel na slovenské letiská, môžeme hovoriť o desiatkach letov v priebehu rokov 2018 a 2019," informovala hovorkyňa podniku Letové prevádzkové služby SR, š. p., Michaela Legelová. "LPS rešpektuje rozhodnutie EASA a nespochybňuje dôvody, ktoré ju k nemu viedli," dodala Legelová.

Lety Boeingov 737 MAX 8 zakázala po tragickej havárii v Etiópii už väčšina štátov vrátane celej Európskej únie. Opatrenie prijali z bezpečnostných dôvodov, keďže havária v Etiópii bola už druhou podobnou po októbrovej nehode v Indonézii, pri ktorej rovnako zahynuli všetci ľudia na palube. Európska agentúra pre bezpečnosť letectva (EASA) v utorok uviedla, že k obom haváriám "mohli prispieť podobné príčiny". Európsky úrad preto nasledoval rozhodnutia vlád v Ázii či na Blízkom východe a zakázal zmieneným strojom lietať vo svojom vzdušnom priestore. Rovnaké rozhodnutie prijali aj Spojené arabské emiráty, Čína, Malajzia, Austrália, Nový Zéland, Fidži a Singapur.

Dopravný úrad dočasne zakázal prevádzku lietadiel typu Boeing 737 MAX 8 a 737 MAX 9 vo vzdušnom priestore SR

Dopravný úrad dočasne zakázal akúkoľvek prevádzku lietadiel typu Boeing modely 737 MAX 8 a 737 MAX 9 vo vzdušnom priestore Slovenskej republiky. Informovala o tom v stredu hovorkyňa Dopravného úradu Eva Oravcová s tým, že úrad rozhodol na základe udelených kompetencií v zákone o civilnom letectve a po súhlase Ministerstva obrany SR.

Dopravný úrad tak reagoval na rozhodnutie Agentúry Európskej únie pre bezpečnosť letectva (EASA) na zákaz letov lietadiel Boeing 737 MAX 8 a 737 MAX 9 na území EÚ z dôvodu zrútenia tohto typu lietadla model 737 MAX 8 v Etiópii. "Dopravný úrad neregistruje v registri lietadiel SR uvedený typ lietadla Boeing a preto aj v súlade s medzinárodnými postupmi vyšetrovania nedisponoval detailnými overenými údajmi, ktoré by mu umožňovali v súlade s platnou legislatívou zodpovedne rozhodnúť o akýchkoľvek krokoch voči prevádzke lietadiel Boeing model 737 MAX 8 a Boeing model 737 MAX 9," uviedla ďalej Oravcová.

Agentúra Európskej únie pre bezpečnosť letectva podľa Dopravného úradu vydala uvedený príkaz na zaistenie maximálnej bezpečnosti leteckej prevádzky na základe údajov a posúdenia rizík, ktorými disponovala. "Pričom povolila lietadlám uvedených typov v tzv. nekomerčnej prevádzke (bez pasažierov na palube) návrat na svoje prevádzkové základne, kde sa očakáva, že budú môcť urobiť prípadné nápravné opatrenia," dodala Oravcová.

Hneď po vydaní spomínaného rozhodnutia EASA prijala Slovenská republika opatrenia na prevádzkovej úrovni a informovala dotknuté subjekty. Informovala o tom v stredu hovorkyňa Ministerstva dopravy a výstavby SR Karolína Ducká. "Slovenská republika pozorne sleduje kroky jednotlivých orgánov či štátov a postupuje aj v súlade s odporúčaniami Agentúry Európskej únie pre bezpečnosť letectva. Momentálne sú v procese prípravy príslušné kroky, o ktorých prijatí bude verejnosť informovaná," uviedla ďalej Ducká. Uvedený typ lietadiel podľa nej majú vo svojej flotile leteckí dopravcovia, ktorí vykonávajú pravidelnú, alebo nepravidelnú obchodnú leteckú dopravu aj zo slovenských letísk.

Český letecký dopravca Smartwings pozastavil prevádzku lietadiel Boeing 737 MAX 8

Český letecký dopravca Smartwings rozhodol s okamžitou platnosťou pozastaviť prevádzku lietadiel Boeing 737 MAX 8. Informoval o tom v stredu s tým, že opatrenie sa týka siedmich lietadiel tohto typu. Smartwings, ktorý prevádzkuje pravidelné lety aj zo slovenských letísk, má vo svojej flotile ďalších 40 lietadiel, tie však dočasným pozastavením nie sú dotknuté.

Spoločnosť tak reagovala na rozhodnutie Európskej agentúry pre bezpečnosť letectva (EASA), ktorá v utorok rozhodla o zákaze letov lietadiel Boeing 737 MAX 8 v Európskej únii v súvislosti s nedeľnou leteckou tragédiou rovnakého typu lietadla v Etiópii.

Hovorkyňa Smartwings Vladimíra Dufková pre agentúru SITA uviedla, že naďalej zostávajú v úzkom kontakte s výrobcom lietadiel, spoločnosťou Boeing, s príslušnými úradmi a ich pokynmi sa riadia. "Smartwings sa ospravedlňuje všetkým zákazníkom za nepríjemnosti, ktorí budú dotknutí prípadným zrušením alebo oneskorením letov. Bezpečnosť je a bude vždy našou najvyššou prioritou," dodala Dufková.

Lietadlá typu Boeing 737 MAX prevádzkujú na pražskom letisku dvaja dopravcovia - okrem Smartwings aj flydubai. "Uzemnenie týchto strojov je úplne záležitosťou leteckých spoločností, ktoré tiež prijímajú následné opatrenia na základe rozhodnutia EASA. Tých môže byť niekoľko a my ako letisko ich budeme rešpektovať," informovala v stredu manažérka externej komunikácie spoločnosti Letiště Praha, a. s., Marika Janoušková. Od leteckých spoločností tiež závisia prípadné rozhodnutia o zrušení niektorých letov.

Na letisku v českej metropole už v utorok nepristáli dve lietadlá českého dopravcu. Išlo o lety z Kapverdských ostrovov a z Dubaja. "Obe lietadlá s cestujúcimi museli pristáť mimo EÚ, v prípade linky z Kapverd pristálo v Tunise a lietadlo z Dubaja pristálo v Ankare," uviedla Janoušková.

Potvrdila, že pre následnú cestu do Prahy boli letisku pre oba spoje nahlásené už iné typy lietadiel. "Cestujúci z Tunisu už pristáli v Prahe v noci, let z Ankary očakávame v neskorších popoludňajších hodinách," dodala. Viaceré lety z pražského letiska podľa Janouškovej už boli zmenené na iný typ lietadla, takže väčšinu letov nezrušili.

Dopad uzemnenia lietadiel Boeing 737 MAX na prevádzku letiska v Prahe bol celkom minimálny. "V tejto chvíli je situácia úplne stabilizovaná. Od večerných hodín v utorok sme zaznamenali iba dva už spomínané presmerované lety a jeden zrušený let, ktorý by mohol mať súvislosť s uzemnením lietadla," informoval hovorca Letiště Praha Roman Pacvoň. Dôvod zrušenia letu však podľa neho môže potvrdiť iba letecká spoločnosť.

Viac o téme: BratislavaLetisko M. R. ŠtefánikaBoeing 737 MAX
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu