Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Vyšetrovanie pokračuje: Čierne skrinky zo zrúteného etiópskeho lietadla odoslali do Francúzska

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

ADDIS ABEBA - Letecká spoločnosť Ethiopian Airlines vo štvrtok oznámila, že tzv. čierne skrinky z havarovaného Boeingu 737 MAX 8 poslali na analýzu do francúzskej metropoly Paríž. Informovala o tom agentúra AFP.

"Etiópska delegácia pod vedením Úradu pre vyšetrovanie leteckých nehôd (AIB) letecky poslala záznamník letových údajov a záznamník hlasov z kokpitu do Francúzska, do Paríža na preskúmanie," napísali aerolínie na Twitteri. Pri páde Boeingu 737 MAX 8, ku ktorému došlo v nedeľu ráno šesť minút po štarte z etiópskej metropoly Addis Abeba, zahynulo všetkých 157 ľudí na palube - vrátane štyroch Slovákov. 

Prezident USA Donald Trump vydal v stredu mimoriadne nariadenie s okamžitou platnosťou, ktorým pozastavil lety všetkých lietadiel typu Boeing 737 MAX 8 a MAX 9. Nasledoval príklad mnohých krajín, ktoré už lety týchto typov boeingov pozastavili dovtedy, kým nebude vypracované hodnotenie ich bezpečnosti.

Vyšetrovanie pokračuje: Čierne skrinky
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Mulugeta Ayene)

Americká spoločnosť Boeing vydala v stredu vyhlásenie, že súhlasí s nariadením prezidenta Trumpa a podporuje dočasné uzemnenie týchto lietadiel. Ten istý model boeingu indonézskej nízkonákladovej spoločnosti Lion Air sa zrútil vlani v októbri do Jávskeho mora, pričom zahynulo všetkých 189 ľudí na palube.

Spoločnosť Boeing bije na poplach

Spoločnosť Boeing odporučila po tragickej havárii jedného z jej lietadiel v Etiópii celosvetové zastavenie prevádzky strojov typu 737 MAX. Ako v stredu uviedla vo vyhlásení, ktoré zverejnila aj na svojom oficiálnom účte na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter, rozhodla sa tak po konzultácii s americkým Federálnym leteckým úradom (FAA), Národným úradom pre bezpečnosť dopravy (NTSB), leteckými orgánmi a zákazníkmi po celom svete "z veľkej miery opatrnosti a aby ubezpečila leteckú verejnosť o bezpečnosti lietadla". Odporúčanie sa týka 371 lietadiel.

Boeing 737 MAX 8
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP)

Prevádzku lietadiel typu Boeing 737 MAX už pozastavilo alebo zakázalo vo svojom vzdušnom priestore päťdesiat krajín sveta vrátane celej Európskej únie a Spojených štátov, ktoré sa pridali v stredu popoludní. FAA uviedla, že k tomuto dočasnému zákazu viedli nové dôkazy a novoprepracované údaje zo satelitov.


Čítajte aj: Kanada sa pridala k štátom, ktoré zakázali lety Boeingov 737 MAX 8: USA mení postoj


Dan Elwell z FAA, ktorej tím s NTSB vyšetruje nehodu etiópskeho stroja, uviedol, že tragický incident v Etiópii je podobný havárii Boeingu 737 MAX 8 spoločnosti Lion Air v Indonézii, ktorú v októbri neprežilo 189 ľudí. Po nájdení dôkazov v teréne "je ešte pravdepodobnejšie, že dráha letu bola veľmi podobná (letu) Lion Air," dodal.

Viac o téme: LietadloČierna skrinkaEtiópia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu