Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Hrozivá rana pre ľudstvo! Identita obetí pádu lietadla odhalila, o aké výnimočné osobnosti prišiel svet

Záchranári prehľadávajú trosky lietadla Etiópskych aerolínií Zobraziť galériu (10)
Záchranári prehľadávajú trosky lietadla Etiópskych aerolínií (Zdroj: Fb, twitter)

ADDIS ABEBA - Na palube boeingu etiópskych aerolínií, ktorý sa zrútil v nedeľu ráno krátko po štarte z letiska v Addis Abebe, sa nachádzala posádka a pasažieri až 35 národností. Nikto z ľudí, ktorí smerovali do Nairobi, neprežil. Mnohí mierili na konferenciu OSN o životnom prostredí, boli to odborníci vo svojom fachu. Ďalší boli humanitárni pracovníci či dobrovoľníci, ktorí sa snažili urobiť svet lepším. V prvom rade to však boli matky a otcovia, manželia a manželky, sestry či bratia, po ktorých zostalo veľa smútiacich príbuzných. Toto sú príbehy aspoň niektorých z nich.

Boeing 737 MAX 8 – výstavná skriňa moderného letectva alebo rakva s krídlami?

Podľa zoznamu etiópskych úradov je medzi obeťami 32 Keňanov (aj členovia posádky), 18 Kanaďanov, 9 Etiópčanov, 8 Číňanov, 8 Talianov, 8 občanov USA, 7 Francúzov, 7 Britov, 6 Egypťanov, 5 Nemcov, 4 Indovia, 4 Slováci, 3 Rakúšania, 3 Rusi, 3 Švédi, 2 Španieli, 2 Izraelčania, 2 Maročania, 2 Poliaci, 1 Belgičan atď. Až 19 z nich pôsobilo v OSN. Na africkom kontinente sa nachádzalo aj množstvo Európanov, ktorí sa už viac nevrátia k svojim rodinám.

Joanna Tooleová

Mladá žena (36) z anglického Devonu pracovala pre OSN. Jej kolegovia z odboru pre rybolov a akvakultúru ju označili za úžasnú ľudskú bytosť. Podľa jej otca Adriana išlo o veľmi jemnú a milujúcu ženu. Pre DevonLive uviedol, že bola skutočne tým človekom, na ktorého ste v živote nepočuli zlé slovo. "Každý bol pyšný na ňu a na prácu, ktorú urobila, sme stále v šoku," dodal.

Hrozivá rana pre ľudstvo!
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Manuel Barange/Twitter)

Michael Ryan

Ženatý otec (39) dvoch detí pochádzal z írskeho Co Clare, no odišiel do Ríma, aby mohol pracovať v ústredí Svetového potravinového programu OSN. Ako inžinier sa podieľal na projektoch v rozvojovom svete, v Pakistane, Afganistane aj Sudáne. Jeho manželka Naoise a deti sa mali za ním presťahovať do Ríma v nasledujúcich mesiacoch. Podľa Michaelovej matky Christine to bol úžasný človek, ktorého smrti nemôžu uveriť, ani sa s ňou vyrovnať. "Bol to veľmi entuziastický človek, mal skvelú víziu a veril v inžinierstvo, kládol ľudí na prvé miesto," uviedla v rozhovore pre RTE Morning Ireland. Koncom mesiaca mal osláviť 40-tku a celá rodina sa už tešila, ako sa spolu s ním zídu na oslave.

Hrozivá rana pre ľudstvo!
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: WFP)

Sarah Auffretová

Absolventka univerzity v anglickom Plymouthe bola odborníčkou na polárnu turistiku. Na konferencii OSN do Nairobi sa chystala hovoriť o projekte Čisté more. Pracovala pre nórsku organizáciu Association of Arctic Expedition Cruise Operators (AECO). "Slová nedokážu popísať smútok a zúfalstvo, ktoré cítime. Stratili sme skutočnú priateľku a milovanú kolegyňu," napísalo AECO vo vyhlásení. Sarah mala aj francúzske občianstvo.

Hrozivá rana pre ľudstvo!
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: FB/Sarah Auffret)

Sam Pegram

Humanitárny pracovník, ktorý sa zaujímal o problematiku utečencov a pochádzal z anglického Prestonu, mal iba 25 rokov. Bol na stáži s organizáciou NRC - Norwegian Refugee Council. "Sam sa tak tešil, že pôjde do Nairobi. Nemôžeme uveriť, čo sa stalo. Sme totálne zdrvení," uviedla jeho matka Deborah pre The Lancashire Evening Post.

Hrozivá rana pre ľudstvo!
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: FB/Sam Pegram)

Karoline Aadlandová

Pracovníčka (28) nórskeho Červeného kríža pochádzala z Bergenu, ale podľa denníka Aftenpoten sa nedávno presťahovala do Osla. V jej profile na stránke Linkedin sa uvádza, že jej humanitárna a environmentálna práca ju zaviedla do Franúczska, Kene, Južnej Afriky či Malawi. "Ľudia, ktorí ma poznajú, ma opisujú ako vynaliezavú, oddanú a milú osobu," napísala. Do Nairobi smerovala na stretnutie. V najbližších niekoľkých týždňoch sa chystala sledovať projekty vo viacerých afrických krajinách. Bola vydatá a pre Červený kríž začala pracovať v lete 2018.

Karoline Aadland
Zobraziť galériu (10)

Pasažiera lietadla smrti zachránila šťastena: FOTO Grék mal letieť do Nairobi, no niečo sa stalo...

Djorde Vdović

Skúsený Srb (53) bol členom Svetového potravinového programu OSN. Podľa portálu kurir.rs sa narodil 26. júla 1965 v Belehrade. Už v čase bojov v Juhoslávii v roku 1999 sa podieľal na pomoci občanom, ktorí zostali bez domova. Jeho príbuzný uviedol, že vždy bojoval proti hladu vo svete a staral sa o iných. "Bol to skutočný humanitárny pracovník a mal veľké skúsenosti," dodal. Ako regionálny logistický pracovník robil pre OSN už 23 rokov. Podľa údajov v jeho profile pomáhal v Malawi, Hondurase, Afganistane, Guatemale, Nikarague, Paname, Bangladéši či Kongu. Z prvého manželstva mal dvoch syn, potom sa oženil s Nemkou, s ktorou má dcéru.

Hrozivá rana pre ľudstvo!
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: FB/Djordje Vdovic)

Jonathan Seex

"Je to obrovský šok a zármutok informovať vás o tragickej správe, že generálny riaditeľ spoločnosti Tamarind Jonathan Seex bol v nešťastnom lete Ethiopian Airlines. Naše myšlienky a modlitby sú s jeho rodinou, priateľmi, komunitou Tamarind a všetkými ostatnými, ktorí utrpeli nepredstaviteľné straty," uviedol na svojej facebookovej stránke Tamarind Tree Hotel v Nairobi. Švéd Jonathan Seex bol podľa nation.co.ke generálnym riaditeľom Tamarind Group, ktorá prevádzkuje reťazec špičkových hotelov v Keni.

Hrozivá rana pre ľudstvo!
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: FB/Jonathan Seex)

Alexander a Jekaterina Poljakovci

"Kaťa dokončila školu s vyznamenaním. Bola to veľmi živá a milá osoba," citoval jej kamarátku Dariu portál express.co.uk. Podľa nej s Alexandrom tvorili pár od tretieho ročníka univerzity a druhý stupeň absolvovali súčasne. Ešte kým študovali, zobrali sa a boli plní plánov, milovali cestovanie. Ruska Jekaterina bola veľmi pekná a vo svojom rodnom Taganrogu pracovala ako modelka. Potom sa zamestnala v Sberbanke a Alexander sa k nej pridal. Predtým slúžil v námornej pechote. Posledný post mladej ženy na Instagrame hlása: "Presne pred rokom sme šli do Ázie, teraz letíme do Afriky. A v minulosti sme si mysleli, že výlet do Moskvy je niečo zvláštne. Opäť to dokazuje, že my sme tí, ktorí si budujú naše vlastné limity a hranice." Príspevok mal názov "1,5 hodiny prestup a my letíme do Nairobi".

Sergej Vjalikov

Mladý Rus (33) pochádzal z Tveru. Od roku 2011 sa venoval parašutizmu. Zamestnanci letiska, z ktorého zvykol vzlietať, podľa portálu tvernews.ru uviedli, že mal za sebou okolo 1300 zoskokov. Pracoval aj ako inštruktor v tandemovom skákaní a letecký operátor. Smrť potvrdila jeho matka. "Sergej, bol si úžasný človek. Úprimne a z celého srdca verím, že už si na lepšom mieste! Chlapi neplačú, ale tentoraz...," napísal jeden z jeho kamarátov na sociálnej sieti.

Danielle Mooreová

O tom, že všetko sa dokáže v okamihu zmeniť, svedčia aj posledné slová Danielle Moorovej na Twitteri. Mladá žena (24) išla taktiež na konferenciu do Nairobi. Vo svojom poslednom poste uviedla: "Som taká nadšená, že som bola vybraná na Environmentálne zhromaždenie OSN..." Zároveň sa nevedela dočkať, kedy sa bude môcť so svojimi poznatkami podeliť s ostatnými. Danielle pochádzala z Kanady a študovala morskú biológiu na Dalhousie University. Bola aj členkou spoločnosti Ocean Wise, ktorá bojuje za čisté oceány.

Hrozivá rana pre ľudstvo!
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Twitter/Danielle Moore)

Viac o téme: PádLietadloBoeingEtiópiaAddis Abeba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu