Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Škandál s poľským mäsom zasiahol aj Slovensko: Dostalo sa aj na náš trh, v týchto prevádzkach!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná v utorok počas tlačovej besedy nevylúčila, že sa mäso z chorých zvierat nachádza aj na Slovensku. Reagovala tak na správy o škandále na bitúnku, ktorý odhalili poľskí investigatívni novinári. Rovnako túto možnosť nevylúčila ani výkonná riaditeľka Zväzu spracovateľov mäsa Eva Forrai. Veterinári a hygienici vykonávajú rozsiahle kontroly dovozcov, výrobní, skladov, obchodov i reštaurácií. Podozrivé mäso sa malo zatiaľ dostať do troch prevádzok, a to v Bardejove, Gaboltove a Bidovciach.

Potravinový škandál v Poľsku: VIDEO Na bitúnku zabíjali choré kravy, mäso môže byť aj na Slovensku

Poľská polícia vyšetruje bitúnok podozrivý z nelegálneho obchodu s chorým dobytkom, ktorého praktiky tajne nafilmoval reportér televízie TVN24. O škandále, ktorý v ostatných dňoch otriasa Poľskom, informovala aj britská stanica BBC. Hlavný poľský veterinár Panel Niemczuk v pondelok uviedol, že reportáž, ktorú uplynulú sobotu odvysielala poľská televízia TVN24, odhaľuje "nelegálne aktivity, aké bitúnok vykonával zámerne v noci, aby sa vyhol úradnému dohľadu".

Reportér televízie TVN24 zachytil viditeľne choré kravy, ktoré privážali v nákladiakoch na bitúnok, pričom často nevedeli ani stáť na vlastných nohách. Mnohé z nich mali zranenia končatín, či chrbtice, no výnimkou neboli ani zvieratá s nádormi a vážnymi infekciami. Tie museli pracovníci bitúnku vyrezať. Kam po porážke odviezli ich mäso, nie je jasné. Ťažkosti s jeho vystopovaním však podnietili poľské úrady k stiahnutiu viacerých mäsových výrobkov z predaja, priblížila BBC.

Jasné nie je ani to, akými chorobami poľské zvieratá presne trpeli, preto je ťažké odhadnúť, aké následky môže mať konzumácia mäsa pre ľudí. Môže však ísť najčastejšie o zvracanie, hnačky či zvýšenú teplotu.

Video nie je vhodné pre maloletých divákov a ľudí s citlivou povahou!

Veľká kontrola na Slovensku

Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky (ŠVPS SR) dostala oznámenie cez Systém rýchleho varovania od poľských kontrolných orgánov. V oznámení je uvedené, že bitúnok zodpovedný za nedodržanie predpisov ohľadne veterinárnych kontrol – Jasienica Mazowiecka, bol uzavretý.

"Poľské kontrolné orgány pokračujú v kontrolách, či sa mäso zo závodu dostalo aj na trh iných členských štátov. Zatiaľ bolo zistené, že mäso zo zvierat zabitých v období 10.– 14.1.2019 nebolo v čerstvom stave dodané do iných členských štátov. Štátna veterinárna a potravinová správa pokračuje naďalej v cielených kontrolách poľského mäsa na všetkých stupňoch výroby a obchodu," informovala ŠVPS SR na svojom webe.

Škandál s poľským mäsom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TVN24)

Dnes však došlo na stránke k novej aktualizácii: "Štátna veterinárna a potravinová správa dostala oznámenie, že hovädzie mäso bolo dodané do troch prevádzok v Slovenskej republike: Cimbalak s.r.o, Bardejov, Marek Kazimir – MK FOOD, Gaboltov a Ladislav Cabai Bidovce. Príslušné regionálne veterinárne a potravinové správy vykonajú úradné kontroly v týchto prevádzkarniach."

Naši producenti mäsa sa dištancujú od poľských praktík

Výkonná riaditeľka Zväzu spracovateľov mäsa Eva Forrai dnes dopoludnia nevylúčila možnosť, že sa toto mäso mohlo dostať aj na Slovensko. "Nakoľko podľa medializovaných informácií išlo o nelegálnu činnosť, nemožno túto skutočnosť vylúčiť. Predpokladáme, že práve takéto mäso sa môže dostať na slovenský trh prostredníctvom nelegálneho ambulantného predaja, resp. je spracované v nelegálnych výrobách. Zákazníkom preto odporúčame kupovať mäso zásadne od schválených výrobcov a na predajniach, kde je pôvod mäsa známy, a kde je pre zákazníka informácia o pôvode mäsa dostupná," ozrejmila Eva Forrai.

Zväz spracovateľov mäsa zároveň zásadne odsúdil a odmietol všetky nezákonné praktiky poľských producentov. "Členovia Zväzu spracovateľov mäsa uvádzajú na trh mäso a mäsové výrobky v súlade s platnou legislatívou v oblasti welfare, bezpečnosti a kvality mäsa a mäsových výrobkov a zásadne odsudzujú a odmietajú všetky nezákonné praktiky, ktorých sa poľský výrobca dopustil," dodala Forrai.

Škandál s poľským mäsom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TVN24)

Zväz spracovateľov mäsa je podľa Forrai toho názoru, že takéto konanie je vo vzťahu k spotrebiteľovi neprípustné a poškodzuje dobré meno aj takých spracovateľov a producentov, ktorí prevádzkujú svoju činnosť v súlade so zákonom.

Spoločnosť TAURIS uviedla, že spolupracuje iba s overenými bitúnkami. „Spoločnosti TAURIS a.s. spolupracuje iba s overenými a schválenými bitúnkami, dodávateľmi a chovateľmi dobytka, ktorí spĺňajú príslušné legislatívne požiadavky. Máme zavedené prísne vstupné kontroly, kde sa meria pH – ukazovateľ čerstvosti, mikrobiológia vzoriek mäsa a kontrola prítomnosti nežiaducich látok v zmysle legislatívy (napr. ťažké kovy, antibiotiká, pesticídy a pod.)," uviedla marketingová riaditeľka TAURIS GROUP Iveta Štefánová.

Škandál s poľským mäsom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TVN24)

Do svojich výrobkov spracováva TAURIS podľa slov Ivany Štefánovej výhradne čerstvé, prevažne bravčové mäso, slovenského alebo českého pôvodu. Hovädzie mäso tvorí v produkcii TAURIS iba 8 % z celkového objemu spracovania mäsa.

Spoločnosť Mecom Group vylúčila, že by sa v jej certifikovaných závodoch Lučenec a Humenné objavilo mäso z poľského bitúnka, kde odhalili škandál. "Spoločnosť Mecom Group vylučuje, že v našich certifikovaných závodoch Lučenec a Humenné bolo spracované mäso z uvedeného bitúnka. Naša spoločnosť nakupuje mäso od dlhodobo overených a akreditovaných dodávateľov. Takisto disponujeme prehlásením od našich dodávateľov hovädzieho masa, v ktorom vylučujú spoluprácu s dotknutým bitúnkom," komentovala Junior Brand Manager Mecom Eva Sziglová.

Výzva ministerky Matečnej, kde (ne)nakupovať

Nie je vylúčené, že pokútne mäso z bitúnku v Poľsku je aj na Slovensku. Uviedla to v utorok šéfka ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná (SNS) v reakcii na praktiky poľského bitúnku, ktorý je podozrivý z nelegálneho obchodu s chorým dobytkom.

Matečná podľa svojich slov nevie, či sa pokútne mäso z Poľska dostalo na slovenský trh. "Preto vyzývam všetkých, ktorí kupujú mäso zo všelijakých pokútnych predajov po slovenských dedinách. Takémuto predaju často napomáhajú aj starostovia obcí, vytvárajúci priestor na predaj pred obecnými úradmi," poznamenala.

Gabriela Matečná
Zobraziť galériu (5)
Gabriela Matečná  (Zdroj: Jan Zemiar)

"Znovu apelujem na spotrebiteľa: Kupujte slovenské potraviny, teda tam, kde to máme ošetrené, kde vieme, že potravina prešla našou kompletnou kontrolou od chovu, cez porážky, cez spracovanie mäsa až na pulty," podčiarkla.

Pozor si treba dávať najmä v pohraničí

Hlavný hygienik SR Ján Mikas vyzval regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) na Slovensku, aby zvýšili kontroly vysledovateľnosti hovädzieho mäsa z Poľska. Rizikovejšie môžu byť podľa jeho slov pohraničné oblasti.

Hlavný hygienik v záujme ochrany verejného zdravia v súvislosti s podozrením na spracúvanie mäsa z chorého hovädzieho dobytka v Poľsku dal do pozornosti všetkým prevádzkovateľom zariadení spoločného stravovania na Slovensku, aby pri nákupe mäsa kládli dôraz na jeho pôvod, čiže aby odoberali mäso "len zdravotne bezpečné" od oficiálnych dodávateľov riadne registrovaných v databáze dodávateľov mäsa na slovenský trh.

Viac o téme: KravaMäsoŠkandálBitúnokPoľskoChorý dobytok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu