Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Americký senátor bez servítky: Saudskoarabský korunný princ je podľa neho totálne šialený

Muhammad bin Salmán
Muhammad bin Salmán (Zdroj: TASR/AP, Cogemad)

WASHINGTON - Americkí senátori sú si po utorkovom brífingu s riaditeľkou Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Ginou Haspelovou viac než istí, že pri vražde saudskoarabského novinára zohral rolu korunný princ.

Senátor Lindsey Graham vyhlásil, že je "hlboko presvedčený" o tom, že Muhammad bin Salmán bol komplicom pri vražde Džamála Chášakdžího. Republikánsky senátor Južnej Karolíny zároveň označil princa za "šialeného", "nebezpečného" či "demolačnú guľu". Dodal, že nemôže podporiť Rijád vo vojne v Jemene alebo export zbraní do kráľovstva, kým korunný princ ostane pri moci.

Podobne sa vyjadril aj demokratický senátor za New Jersey Bob Menendez. Podľa jeho slov musia Spojené štáty "vyslať jasný a jednoznačný odkaz, že takéto konanie je neakceptovateľné". O princovej vine je presvedčený aj republikánsky senátor za Tennessee Bob Corker. "Mám nulové pochybnosti o tom, že korunný princ MBS nariadil vraždu," povedal, pričom princa označil iniciálkami. "Keby stál pred súdom, usvedčili by ho za 30 minút. Vinný," dodal Corker. Saudská Arábia obvinila z vraždy novinára 11 osôb, odmietla však, že by čin nariadil korunný princ.

Turecká justícia žiada zatknúť ľudí z okruhu princa

Úrad generálneho prokurátora v Istanbule požiadal v utorok o vydanie príkazov na zatknutie dvoch občanov Saudskej Arábie blízkych korunnému princovi Muhammadovi bin Salmánovi, a to veci vyšetrovania násilnej smrti novinára Džamála Chášukdžího.  Podľa agentúry AFP o tom v stredu informoval turecký zdroj blízky vyšetrovaniu. Prokuratúra žiada vydanie zatykačov na Ahmada Asírího a Saúda Kahtáního, ktorí podľa dokumentov tureckej justície boli medzi plánovačmi Chášukdžího vraždy.

Novinár Chášukdží žil v dobrovoľnom exile v USA a písal pre americký denník The Washington Post. Zmizol 2. októbra po tom, čo vošiel do priestorov saudskoarabského konzulátu v Istanbule. Rijád pôvodne tvrdil, že novinár konzulát opustil. Saudskoarabská prokuratúra však neskôr priznala, že bol úkladne zavraždený.

Sodpovednosť za vraždu sa neoficiálne pripisuje vplyvnému korunnému princovi Salmánovi. Saudskoarabskí činitelia však označujú tento zločin za svojvoľnú operáciu agentov, ktorí prekročili svoje právomoci. Turecké úrady, ktoré sa prípadom zaoberajú, začiatkom novembra uviedli, že páchatelia Chášukdžího telo potom zrejme zlikvidovali kyselinou. Oficiálne tieto informácie zatiaľ neboli potvrdené.

Viac o téme: Saudská ArábiaSpojené štátyLindsey GrahamMuhammad bin Salmán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu