Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Dovolenkári, POZOR: Najobľúbenejšia grécka destinácia hlási veľkú zmenu, turistov nepoteší

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SANTORINI - Od marca do decembra takmer každý deň vysypú výletné lode na ostrove Santorini tisíce turistov, ktorí tu pumpujú peniaze do miestnej ekonomiky prostredníctvom nákupov jedla, pitia a výletov na severnú časť ostrova, kde sledujú, ako slnko vkĺzne do Egejského mora. Píše to denník The Wall Street Journal. Niektorí miestni úradníci však tvrdia, že už toho videli dosť. "Ostrov je nasýtený," hovorí starosta Nikos Zorzos. "Nezvládneme ďalších turistov."

Mladík sledoval západ slnka, keď zachytil nečakanú romantiku: Pomôžte nájsť dvojicu na FOTO!

Od začiatku budúceho roka preto ostrov obmedzí počet prichádzajúcich turistov výletnými loďami na 8000 denne a dúfa, že tak zníži denný príliv turistov, ktorí podľa starostu predstavujú príliš veľkú záťaž pre infraštruktúru a dodávky. Rozhodnutie ale trápi prevádzkovateľov výletných plavieb a majiteľov podnikov.

Ostrov Santorini vznikol po výbuchu sopky v roku 1613 pred naším letopočtom a je jednou z najobľúbenejších turistických destinácií na svete a najobľúbenejšou v Grécku. Ročne priláka takmer dva milióny ľudí a zhruba polovica z nich sú turisti, ktorí prišli loďou a strávili na ostrove v priemere sedem hodín, uvádzajú prevádzkovatelia plavieb a miestni úradníci. V najrušnejších dňoch v lete príde na ostrov viac ako 10-tisíc návštevníkov denne.

Dovolenkári, POZOR: Najobľúbenejšia grécka
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Davy ľudí si však vyberajú svoju daň, upozorňuje Zorzos. "Mnoho ľudí závisí na výletných plavbách, ale niečo musia obetovať," hovorí. "Elektrická sieť a dodávky vody sú na svojich limitoch. Odpadky sa za päť rokov zdvojnásobili. Ak nedostaneme davy pod kontrolu, obráti sa to proti nám a zničí nás to."

Podľa nového systému, ktorý začne platiť budúci rok, ak bude chcieť prísť v rovnakom čase príliš mnoho výletných lodí, budú niektoré lode požiadané, aby priplávali v iný deň. Itineráre plavieb sú však pripravené dva roky vopred a prevádzkovatelia nemajú v pláne obmedziť plavby alebo použiť menšie lode, takže je otázkou, aký účinný tento systém bude. Problém zhoršuje tiež príchod takmer 4000 turistov denne z iných častí Grécka, ktorí sem jazdia v rámci výletov na menších gréckych výletných lodiach.

Dovolenkári, POZOR: Najobľúbenejšia grécka
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Obrovské lode pre výletné plavby sú príliš veľké a nemôžu zakotviť v malých prístavoch ostrova. Kotvia preto neďaleko prístavu Fira na východnej strane Santorini a návštevníci plávajú do prístavu menšími loďami. Od prístavu sa tvorí fronta k starej lanovke, ktorá je schopná prepraviť do mesta, ktoré leží na kopci 260 metrov nad morom, 680 ľudí za hodinu. Alternatívnou trasou sú strmé schody, ktoré môžu turisti vyjsť pešo alebo naskočiť na osla, ktorý ich vyvezie.

Vo Fire potom čakajú rady autobusov, ktoré vozia návštevníkov po celom ostrove, avšak prevažne do mesta Oia, 14 kilometrov na sever. Autobusy sa tu spoja v jeden rad, ktorý prechádza úzkou ulicou s jedným jazdným pruhom a dopravná zápcha tu pripomína Manhattan v špičke.

Somáre na gréckom ostrove
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Združenie majiteľov výletných plavieb CLIA uvádza, že odvetvie uznáva potrebu zabrániť preplneniu, aby sa zachovala príťažlivosť ostrova. Hodlá tiež rešpektovať limit pre denné príchody. Súčasne však dodáva, že Santorini by toho mal urobiť viac na zlepšenie turistickej infraštruktúry. "Každý chce do Oiy, ale nie je to chyba odvetvia výletných plavieb, že je tu len jedna lanovka na tisíce ľudí," upozorňuje zástupkyňa CLIA pre verejné záležitosti vo východnom Stredomorí Maria Deligianniová.

Úrad starostu sa bráni, že zvažoval ďalšiu lanovku, náklady sú však vysoké, povolenie musí prísť od centrálnej vlády v Aténach a bude trvať roky, kým sa podarí dokončiť potrebné štúdie o vplyve na životné prostredie.

Najkrajší z najkrajších - ostrov Santorini

Cestovný ruch sa na celkovom hrubom domácom produkte Grécka podieľa zhruba pätinou a Santorini úplne premenil. Ostrov v roku 1956 zdevastovalo zemetrasenie, ktoré spôsobilo odchod jeho obyvateľov. Elektrina tu je od roku 1974 a prvé výletné lode sem priplávali v 80. rokoch minulého storočia.

Dovolenkári, POZOR: Najobľúbenejšia grécka
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Za posledných 15 rokov sa počet obyvateľov na ostrove podľa odhadov viac ako zdvojnásobil na 25-tisíc. Prispôsobil sa tak rastúcemu počtu turistov. Okrem výletných plavieb je Santorini poprednou destináciou pre svadby a medové týždne. Vily a luxusné izby v Oie stoja za noc aj viac ako 8000 dolárov (cca 6900 eur).

"Každý turista z výletnej lode minie denne zhruba 150 eur a závisí na nich okolo 70 percent obyvateľov, od sprievodcov a vodičov autobusov po turistické obchody, reštaurácie a bary," hovorí prezident zväzu maloobchodu na ostrove Nikos Nomikos. "Nechceme už ďalšie limity. Chceme, aby prišlo viac ľudí."

Viac o téme: DovolenkaOstrovGréckoSantorini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu