Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Chcete zabodovať na prvom rande či pohovore? Túto vec rozhodne nerobte!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

LONDÝN - Pokiaľ chcete pri pracovnom pohovore či na prvom rande urobiť dobrý dojem, príliš sa nechváľte svojimi doterajšími úspechmi. Dajte skôr najavo, že za vaším úspechom je tvrdá práca. Rada vyplýva zo štúdie vedcov z univerzity v Londýne, píše britský web Daily Mail.

Experti odhalili, ktorá flirtovacia technika na zoznamke skutočne zaberá: A TOMUTO sa zas vyhnite!

Vedci z univerzity Cass Business School došli k záveru, že jedinci, ktorí hovoria o svojich životných prekážkach, sú ľuďom sympatickejší. Samotné úspechy tak k tomu, aby si človek zaistil priazeň, nestačia. Do sociálnych experimentov boli zapojení občania USA a Holandska vo veku od 18 do 75 rokov. Počet žien a mužov bol vyvážený.

Dva experimenty simulovali pracovný pohovor a jeden rande. V prípade pracovného pohovoru účastníci sa mali buď vcítiť do úlohy manažéra, alebo žiadateľa o prácu, na rande dostali za úlohu svoj náprotivok buď počúvať, alebo hovoriť.

Chcete zabodovať na prvom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Thinkcstock.com)

Hovoriaci človek dostal pokyn hovoriť o sebe pozitívne. Poslucháč mal potom zapísať, čo mu v prejave chýbalo. Vo všetkých prípadoch človek, ktorý hovoril, podľa poslucháčov kládol príliš veľký dôraz na svoj talent a úspechy a nehovoril dosť o svojej tvrdej práci a snahe.

Hovoriť o svojich úspechoch a talente na pohovoroch či rande je podľa vedúcej štúdie Janiny Steinmetzovej dôležité, ale rovnako tak podstatné je hovoriť o tom, ako sme museli pracovať, aby sme úspech dosiahli. Taký človek totiž na poslucháča robí ľudskejší a priateľskejší dojem a je jednoduchšie sa s ním stotožniť. "Príbeh úspechu nie je kompletný bez tvrdej práce a vysvetlenia toho, prečo sme nakoniec uspeli. Bolo ľahké uspieť vďaka talentu, alebo za tým stála tvrdá drina?" uviedla Steinmetzová.

Chcete zabodovať na prvom
Zobraziť galériu (3)

"Napríklad: ak ste na rande a hovoríte o tom, ako ste nedávno zabehli maratón, snažte sa zmieniť aj o tom, ako vám v prekonaní cieľovej čiary pomohli tréningy... Ak pri pracovnom pohovore hovoríte o úspešnom projekte, ktorý ste viedli, spomeňte aj pár podrobností o prekážkach, s ktorými ste sa stretávali a ktoré ste prekonali," uviedla. Štúdia bola publikovaná vo vedeckom časopise Basic and Applied Psychology.

Viac o téme: PohovorRandeChválenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu