Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rezolútna odpoveď na Trumpovu kritiku EÚ: TAKTO to okomentoval Brusel

Donald Trump Zobraziť galériu (2)
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/ Evan Vucci, File)

BRUSEL - Európska únia sa naďalej považuje za priateľa Američanov, aj keď prezident USA Donald Trump ju vníma skôr ako nepriateľa v oblasti obchodu. Uviedol to v noci na pondelok prvý podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans.

"Keď nazvete svojich najlepších priateľov nepriateľmi, poteší to len vašich skutočných nepriateľov," napísal Timmermans na sociálnej sieti. "Európania a Američania sú zviazaní dejinami a svojimi spoločnými hodnotami. Európania nikdy neopustia Ameriku, pretože Amerika nikdy neopustila nás. Na to sú priatelia," citovala ho agentúra DPA.

Trump v rozhovore odvysielanom v nedeľu označil Európsku úniu za jedného z "nepriateľov" Spojených štátov a tento svoj výrok odôvodnil najmä z jeho pohľadu neférovými obchodnými praktikami Európanov. "Myslím si, že máme veľa nepriateľov. Myslím si, že Európska únia je nepriateľom, za to, čo nám robia v obchode. O Európskej únii by ste si to nepomysleli, ale sú nepriateľom," povedal Trump v interview pre americkú spravodajskú televíziu CBS News.

"Rusko je nepriateľom v určitých ohľadoch. Čína je nepriateľom ekonomicky, určite sú nepriateľom. Ale to neznamená, že sú zlí. Neznamená to nič. Znamená to, že sú konkurenti," dodal šéf Bieleho domu s tým, že EÚ "je veľmi problematická".

Jeho vyjadrenia zvýšili napätie medzi USA a ich tradičnými spojencami, ktoré sa prejavilo minulý týždeň na summite NATO poznačenom obavami, že Washington oslabuje alianciu krátko pred summitom Trumpa s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Obaja lídri budú rokovať v pondelok vo fínskych Helsinkách.

Trumpovi už v nedeľu oponoval predseda Európskej rady Donald Tusk. "Amerika a EÚ sú najlepší priatelia. Každý, kto tvrdí, že sme nepriatelia, šíri fake news (falošné správy)," napísal na Twitteri.

Spojené štáty sú priateľom únie, reagovala Mogheriniová na Trumpove slová

Spojené štáty ostávajú priateľom Európskej únie. V pondelok to povedala šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová. Ako uviedla, "zmena administratívy nemení priateľstvo medzi krajinami a ľuďmi".

Americký prezident Donald Trump v nedeľu označil Európsku úniu za "nepriateľa" Spojených štátov. "Európska únia je nepriateľ, za to, čo nám robia v obchode," vyjadril sa Trump a dodal: "Nemysleli by ste si to o Európskej únii, ale sú nepriateľom." Mogheriniová v tejto súvislosti pred stretnutím ministrov zahraničia členských štátov Európskej únie poznamenala, že "samozrejme, považujeme Spojené štáty za priateľov, partnerov - blízkych priateľov a partnerov. Navždy aj budeme".

Mogheriniová: EÚ vie, kto sú jej priatelia, a zvážiť by to mali aj v Bielom dome

Európska únia vie, kto sú jej priatelia, a zvážiť by to mala aj administratíva USA, uviedla v pondelok šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová na úvod zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli.

Mogheriniová na otázku médií, ako vníma nedeľňajšie vyhlásenie amerického prezidenta Donalda Trumpa, že EÚ je "najvyšším súperom Spojených štátov", uviedla, že keby bola v pozícii novinárky, spýtala by sa šéfa Bieleho domu, koho on považuje za priateľov Ameriky.

Šéfka európskej diplomacie Federica
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

"My v tom máme jasno, že kto je naším priateľom. Spojené štáty určite a už sme veľakrát povedali, že zmena administratívy nemení priateľské vzťahy medzi krajinami a ľuďmi. My naozaj považujeme Spojené štáty za blízkych priateľov a partnerov, vždy sme ich považovali, ale máme zároveň aj veľa iných priateľov vo svete," odkázala Mogheriniová. Spomenula Kanadu, Južnú Kóreu a Japonsko, s ktorým EÚ práve podpísala rozsiahlu obchodnú dohodu, pričom k podobným dohodám sa chystá aj s Austráliou a Novým Zélandom.

Mogheriniová v tejto súvislosti dodala, že ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok a utorok rokujú v Bruseli o zlepšení spolupráce so svojimi rezortnými partnermi z krajín Južnej Ameriky, Karibiku a Afriky (CELAC) "My naozaj dobre vieme, kto sú naši priatelia, a dúfam, že aj Trumpova administratíva má tiež jasno v tom, kto sú jej priatelia," odkázala do Washingtonu. 

Viac o téme: SummitDonald TrumpEurópska úniaEurópska komisia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu