Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dohoda je na svete: Európska únia a Japonsko uzavreli kontrakt o voľnom obchode

Jean-Claude Juncker, Shinzo Abe a Donald Tusk Zobraziť galériu (2)
Jean-Claude Juncker, Shinzo Abe a Donald Tusk (Zdroj: SITA/AP Photo/Koji Sasahara, Pool)

TOKIO - Európska únia a Japonsko uzavreli dohodu o voľnom obchode, ktorá pokrýva trh s viac ako 600 mil. spotrebiteľmi. Ide o najväčšiu dohodu o voľnom obchode, akú EÚ doteraz vyrokovala. Dohodu o hospodárskom partnerstve (EPA) podpísali v utorok v Tokiu predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker, predseda Európskej rady Donald Tusk a japonský premiér Šinzo Abe.

Ratifikovať ju ešte musia Európsky parlament a japonský parlament, pričom platnosť by mala nadobudnúť v roku 2019. Informovala o tom v utorok EK na svojej internetovej stránke.

EPA odstráni podstatnú väčšinu z ciel v objeme 1 mld. eur, ktoré ročne platia európske firmy exportujúce do Japonska. Dohoda ruší množstvo regulačných bariér, napríklad v obchode s automobilmi, a otvorí japonský trh kľúčovému poľnohospodárskemu exportu z EÚ. Pokiaľ ide o export poľnohospodárskych produktov z EÚ, dohoda predovšetkým odstráni japonské clá na mnohé syry a na vývoz vína. Zároveň umožní Európskej únii podstatne zvýšiť export hovädzieho mäsa.

Shinzo Abe,  Jean-Claude
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Koji Sasahara, Pool)

V prípade spracovaného bravčového mäsa bude obchod bez ciel a obchod s čerstvým bravčovým mäsom bude takmer bez ciel. EPA otvára aj trhy služieb, predovšetkým v oblasti finančných služieb, e-obchodu, telekomunikácií a dopravy.

"Spolu s Japonskom vysielame svetu silný signál, že dve z najväčších ekonomík stále veria voľnému obchodu," uviedla eurokomisárka pre obchod Cecilia Malmströmová. "Je to nástroj, ktorý vytvorí príležitosti pre naše firmy, našich zamestnancov a našich občanov, a ktorý podporí európsku a japonskú ekonomiku," povedal o dohode predseda EK Jean-Claude Juncker.

Viac o téme: ObchodDohodaJaponskoJean-Claude JunckerEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu