Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Prevratný objav českých archeológov: V Egypte našli hrobku neznámej faraónovej ženy!

Nájdená hrobka Chentkaus III. Zobraziť galériu (3)
Nájdená hrobka Chentkaus III. (Zdroj: Martin Frouz, Archiv Českého egyptologického ústavu FF UK)

EGYPT - Českí archeológovia našli v Egypte hrobku doteraz neznáme kráľovnej Chentkaus III., manželky faraóna Raneferefa. Oznámilo to dnes podľa agentúry AFP egyptské ministerstvo pre pamiatky. Raneferef vládol v čase piatej dynastie, zhruba pred 4500 rokmi. Podľa českých egyptológov ide o objav historického významu.

Hrobka kráľovnej Chentkaus III. bola odhalená v Abúsíre juhozápadne od Káhiry, kde sa nachádza niekoľko pyramíd faraónov piatej dynastie. "Prvýkrát sme odhalili meno tejto kráľovnej, ktoré bolo do objavenia jej hrobu neznáme," uviedol minister pre staroveké pamiatky Mamduh ad-Damat.

Tento objav "nám umožní objasniť určité neznáme stránky 5. dynastie, ktorá bola spolu so 4. dynastiou svedkom výstavby prvých pyramíd," dodal minister.

Hrobka bola objavená v pohrebnom komplexe faraóna Raneferefa, čo podľa riaditeľa českého egyptologického ústavu Miroslava Bártu "vedie k domnienke, že kráľovná bola ženou Raneferefa". Hrobka je súčasťou neveľkého pohrebiska rozkladajúceho sa na juhovýchod od zádušného komplexu panovníka Raneferefa.

Filozofická fakulta Karlovej Univerzity v Prahe dnes vo vyhlásení uviedla, že hrobka sa ako rozmerovo, tak aj podobou nelíši od ostatných hrobiek vo svojom okolí. Ide o hrobku typu mastaba, v ktorej nadzemnej časti sa nachádzala kaplnka, pôvodne s dvojicou nepravých dverí v západnej stene. Pohrebná komora v podzemí hrobky bola prístupná niekoľko metrov hlbokou šachtou.

Nájdená hrobka Chentkaus III.
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Martin Frouz, Archiv Českého egyptologického ústavu FF UK)

Rovnako ako to bolo v prípade ostatných hrobiek na pohrebisku, bola aj táto hrobka zničená vykrádačmi hrobiek a zlodejmi kameňa. Napriek tomu sa v pohrebnej komore podarilo nájsť časti pohrebnej výbavy.

Bárta dnes potvrdil, že egyptológovia objavili doteraz neznámu historickú osobnosť a jej meno zistili podľa nápisov v krypte. "S najväčšou pravdepodobnosťou išlo o princeznú a matku kráľa. Viac nám prezradí až ďalší výskum," uviedol.

Egyptológovia v pohrebnom mieste našli nápisy s menami, časti pohrebnej výbavy aj samotné kostrové pozostatky. Podľa serveru Luxor Times to boli okrem iného predmety dennej potreby, 23 travertínových hrncov a štyri medené nástroje, kusy nábytku aj nápisy vyryté na stenách, vrátane mena a titulov kráľovnej ako "žena kráľa" a "matka kráľa".

Člen tímu českých egyptológov Jaromír Krejčí podľa Luxor Times vyhlásil, že objav nápisu "matka kráľa" má "historický význam". "Ak môžeme usudzovať, že kráľovná bola pochovaná v čase panovníka Niuserrea (2445 pnl až 2421 pnl) - čo sa dá usudzovať z pečate nesúcej jeho meno, ktorá bola nájdená v hrobke - potom môžeme tvrdiť, že Chentkaus III. je matkou panovníka Menkauhora, nástupca Niuserrea. To by mohlo odhaliť viac informácií aj o tomto kráľovi, zvlášť keď o ňom máme veľmi málo informácií," vysvetlil Krejčí. Niuserre bol mladší brat Raneferefa.

Hrobka Chentkaus III.
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Martin Frouz, Archiv Českého egyptologického ústavu FF UK)

Podľa Bártu je pohreb dokladom toho, akú významnú úlohu zohrávali ženy vo vtedajšej spoločnosti. Pozostatky boli uložené v približne tridsať metrov dlhej vápencovej stavbe, jej nadzemnú časť tvorí kaplnka, v podzemí potom leží samotný kamenný sarkofág. "Do šachty sme sa dostali po niekoľkotýždňovej namáhavej práci," povedal egyptológ.

Pre českých egyptológov ide o ďalší z radu významných objavov. Vlani v marci objavili v egyptskom Abúsíre kostru vysokého hodnostára z doby vlády faraónov piatej dynastie. V pyramídovej nekropole v Abúsíre vykonáva Český egyptologický ústav FF UK archeologický výskum už takmer 55 rokov. Na pohrebisku boli pochovávaní členovia dvorskej elity z doby v polovici piatej dynastie.

Ide o významnú archeologickú lokalitu ležiace približne 25 kilometrov na juhozápad od Káhiry. Okrem pyramídových komplexov niekoľkých panovníkov 5. dynastie sa tu nachádzajú pohrebisko úradníkov a kňazov z doby 3. až 6. dynastie, ale aj šachtové hrobky zo sajsko-perzskej doby okolo roku 525 pred naším letopočtom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu