Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Egyptológovia sú nadšení: Najväčšie tajomstvo pyramíd možno odhalíme už v roku 2016

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

KÁHIRA - Na skúmanie pyramíd v Údolí kráľov začnú vedci už čoskoro používať unikátnu technológiu. Tvrdia, že sú možno na prahu odhalenia tajomstiev pyramíd, ktoré ich mátajú už 30 rokov. Na muške teraz majú štyri slávne faraónske pamiatky.

Skupina egyptských a ďalších zahraničných odborníkov je teraz na horúcej stope prelomového objavu. Pomocou infračervenej termografie budú skúmať interiér štyroch slávnych faraónskych pyramíd, aby v nich našli skryté komory. Využijú pri tom 3D laserové skenovanie objektov a detektory kozmického žiarenia.

Najslávnejšia múmia prekvapila: Faraóna Tutanchamóna pochovali so vztýčeným penisom!

Poprední vedci z Egypta, Francúzska, Kanady a Japonska budú skúmať dve pyramídy v Gíze a dve dashurské pyramídy južne od Káhiry. Rovnaká technológia by podľa nich dokázala odhaliť aj skrytú hrobku v Tutanchamónovej pohrebnej komore, ktorá by mohla patriť kráľovnej Nefertiti

Egyptológovia sú nadšení: Najväčšie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Inžinieri a architekti budú vykonávať prieskum pomocou nedeštruktívnej technológie, ktorá pyramídy nepoškodí. Súčasne majú vedci reálnu nádej, že odhalia aj tajomstvo postavenia pyramíd. „Podobný pokus vedci realizovali už pred 30 rokmi, ale toto je prvý projekt na globálnej úrovni s využitím najmodernejšej technológie. Pozrieme sa až do vnútra pyramíd,“ ozrejmil Mehdi Tayoubi, ktorý sa projektu zúčastní. Podľa očakávaní bude skenovanie pyramíd prebiehať až do konca roka 2016, uviedol Daily Mail.

Egyptológovia sú nadšení: Najväčšie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Viac o téme: PyramídyEgyptGízaNefertitiÚdolie kráľov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu