Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Protesty islamistov v Egypte sa opäť vymkli spod kontroly: Zranení policajti a 15 mŕtvych

Protesty v Egypte si vyžiadali aj život človeka Zobraziť galériu (12)
Protesty v Egypte si vyžiadali aj život človeka (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Najmenej 15 ľudí prišlo dnes o život počas násilností, ku ktorým došlo na štvrté výročie vypuknutia egyptskej revolúcie. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne zdravotnícke a bezpečnostné zdroje.

Bilancia obetí zahŕňa životy ôsmich civilistov a policajta, ktorí zahynuli počas zrážok medzi políciou demonštrantami zakázaného Moslimského bratstva vo štvrti Mataríja vo východnej časti Káhiry. Príslušníci špeciálnych síl tam údajne spustili paľbu do davu protestujúcich, ktorí hádzali na policajtov zápalné fľaše. Zranenia utrpelo najmenej 13 ľudí. 

Štyri osoby zahynuli pri protestoch v druhom najväčšom meste Alexandria a v provincii Gíza neďaleko Káhiry.

Ďalších dvoch ľudí zabila bomba nastražená na stĺpe vysokého napätia v provincii Buhajra v nílskej delte. Dvoch policajtov zranila bomba pred športovým klubom pri Káhire. Experti po celej krajine zneškodnili takmer 50 náloží nastražených pri okrajoch ciest v rôznych častiach Egypta. 

Protesty v Egypte si
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

Protesty sa - napriek prísnym bezpečnostným opatreniam a úradnému zákazu pouličných zhromaždení - konali v metropole Káhira i v ďalších egyptských mestách.

Polícia rozohnala viacero demonštrácií v Káhire a Alexandrii a zadržala bližšie nešpecifikovaný počet osôb.

Protesty v Egypte si
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

Egyptské úrady pred dnešným výročím sprísnili bezpečnosť hlavne v centrách veľkých miest. Námestie Tahrír, epicentrum revolúcie z roku 2011, polícia uzavrela pre verejnosť.  

Káhirské ulice boli dnes skoro prázdne - mnohí ľudia zostali vo svojich domovoch, lebo sa obávali vypuknutia násilností. 

Protesty v Egypte si
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

Revolúcia, ktorá bola súčasťou takzvanej arabskej jari, vypukla v Egypte 25. januára 2011. Masové demonštrácie vtedy prinútili odstúpiť dlhoročného autoritatívneho vládcu Husního Mubaraka. 

Nádeje miestnych prodemokratických aktivistov a zahraničia, že v Egypte bude zavedený demokratický režim sa však nesplnili. Slobodné voľby priviedli k moci fundamentalistické Moslimské bratstvo, ktorého vládu napokon násilne ukončila armáda. Súčasný armádou podporovaný režim prezidenta Abdala Fattáha Sísího je podľa kritikov ešte reštriktívnejší než vláda Husního Mubaraka. 

Protesty v Egypte si
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu