Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Prvé podozrenie príčiny pádu lietadla s 239 ľuďmi na palube: Teroristický útok, dokazujú to vraj pasy!

Po lietadle zostali na mori iba ropné škvrny Zobraziť galériu (7)
Po lietadle zostali na mori iba ropné škvrny (Zdroj: Reuters)

KUALA LUMPUR – Lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines letiace z Kuala Lumpur do Pekingu sa zrútilo do mora blízko vietnamského ostrova Tho Chu. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na vietnamske štátne médiá. Na palube lietadla Boeing 777-200 bolo 227 cestujúcich a 12 členov posádky. Šokujúce správy priniesla americká stanica NBC News, za pád lietadla mohli byť zodpovední teroristi.

Šokujúce správy priniesla americká stanica NBC News. Vraj za pádom lietadla mohli stáť teroristi. Letu sa nemali totiž zúčastniť dve osoby, ktorých pasy mali byť ukradnuté. Dve dotknuté osoby, ktoré mali byť na palube však v čase havárie boli v bezpečí niekde úplne inde. Momentálne je všetko v štádiu vyšetrovania.

Podľa radarových záznamov stratené lietadlo sa mohlo z polcesty vrátiť

Lietadlo leteckej spoločnosti Malaysia Airlines, o ktorého osude už 24 hodín nie je nič známe, možno zmenilo pôvodný smer letu na Peking a vrátilo sa zrejme do oblasti, kde sa po ňom teraz pátra. Pripustili to dnes vyšetrovatelia na základe analýzy radarových záznamov. Oblasť, kde ho hľadajú, preto pátracie tímy rozšírili aj o západné pobrežie Malajzie. Na palube bolo 227 cestujúcich a 12 členov posádky.

Námestník úradu malajzijskej civilnej obrany Azhaddin Abdul Rahman spresnil, že úrady teraz prešetrujú informáciu, že dvaja pasažieri cestovali s ukradnutými pasmi občanov Talianska a Rakúska, čo živí špekulácie, že zmiznutie lietadla je výsledkom teroristického útoku. Skúmajú aj identitu najmenej dvoch ďalších osôb na palube. Nemenovaný malajzijský bezpečnostný analytik podľa agentúry DPA povedal, že náhle zmiznutie lietadla malajzijských aerolínií má podobný scenár ako bombový útok na lietadlo spoločnosti Pan Am z roku 1988. Náhla strata kontaktu s posádkou podľa neho nasvedčuje tomu, že bez ohľadu na to, čo sa stalo, "pilot alebo ľudia na palube nemali čas reagovať".

Leteckí dispečeri stratili kontakt s lietadlom asi hodinu po štarte z Kuala Lumpuru. Stroj smeroval do Pekingu. Posádka počas letu núdzový signál nevyslala. Poveternostné podmienky boli výborné. V Juhočínskom mori dnes prácu obnovili pátracie a záchranné tímy z Malajzie, Vietnamu, Číny, Singapuru, Spojených štátov i Filipín.

Americké námorníctvo do oblasti vyslalo plavidlo USS Pinckney, na ktorého palube sú pátracie a záchranárske vrtuľníky. V oblasti bude patrolovať aj lietadlo typu P-3C Orion, ktoré je vybavené radarom a komunikačným zariadením. USA do Malajzie vyslali aj tím odborníkov z Národnej rady pre bezpečnosť dopravy (NTSB) a agentov americkej FBI.

Lietadlo vzlietlo z letiska v Kuala Lumpur v sobotu o 12:21 miestneho času, teda v piatok o 17:21 SEČ. Do Pekingu malo doraziť v 6:30 miestneho, teda pol hodiny pred polnocou nášho času. Aerolinky však oznámili, že riadenie letovej prevádzky stratilo kontakt s lietadlom zhruba po dvoch hodinách letu vo vietnamskom vzdušnom priestore.

Pozostalí sú z havárie v šoku

Na hladine objavili dve veľké olejové škvrny

Vietnamská vláda v sobotu informovala o zachytení dvoch olejových škvrny na hladine Juhočínskeho mora a predpokladá, že patria zmiznutému stroju malajzijskej leteckej spoločnosti. Škvrny s dĺžkou niekoľkých kilometrov na morskej hladine pri južnom pobreží Vietnamu zaznamenali vojenské lietadlá. Záchranári uviedli, že podobné stopy po stratenom stroji v prípade jeho pádu do mora očakávali.

Rovnaké sa objavili aj v lete 2009 po nehode stroja Air France v Atlantickom oceáne. Letecká spoločnosť však zatiaľ medializované správy o nehode svojho stroja nepotvrdila. Po jeho stopách pátrajú dva malajzijské vrtuľníky a štyri jej lode, kým Filipíny poskytli tri plavidlá a Čína dlhšie dve. Pri pátraní pomáha aj americké námorníctvo.

Prvé podozrenie príčiny pádu
Zobraziť galériu (7)

Podľa aeroliniek bolo na palube 152 Číňanov, 38 Malajzijčanov, 12 Indonézanov a sedem Austrálčanov. Ďalší cestujúci boli z USA, Francúzska, Nového Zélandu, Ukrajiny, Kanady, Talianska, Tchaj-wanu, Holandska a Rakúska. Medzi cestujúcimi boli dve malé deti.

Havária je už druhou vážnou nehodou lietadla Boeing 777 za necelý rok. Toto lietadlo pritom od spustenia letov v roku 1995 nemalo žiadne vážnejšie problémy s bezpečnosťou. Vlani v lete malo lietadlo 777 aeroliniek Asiana Airlines nehodu pri pristátí v San Franciscu, pri nehode prišli o život traja cestujúci.

Vietnamský admirál: Stratený boeing "možno" havaroval v malajzijských vodách

Do pobrežných vôd Malajzie sa "možno" zrútilo lietadlo spoločnosti Malaysian Airlines, ktoré dnes stratilo kontakt s domovskou základňou. Agentúre Reuters to na základe výpočtov malajzijských záchranných služieb povedal vietnamský admirál Ngo Van Phat. Námorný dôstojník spresnil, že súdiac podľa jeho rýchlosti a poslednej známej polohy sa boeing smerujúci do Pekingu mohol zrútiť do malajzijských vôd približne 153 míľ od pobrežia vietnamského ostrova Tho Chu.

Posledná pozícia Boeingu podľa radarov
Zobraziť galériu (7)
Posledná pozícia Boeingu podľa radarov

Admirál odmietol predošlé informácie vietnamských štátnych médií, podľa ktorých mal povedať, že lietadlo "skutočne" havarovalo. Ostrov Tho Chu leží juhozápadne od južného Vietnamu a ostrova Phu Quoc, obľúbenej turistickej destinácie. "Na záchranné práce budú vhodnejšie thajské a malajzijské záchranné tímy, avšak pri každej záchrannej akcii sú pripravené pomôcť aj člny vietnamského námorných síl na ostrove Phu Quoc, ak budú o to požiadané," uviedol admirál Phat v telefonickom rozhovore s agentúrou Reuters.

Prvé podozrenie príčiny pádu
Zobraziť galériu (7)

Boeing 777-200 vzlietol z hlavného mesta Malajzie Kuala Lumpur v piatok o 17.41 h SEČ a do čínskej metropoly Peking mal doraziť v ten istý deň o 23.30 h SEČ (v sobotu ráno miestneho času). V lietadle sa nachádzalo 227 cestujúcich a 12 členov posádky.  Stroj zmizol z radarov nad územím Vietnamu, skôr než vstúpil do vzdušného priestoru Číny alebo stihol nadviazať kontakt s čínskymi leteckými dispečermi.

Na palube strateného lietadla Slováci neboli

Na palube lietadla s 240 ľuďmi, ktoré sa stratilo počas letu do Pekingu, nebol žiadny Slovák.  Potvrdil to hovorca ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Boris Gandel.
Boeing 777-200 malajzijskej leteckej spoločnosti smerujúci z Kuala Lumpur do Pekingu, sa stratil nad Juhočínskym morom. Čínske úrady to potvrdili dnes ráno. 

Spoločnosť poprela aktuálne správy vietnamských médií, že lietadlo havarovalo pri južnom pobreží krajiny. Stroj údajne pred stratou kontaktu s riadiacou vežou neavizoval žiadne problémy. Úrady po ňom intenzívne pátrajú. Letecká spoločnosť potvrdila, že medzi cestujúcimi boli ľudia zo 14 krajín, najmä však Číňania, ale aj traja Američania. 

Obdobný prípad sa stal v lete 2009, keď z radarov nad Atlantickým oceánom zmizol stroj spoločnosti Air France. Vtedy zahynulo takmer 230 ľudí. Stroj s rovnakým označením mal vážnu nehodu aj minulý rok v americkom San Franciscu. Výsledkom bola smrť troch ľudí a ťažké zranenia desiatok ľudí.

Boeing s 239 ľuďmi
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Viedeň a Rím popreli, že by v nezvestnom lietadle boli ich občania

Ministerstvá zahraničných vecí Talianskaa Rakúska dnes oznámili, že dvom ich občanom, ktorých mená sa vyskytujú na zozname ľudí z nezvestného malajzijského lietadla, bol v Thajsku odcudzený pas. Spojené štáty potvrdili, že v lietadle boli traja Američania.

Ministerstvo zahraničných vecí v Ríme uviedlo, že Talian, ktorý mal byť na palube lietadla, cestuje po Thajsku a v lietadle nebol. Jeden z pracovníkov ministerstva pod podmienkou anonymity potvrdil správy talianskych médií, že Luigi Maraldi vlani v auguste oznámil krádež pasu. Podľa talianskej agentúry ANSA Maraldi dnes telefonoval domov, keď počul, že v lietadle cestoval Talian s jeho menom.

Hovorca rakúskeho ministerstva zahraničných vecí Martin Weiss povedal, že jedno meno zo zoznamu nezvestných sa zhoduje s rakúskym pasom, ktorý bol odcudzený pred dvoma rokmi v Thajsku. Totožnosť majiteľa pasu neprezradil, informovala agentúra Associated Press.

Americké ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo, že na palube nezvestného lietadla boli traja Američania. Uviedlo, že pracovníci ambasád v malajzijskom Kuala Lumpure a čínskom Pekingu sú v kontakte s ich rodinami. Ministerstvo podľa hovorkyne Jen Psakiovej preveruje, či lietadlom necestovali aj ďalší Američania.

V teritoriálnych vodách Malajzie nenašli stopy po vraku strateného boeingu

Nijaké priame stopy po vraku lietadla nenašli lode malajzijského námorníctva pri prehľadávaní teritoriálnych vôd pri severovýchodnej Malajzii, kde bol dnes naposledy nadviazaný kontakt so zmiznutým strojom spoločnosti Malaysia Airlines s 239 osobami na palube. Agentúre Reuters to povedal jeden z vedúcich predstaviteľov záchranného tímu.

Malajzia vyslala do predpokladanej oblasti pádu lietadla tri lode pobrežnej stráže a jednu loď námorných síl; celú akciu technicky doplnili zo vzduchu tri vrtuľníky. "Naše letecké zariadenie zbadalo oranžovú škvrnu na mori, odkiaľ prišiel posledný signál. Vyslali sme plavidlo, aby to tam obhliadlo, avšak potvrdilo sa, že tam nič nie je," povedal pre Reuters malajzijský záchranár.

Boeing 777-200ER, let MH370 do Pekingu, stratil kontakt s kontrolnou vežou 120 námorných míľ od mesta Kota Bharu, ležiaceho na východnom pobreží Malajzie, potvrdilo už skôr vedenie leteckej spoločnosti Malaysia Airlines.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu