Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Osem teórií o záhadnom zmiznutí lietadla duchov: Tragédia plná podivností!

Nešťastní príbuzní Zobraziť galériu (5)
Nešťastní príbuzní (Zdroj: SITA)

KUALA LUMPUR/SYDNEY - Už štvrtý deň nie je po zmiznutom Boeingu 777 malajzijských aerolínii ani chýru, ani slychu. Telefóny 239 ľudí na palube, na ktoré sa snažia dovolať ich zronení príbuzní, údajne stále zvonia, ale nikto ich nedvíha. O lete MH370 po internete kolujú rôzne konšpiračné teórie, z ktorých niektoré sú samozrejme poriadne pritiahnuté za vlasy. To, kde sa lietadlo nachádza a čo sa s ním stalo, však môžeme stále iba hádať.

Lietadlo odštartovalo v piatok o 17:41 SEČ z Kuala Lumpur a mierilo do Pekingu. Kontakt s ním bol naposledy zaznamenaný o 18:30 SEČ, tesne pred tým, než lietadlo malo prejsť z malajzijského do vietnamského vzdušného priestoru. Malaysia Airlines stratili spojenie s lietadlom vo chvíli, keď sa nachádzalo vo výške takmer 11000 metrov a letelo stálou rýchlosťou. Obloha bola jasná a neprišiel žiadny núdzový signál.

Únos lietadla

Konšpiračnou teóriou čísla jeden je samozrejme únos boeingu. Od začiatku boli známe informácie, že dvaja muži sa do lietadla dostali na ukradnutý rakúsky a taliansky pas. Identitu jedného z nich už odhalili, ide o 19-ročného Iránca menom Púria Núr Mohammad Mehrdad, ktorý chcel údajne požiadať v Nemecku o azyl. Identita druhého je zatiaľ nejasná.

Hladinu podozrenia však rozčeril aj fakt, že po prejdení kontrolou do lietadla napokon nenastúpilo až päť pasažierov a ich batožina bola podľa odletových pravidiel z lietadla vyložená. Čo boli zač, je zatiaľ taktiež iba otázkou dohadov.

Internetom sa už začal šíriť aj hoax, že sa k činu priznala Čínska brigáda mučeníkov, ktorá mala zaslať médiám odkaz: "Môžete zabiť člena nášho klanu, ale my na oplátku zabijeme 100 z vás". Zmiznutie lietadla sa zhodou okolností odohralo len týždeň po teroristickom útoku, pri ktorom zavraždili 29 ľudí na vlakovom nástupišti v čínskom Kunmingu. Vraždy boli spájané s čínskou ujgurskou moslimskou menšinou.

Je za tým Severná Kórea

Asi najjednoduchší spôsob, ako si vysvetliť zmiznutie lietadla, je hodiť to na Severnú Kóreu, ktorá v očiach verejnosti nemá dobrú povesť. Boeing mal údajne dostatok paliva na to, aby sa dostal až do KĽDR a aj keď konšpirátorom chýbajú argumenty, prečo by to mal vodca Kim Čong-un schváliť, jednoducho im stačí dôvod, že sú to "blázni" so šialenou logikou, ktorá im na to stačí.

Osem teórií o záhadnom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB)

Chýbajúca hodina

Niektorí spochybnili pravdivosť časovej osi udalostí. Malaysia Airlines pôvodne uviedli, že lietadlo vzlietlo o 12:41 malajského času a o 14:40 zmizlo z radaru. Hovorca potom potvrdil, že posledný rozhovor sa konal o 13:30 medzi letovou posádkou a riadením letovej prevádzky v Malajzii. Neskôr však aerolínie aktualizovali svoje správy s tým, že posledný čas, kedy lietadlo sledovali na radare bol o 13:22 a posledný kontakt o 13:30. Kde sa im zrazu stratila hodina, je otázne.

Lietadlo je na tajnom letisku

Konšpiračné teoretici hovoria o tom, že teroristom sa podarilo oklamať radary a s lietadlom pristáť na izolovanom letisku niekde vo Vietname, ktoré mohlo byť vybudované počas vojny. Lietadlo malo paliva ešte aspoň na sedem hodín letu a tento predpoklad je podporovaný tým, že sa dosiaľ nenašli žiadne trosky.

Teória však zachádza ešte ďalej a tvrdí, že mohlo využívať maskovaciu technológiu, keďže na palube sa nachádzalo 20 zamestnancov spoločnosti Texas Freescale, ktorá sa podobnými vecami zaoberá.

Telefóny zvonia, ale nikto neodpovedá

Niektoré médiá tvrdia, príbuzní sa snažili dovolať svojim príbuzným v lietadle, ale napriek tomu, že zvonili, nikto ich nezdvihol. "Dnes ráno, okolo 11:40 som volala na číslo svojho staršieho brata dvakrát a mala som vyzváňací tón," povedala Bian Liangwei, sestra jedného z cestujúcich. O druhej poobede volala znova a opäť zvonil.

Podľa nejasných správ z médií, 19 rodín podpísalo vyhlásenie, že keď volalo svojim príbuzným, telefóny zvonili. Vyšetrovateľov preto žiadali, aby im poskytli viac informácií.

Na palube cestoval cenzurovaný pasažier

Na jednej z verzii zoznamu pasažierov, ktorý koloval po internete, sa objavilo meno, ktoré bolo rozmazané. Meno cestujúceho číslo 84 sa nedalo prečítať a patrilo zrejme jednému z Ujgurov. Našťastie na oficiálnej stránke malajzijských aerolínií je už všetko v poriadku a tak sa skončili aj dohady o tom, o koho vlastne šlo.

Osem teórií o záhadnom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB)

Osem teórií o záhadnom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB)

Talianovi ukradla pas ruská mafia

Narozdiel od predchádzajúcich možností, je vraj táto úplne reálna. Talian Luigi Ramaldi mal prísť o svoj pas, na ktorý potom cestoval iný muž, v Bangkoku na ostrove Phuket. Tam ho totiž dal ako zálohu za požičanie motocykla a keď sa vrátil, tak mu bolo povedané, že si ho vzal nejaký Rus a namiesto neho tu nechal pas Ramaldiho údajnej ruskej priateľky. Išlo o doklad, ktorý niekto ukradol týždeň predtým.

Mimozemšťania

Ako vždy, keď nevedia prísť niečomu ľudia na kĺb, vždy vyvstane otázka, kto za to môže a väčšinou sa spoľahlivo nájde jedna odpoveď. Mimozemšťania. Takže je len otázkou času, kedy sa vynorí práve takáto konšpiračná teória.

Stopy po lietadle našli 500 kilometrov mimo kurzu
 

Malajské vojenské letectvo pomocou radaru objavilo v Melackom prielive prvé stopy po lietadle, ktoré zmizlo ešte v sobotu počas letu z Kuala Lumpuru do Pekingu. Boeing s 239 osobami na palube sa po poslednom kontakte s letovou kontrolou v meste Kota Bharu odklonil niekoľko sto kilometrov smerom na západ. "Po Kota Bharu zmenil kurz a klesol na nižšiu výšku. Doletel do Melackého prielivu," povedal nemenovaný vojenský dôstojník blízky vyšetrovaniu. Melacký prieliv leží v Juhočínskom mori medzi Malajzijským polostrovom a ostrovom Sumatra. Znamenalo by to, že lietadlo letelo ešte asi 500 kilometrov potom, čo stratilo akýkoľvek kontakt s dispečermi. Táto správa zatiaľ nie je potvrdená a vyšetrovatelia zmiznutia stroja spoločnosti Malaysia Airlines ju ešte overujú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu