Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Český týždenník odhalil pozadie zbohatnutia Babiša: Potom záhadne zmizol z pultov!

Andrej Babiš je vraj horúcim kandidátom na ministra financií. Zobraziť galériu (4)
Andrej Babiš je vraj horúcim kandidátom na ministra financií. (Zdroj: SITA)

PRAHA/BRATISLAVA - Andrej Babiš má síce už české občianstvo, ale aj tak pre nás zostáva najbohatším Slovákom, ktorého majetok mu môžu ostatní iba závidieť. U našich západných susedov sa jeho meno, odkedy vstúpil do politiky a kandiduje so svojím hnutím ANO v predčasných parlamentných voľbách, skloňuje stále viac a týždenník Reflex si posvietil aj na jeho podnikateľské začiatky. Jeho cesta za úspechom a bohatstvom bola totiž dláždená rôznymi kauzami.

Aktuálne vydanie Reflexu, ktoré sa zameralo aj na podnikateľskú dráhu Andreja Babiša, sa dočkalo nevídaného predaja. V rôznych častiach Česka ho totiž začali skupovať neznáme osoby a zvyčajní zákazníci sa k nemu nedostali. Týždenník sa preto rozhodol, že proti tejto podľa nich cenzúre slova bude bojovať aj na internete a ponúkol svoj obsah týkajúci sa najbohatšieho Slováka zadarmo.

Ostatné vydanie Reflexu niekomu asi ležalo v žalúdku.
Zobraziť galériu (4)
Ostatné vydanie Reflexu niekomu asi ležalo v žalúdku.  (Zdroj: reflex)

V článku s názovom "Legenda o svatém Andrejovi" sa zameriava najmä na tri kauzy z Babišovej minulosti, ktoré majú spochybňovať, že začínal úplne od nuly a prvé kroky k jeho bohatstvu nie sú také transparentné, ako by si sám želal.

1.

Babiš po rozpade federácie zakladal pre Petrimex v Prahe Agrofert a materská firma od neho očakávala lojalitu, lenže začiatkom mája 1995 akciovka Agrofert zvýšila základné imanie z jedného milióna korún na štyri. Petrimex do Agrofertu investoval stovky miliónov, avšak zrazu vraj stratil záujem, o čom mala svedčiť zápisnica z mimoriadneho valného zhromaždenia z februára 1995, ktorou sa Agrofert bránil na súde, kam ho nahnevaná matka pohnala. Súd žalobe nevyhovel, takže sa Petrimex zo stopercentného vlastníka stal minoritným akcionárom a z Agrofertu časom vycúval. Oficiálnym víťazom celej operácie bola neznáma firma OFI z malého švajčiarskeho mesta Baar, založená nedlho predtým spolužiakmi Andreja Babiša z počiatku 70. rokov.

Pre Babiša to bol životne dôležitý manéver, ktorý podľa Reflexu sprevádzali dve podozrivé okolnosti. Existuje vážna pochybnosť, či sa mimoriadne valné zhromaždenie, na ktorej Petrimex vypadol z hry, vôbec konala. Pod zápisom je totiž aj podpis podpredsedníčky predstavenstva Petrimexu, ktorá sa však v tom čase držiavala v Británii na služobnej ceste. Petrimex preto tvrdil, že ide o falzifikát, no Babiš na českom súde aj tak vyhral. Druhým problémom je pôvod peňazí, s ktorými sa majetok navyšoval. "Keď sa neskôr do Švajčiarska vydal redaktor Respektu Jaroslav Spurný, zistil, že OFI, majiteľ obrieho koncernu v Českej republike, nemá ani svoju vlastnú kanceláriu," uviedol týždenník.

Preferencie ANO sa podľa posledného prieskumu pohybovali okolo 16 percent.
Zobraziť galériu (4)
Preferencie ANO sa podľa posledného prieskumu pohybovali okolo 16 percent.  (Zdroj: SITA)

2.

V roku 2001 sa Babiš uchádzal o štátny Unipetrol a bolo preto neúnosné, aby väčšinu Agrofertu držala nejaká schránková firma. Objavil sa preto na scéne nový majiteľ zo Švajčiarska, a to "rodinná firma" Ameropa, ktorá nemusela odkrývať svoju majetkovú štruktúru. Pár mesiacov po tom, čo Babiš Unipetrol napokon získal, aj najpriek vyššej ponuke inej firmy, vydala Ameropa vyhlásenie, že v Agroferte nikdy nemala majoritu. "To, že potom Babiš za Unipetrol nezaplatil a privatizácia sa musela vypisovať znova, už je iný príbeh. Zostáva ale podstatný fakt, že v kritickom okamihu Babiš vytváral ilúziu o západnom investorovi s preverenou značkou a že vláda na to počula, hoci aj tentoraz sa pôvod kapitálu strácal v hmle, ktorú Babiš aktívne vypúšťal," napísal Reflex.

3.

Na prelome storočia bola jednou z najdôležitejších súčastí rodiaceho sa impéria Agrofertu Lovochemie, najväčší český výrobca dusíkatých hnojív a dodnes hlavný pilier jeho chemickej divízie. Za túto akvizíciu si Andrej Babiš vo svojej dobe vyslúžil trestné stíhanie a štátna zástupkyňa ho podozrievala z porušenia povinností pri správe cudzieho majetku a zneužívania informácií v obchodnom styku.

Agrofert a nemecký podnik BAGS mali spoločnú firmu Proferta, ktorá pôvodne držala v Lovochemii 51 percent. "Proferta bola kvôli nákupu Lovochemie zaťažená polmiliardovou pôžičkou u IPB. Babiš ale potom do Lovochemie priviedol tretieho hráča, štátny Unipetrol, s ktorým vytvoril inú firmu - a nakoniec predsedal súčasne predstavenstvám oboch firiem aj Lovochemie. Podľa vzoru Petrimex potom najprv Profertu zatlačil do pozície menšinového vlastníka, a to tak, že Nemci neboli pripustení k navyšovaniu imania. Tým sa Proferta dostala do ťažkostí, lebo za úver v banke ručila práve väčšinovým podielom v Lovochemii. A ten zrazu nemala. Predseda predstavenstva Proferty Andrej Babiš poslal Profertu do likvidácie. Nemci sa ocitli mimo hru a IPB zostala pohľadávka 500 miliónov korún, ktorú neskôr prevzala Slovenská konsolidačná agentúra, čiže my všetci. Nemci na Babiša podali trestné oznámenie, rovnako tak ČSOB čoby nástupca IPB. Vyšetrovanie išlo do stratena," opísal pozadie kauzy týždenník.

Podľa Reflexu by mal každý podnikateľ, ktorý vstupuje do politiky, odkryť karty a ukázať, ako k svojmu majetku prišiel. V prípade Babiša však údajne vznikajú špekulácie, že to zo začiatku boli napríklad peniaze, ktoré sa k nemu okľukou odkotúľali z nelegálnych transakcií v československom zahraničnom obchode, alebo dokonca peniaze, ktoré si komunistická rozviedka uliala na zahraničných kontách a nové vedenie ich na začiatku 90. rokov nedokázalo rýchlo stiahnuť späť do zeme.

Očakáva sa, že v snemovni získa ANO približne 40 mandátov.
Zobraziť galériu (4)
Očakáva sa, že v snemovni získa ANO približne 40 mandátov.  (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu