Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Šéf ÚPN pred českými voľbami "na koberčeku" u Fica: Kvoli Babišovi?!

Predseda správnej rady Ústavu pamäti národa Ondrej Krajňák.
Predseda správnej rady Ústavu pamäti národa Ondrej Krajňák. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Meno Ondrej Krajňák (51) zatiaľ väčšine Slovákov asi nič nehovorí, ale to sa môže ešte zmeniť. Od februára tohto roka je totiž ako nominant Smeru predsedom správnej rady Ústavu pamäti národa a chystá sa robiť veľké zmeny. Vraj aj preto nemá zrazu vo svojej funkcii na ružiach ustlané. V rozhovore pre časopis .týždeň sa navyše priznal aj k viacerým zaujímavým faktom. Kvôli českým voľbám si ho "predvolal" sám premiér Robert Fico.

Podľa Krajňáka si ho premiér zavolal nie kvôli fungovaniu ÚPN, ale niečomu úplne inému. Na neformálnom stretnutí sa Fico pýtal "na základné veci - to znamená, čo je v našich archívoch, akým spôsobom zverejňujeme dokumenty, či sú hodnoverné a podobne".

Stalo sa tak asi pred mesiacom, čiže ešte pred českými voľbami a od premiéra sa Krajňákovi dostalo rady, aby si svoju prácu robili zodpovedne a čestne a nenechali sa vniesť do nejakých politických hier, pretože to nie je ich poslanie.

Krajňák jeho slová v súvislosti s kauzou Babiš a jeho spoluprácu s Štb chápal ako odporúčanie, "aby sme sa nestali pred českými voľbami – napríklad prostredníctvom médií – nástrojom na presadzovanie nejakých osobných záujmov".

Na otázku, či sa Krajňákovi nezdalo podozrivé, že si ho premiér zavolal práve v tomto čase, iba vyhýbavo uviedol, že "to nevie", ale Fica ubezpečil, že sa nenechajú zneužiť na žiadne politické ciele. "Zároveň som využil príležitosť a povedal mu aj o problémoch, ktoré má ÚPN. Prisľúbil, že nás navštívi, pričom sa bude veľmi intenzívne zaujímať o našu činnosť," dodal Krajňák.

Pred českými voľbami ÚPN denníku SME sprístupnilo dva nové spisy, ktoré svedčia o spolupráci Andreja Babiša s ŠtB. Ten však tvrdí, že to bolo účelové, keďže od januára 2012, kedy podal na ÚPN žalobu, bolo ticho.

Krajňák sa však bráni, že určite nešlo o žiadnu manipuláciu, ale ich právnici sa len začali intenzívnejšie zaoberať touto kauzou. "Keď sme našli v archíve nové dokumenty, podľa zákona sme ich sprístupnili žiadateľom. Skôr si kladiem otázku, prečo ÚPN pod vedením pána Petranského nepredložil potrebné podklady. Bola to náhoda?" položil rečnícku otázku Krajňák.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu