Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Poradca EK: Slovensko píše príbeh úspechu, jeho najväčším kapitálom sú ľudia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Príbeh Slovenska za posledných 20 rokov bol príbehom úspechu. Tvrdí to poradca pre právne záležitosti Európskej komisie (EK) a bývalý veľvyslanec EK na Slovensku Georgios Zavvos, ktorý sa dnes v Bratislave zúčastnil konferencie Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) s názvom Od Európskej bankovej únie k politickej Európe: lakmusový test Európskej únie.

"Politicky ste sa stali plnohodnotnou demokratickou krajinou," povedal Zavvos. Ako ďalej skonštatoval, za 20 rokov sa ekonomika SR pretransformovala na plnohodnotnú trhovú ekonomiku, pričom v súčasnosti patrí krajina v rámci rastu hospodárstva a hrubého domáceho produktu (HDP) medzi najsilnejšie štáty Európskej únie (EÚ). "Vstúpili ste do Európskej únie. Síce to bolo po istých ťažkostiach, ale upravili ste všetky svoje inštitúcie a vstúpili ste aj do eurozóny," uviedol Zavvos a dodal, že SR sa tak nachádza "na správnej strane histórie."

Za najdôležitejšie aktívum Slovenska považuje Zavvos najmä mladú generáciu a celkovo ľudský potenciál. Badateľné je to podľa neho aj na zastúpení Slovákov v rámci jednotlivých európskych inštitúcií, kde na vysokom poste podpredsedu EK pôsobí napríklad diplomat Maroš Šefčovič. "Takýto ľudia robia nesmierne dobrý dojem na všetkých ostatných," zdôraznil Zavvos.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu