Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Čo najhoršie sa môže stať? 7 scenárov dlhovej apokalypsy v USA!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Ak by sa Spojeným štátom nepodarilo navýšiť dlhový strop, ekonómovia varujú , že hospodárske dôsledky by sa rovnali ekvivalentu epidémie kobyliek a žiab. Aj keď sa mnohí analytici zhodujú v tom, že ide o nepravdepodobnú možnosť, výstrahy smerom k Washingtonu sa začínajú zintenzívňovať. Politici totiž korčuľujú na tenkom ľade a vedľajšie účinky ich naťahovania môžu byť naozaj závažné.

1. Depresia a nezamestnanosť

Finančné otrasy, šíriace sa z federálneho rezervného systému cez banky až do bežnej ekonomiky by si rovnako ako v roku 2008 vyžiadali rozširovanie nezamestnanosti. Podniky by jednoducho kvôli neistote stopli prijímanie pracovníkov a miera nezamestnanosti by zo súčasných 7,3 percenta určite vzrástla.

2. Dolár klesá, ceny stúpajú

Najhorším dôsledkom by mohol byť masový predaj amerického dolára, udalosť, ktorá by ohrozila jeho postavenie svetovej rezervnej meny. Zvýšila by sa tým nielen cena potravín, ale aj oblečenia, paliva a ostatných komodít. Majitelia nehnuteľností a tí, ktorí o kúpe uvažujú, by sa mohli rozlúčiť s nízkou úrokovou sadzbou hypoték, ktorej sa zatiaľ tešia. Ani peniaze uložené pod vankúšom by nemali takú hodnotu ako teraz.

3. Rana pre tých, čo investovali

Počas poslednej finančnej krízy v roku 2008 hlavné americké akciové indexy prudko klesli. Index S & P 500 stratil 37 percent za rok.

4. Zastavenie platieb sociálneho zabezpečenia

Podľa aktuálnych odhadov vláde dôjdu peniaze na zaplatenie svojich každodenných účtov 17. októbra. Ekonómovia však veria, že v tento dátum bude mať ministerstvo financií dostatok peňazí na zaplatenie sociálneho zabezpečenia vo výške 12 miliárd dolárov, rovnako ako ešte aj 25. októbra. Či to tak bude aj 1. novembra je však už otázne.

5. Zmrazenie bankových operácií

Ak by nedošlo k navýšeniu dlhového stropu, Spojené štáty by mohli stopnúť všetky úvery pre súkromný sektor. Existujúce úvery by nesmeli byť prenesené a vyžadovalo by sa ich okamžité splatenie.

6. Ohrozenie fondov peňažného trhu

Aj keď ide o najmenej rizikovú kategóriu fondov, došlo v súvislosti s finančnou krízou v roku 2008 k nevídaným poklesom, čo malo deštruktívny vplyv na dôveru investorov. Podľa bankového analytika Dicka Bovea by omeškanie zasiahlo takmer každý fond peňažného trhu v krajine a milióny Američanov stratia miliardy dolárov.

7. Otras svetovými trhmi

Niektorí z najväčších obchodných partnerov sú znepokojení vidinou, že USA nenavýšia včas svoj dlhový strop. Medzinárodný menový fond tento týždeň varoval, že omeškanie by pre americkú ekonomiku znamenalo uvrhnutie späť do recesie a spôsobilo by "závažné narušenie" na svetových trhoch.

Medzitým Čína a Japonsko, najväčší zahraniční držitelia amerických dlhopisov, vyzvali k urýchlenému konaniu. Čína podľa amerických vládnych údajov z júla 2013 vlastní 1,28 bilióna a Japonsko 1,14 bilióna amerických štátnych cenných papierov. Pokles štátnych cien amerických štátnych dlhopisov by poškodilo hodnotu ich rezerv.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu