Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Obama vyzval republikánov: Prestaňte vydierať Američanov!

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama v utorkovom očakávanom prejave pomerne tvrdo zaútočil na predstaviteľov konkurenčnej Republikánskej strany a naznačil, že jeho administratívu "vydierajú" v súvislosti s jeho zdravotníckou reformou.

"Predovšetkým republikáni nemôžu požadovať výkupné výmenou za to, aby si robili svoju prácu. Medzi ich dve najzákladnejšie povinnosti patrí schvaľovanie rozpočtu a zabezpečovanie, aby si Amerika platila svoje účty," uviedol prezident v Bielom dome. "Zbavme týchto vyhrážok naše rodiny a naše firmy a poďme do práce," vyzval Obama.

Od utorka 2. októbra si muselo prvýkrát za 17 rokov vziať v USA neplatené voľno takmer milión amerických federálnych zamestnancov. Činnosť štátnych úradov totiž pozastavil spor medzi Obamom a republikánmi.

Tí svoju podporu americkému rozpočtu na nový finančný rok, ktorý sa začal 1. októbra, podmienili zmenami v plánovanej reforme zdravotného poistenia, ktoré však prezident a poslanci Demokratickej strany odmietajú.

Bez dosiahnutia konsenzu a prijatia nového rozpočtu je krajina oficiálne bez finančných zdrojov na vyplácanie zamestnancov federálnych úradov a vládnych inštitúcií, ktoré tak zostávajú zatvorené. Štát sa preto obmedzil iba na financovanie základných funkcií, akými sú obrana a bezpečnosť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu