Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Svetová banka varuje: Ak sa nezačneme správať normálne, máme problém

Ilustračné foto
Ilustračné foto

WASHINGTON - Svetová banka sa dnes pripojila k volaniu po životu bez cigariet, drog a alkoholu, bez nezdravých potravín a s bezpečným sexom. V osobitnej správe o civilizačných hrozbách uvádza, že rizikové správanie ohrozuje nielen zdravie jednotlivca a dĺžku jeho života, ale má aj globálne následky zaťažujúce celú spoločnosť. Banka zároveň predkladá recepty, ako nebezpečný vývoj zvrátiť.

Rizikové správanie ľudí podľa Svetovej banky vedie k zdravotným problémom, ktorých liečba je spojená s tak vysokými nákladmi, že spoločnosť má právo zasiahnuť. Deje sa tak zmenou zákonov, reformou daňových nástrojov alebo investíciami do osvetových programov.

Napriek určitému pokroku v prevencii a liečbe zostáva napríklad veľkým problémom šírenie vírusu HIV, najmä v subsaharskej Afrike. Konzumácia drog a alkoholu je na pomerne pretrvávajúcej úrovni. Rastúcu tendenciu, hlavne v rozvojovom svete, má ale fajčenie a nezdravé stravovanie vedúce k obezite. Fajčí asi pätina všetkých dospelých ľudí, na následky fajčenia zomiera v celosvetovom meradle 15 percent mužov a sedem percent žien. V rozvinutých krajinách naopak podiel fajčiarov klesá.

S obezitou spôsobenou nezdravým stravovaním a nedostatkom pohybu majú problémy hlavne ľudia žijúci na Blízkom východe, v Tichomorí, v Latinskej Amerike a v Karibskej oblasti, uvádza sa v správe. V mnohých krajinách týchto regiónov dosahuje podiel obéznych ľudí 20 percent u mužov a až 40 percent u žien.

Tento fakt dlhodobo negatívne ovplyvňuje produktivitu ľudí a životnú úroveň celých rodín. V chudobnejších krajinách navyše nie je dosiahnuteľné zdravotné poistenie, ktoré by pomohlo pri liečbe následkov rizikového správania. Až zo 75 percent sa v týchto štátoch realizujú platby za lekárske ošetrenie priamo, teda bez poistných zmlúv.

Nápravu môže podľa Svetovej banky priniesť štátna politika, pokiaľ existujú nástroje dostatočné k jej presadenie. Daňové úpravy napríklad môžu znížiť spotrebu cigariet a alkoholu. Potvrdzuje to skúsenosť priemyselne vyspelých krajín, ale v poslednej dobe aj niektorých rozvojových štátov, ako je Čína alebo Indonézia, uvádza sa v správe.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu