Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Slováci obeťami útoku pri Hore smrti: Pakistanci zadržali až 20 podozrivých!

Obeťami majú byť horský vodca Peter Šperka a horolezec Anton Dobeš Zobraziť galériu (6)
Obeťami majú byť horský vodca Peter Šperka a horolezec Anton Dobeš (Zdroj: james.sk, himalaya-club.sk)

ISLAMABAD - Príslušníci islamistického hnutia Taliban zaútočili na severe Pakistanu na základný tábor pod horou Nanga Parbat (8125 m) a zabili desiatich zahraničných horolezcov. Medzi obeťami by mali byť aj dvaja Slováci Anton Dobeš a Peter Šperka, ktorí boli členmi ukrajinskej expedície. Pakistanské úrady to však doposiaľ nepotvrdili.

Pakistanské úrady doposiaľ nepotvrdili, či je informácia o údajných dvoch obetiach z radov Slovákov pravdivá. V súvislosti s nedeľňajším útokom na zahraničných horolezcov pod horou Nanga Parbat na severe Pakistanu to uviedol šéf Tlačového odboru MZV Peter Susko. Ide zatiaľ o neoficiálne informácie, ktoré sa rôznia, upozornil.

Úrady zatiaľ identifikovali šesť zabitých horolezcov

V Pakistane už identifikovali šesť z desiatich tiel zahraničných horolezcov, ktorí sa stali obeťami sobotňajšieho útoku miilitantov, ale slovenskí horolezci medzi identifikovanými nie sú. Dnes to potvrdil riaditeľ tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Peter Susko, ktorý sa odvolal na posledné informácie z pakistanského Národného krízového centra. "Tie zvyšné štyri telá majú byť identifikované v utorok dopoludnia," dodal Susko.

Podľa nepotvrdených informácii by mali byť medzi obeťami aj dvaja slovenskí členovia expedície Peter Šperka a Anton Dobeš Slovenský rezort diplomacie v prvom rade využíva všetky kanály, aby dôsledne preveril, či sú pravdivé medializované informácie o údajných dvoch obetiach z radov slovenských občanom. "Alebo či existuje nádej, že by mohli byť v poriadku," dodal Susko. Ministerstvo pevne verí, že bude mať informácie v skorých ranných hodinách.

"Využívame túto príležitosť na to, že chcem odsúdiť tento teroristický útok, ktorý dokazuje, že terorizmus nepozná hranice ani štátnu príslušnosť a je potrebné proti nemu bojovať," vyhlásil Susko.

Podľa mediálnych správ a vyjadrení pakistanskej vlády príslušníci islamistického hnutia Taliban zabili desiatich zahraničných horolezcov a ich pakistanského sprievodcu. Pakistanské ministerstvo vnútra spresnilo aj informácie o národnostiach obetí. Pri útoku zahynuli traja Ukrajinci, dvaja Číňania, jeden Američan čínskeho pôvodu, jeden Litovčan, jeden Nepálčan a dvaja Slováci - Anton Dobeš a Peter Šperka, ktorí boli členmi ukrajinskej expedície.

Pakistanská polícia zadržala 20 podozrivých

Pakistanská polícia zadržala 20 podozrivých v súvislosti s nedeľňajším útokom na zahraničných horolezcov pod horou Nanga Parbat na severe krajiny. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie vlády. "Pátranie po útočníkoch pokračuje," uviedol hovorca pakistanského ministerstva vnútra Umar Hamíd Chán a dodal, že sa očakáva ďalšie zatýkanie.

Telá popravených horolezcov prepravili do Islamabadu.
Zobraziť galériu (6)
Telá popravených horolezcov prepravili do Islamabadu.  (Zdroj: SITA)

Radikáli útok zahájili v sobotu okolo 23:00 miestneho času (20:00 SELČ) v základnom tábore pod horou Nanga Parbat týčiacou sa do výšky 8125 metrov a v nedeľu okolo 1:00 miestneho času (v sobotu 22:00 SELČ) tábor opustili. Extrémisti, ktorých bolo podľa rôznych zdrojov 12 až 20, mali na sebe uniformy pakistanských polovojenských jednotiek.

Ozbrojenci prepadli ubytovacie zariadenie v tábore, kde turisti prespávali. "Nebol to veľký hotel, len malá drevená chata, takže tam neplatili žiadne zvláštne bezpečnostné opatrenia," citoval spravodajský server CNN miestneho predstaviteľa Alího séra. Turistov, ktorí podľa agentúry DPA patrili k trom rôznym výpravám, postrieľali, zobrali im telefóny, peniaze a pasy. Telá obetí boli v nedeľu prepravené do pakistanskej metropoly Islamabad, odkiaľ budú repatriované.

Slováci obeťami útoku pri
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Podľa BBC News museli byť útočníci veľmi dobre vycvičení a aklimatizovaní. Akcia si vyžiadala náročnú prípravu. Oblasť je nesmierne odľahlá, nevedú do nej žiadne cesty a dopravu zaisťujú iba muly. Jedná sa o horskú púšť a čas pochodu z najbližšieho osídleného miesta je 20 hodín. Radikáli sa do základného tábora pod Nanga Parbatu v nadmorskej výške okolo 4000 metrov dostali tak, že najprv uniesli dvoch miestnych sprievodcov a nariadili im, aby ich zaviedli niekam, kde bývajú zahraniční turisti, oznámilo pakistanské ministerstvo vnútra. Jedného zo sprievodcov potom usmrtili, druhému sa podarilo utiecť a upovedomiť o útoku úrady. Tento sprievodca bol neskôr zadržaný a je vypočúvaný.

K útoku sa v telefonáte agentúre Reuters prihlásila pakistanská militantná skupina Džundulláh. "Títo cudzinci sú naši nepriatelia a my sa hrdo hlásime k zodpovednosti za ich zabitie. V budúcnosti budeme v podobných útokoch pokračovať," povedal hovorca skupiny Ahmad Marv.

Pakistanský Taliban zase podľa vyhlásenia svojho hovorcu chcel zabitím cudzincov svetu odkázať, aby boli ukončené útoky amerických bezpilotných lietadiel. Miestne úrady vyslali do oblasti príslušníkov bezpečnostných síl. Oblasť je veľmi odľahlá a nevedú do nej žiadne zjazdné cesty, preto telá obetí bude musel prepraviť vrtuľník. Telá previezli do hlavného mesta Islamabad.

Agentúra DPA s odvolaním sa na organizátorov vysokohorských výprav uviedla, že všetky expedície na Nanga Parbat boli zrušené a 51 lezcov z 18 krajín, ktorí sa na vrchu nachádzali, bolo vyzvané k zostupu.

Osudová Hora smrti

Slovenskí horolezci Peter Šperka a Anton Dobeš odcestovali na expediíciu na deviatu najvyššiu horu sveta Nanga Parbat ešte 4. júna 2013. V preklade jej názov znamená Holý vrch, no pre veľký počet smrteľných nešťastí na tejto hore dostala tiež prezývku Hora smrti, píše portál expedition.sk.

Hora sa nachádza na v oblasti neďaleko čínskych hraníc, ktorá bola doteraz vnímaná ako bezpečná. Základne teroristických skupín sú totiž odtiaľto vzdialené stovky kilometrov. Tragická udalosť však potvrdila, že ciele teroristických útokov sú skutočne nevyspytateľné. Kolegovia horolezci na portál zavesili aj smútočný oznam: "Tento deň sa do kroník horolezectva zapíše čiernymi písmenami. Vyjadrujeme úprimnú sústrasť všetkým pozostalým".

Obyvatelia Karachi zapaľujú sviečky na protest proti útoku na horolezcov.
Zobraziť galériu (6)
Obyvatelia Karachi zapaľujú sviečky na protest proti útoku na horolezcov.  (Zdroj: SITA)

Peter Šperka

Horský vodca UIAGM od roku 1994, profesionálny záchranár Horskej záchrannej služby Vysoké Tatry. Sprevádzal turistov po všetkých možných slovenských aj svetových pohoriach. Vo Vysokých Tatrách aj býval. V rokoch 1986 - 2002 bol slovenským reprezentantom a reprezentačným trénerom v skialpinizme. Podľa portálu expedition.sk patrí medzi najskúsenejších slovenských himalájistov.

Anton Dobeš

Pochádza z Bánoviec nad Bebravou. Bol jedným z členov expedície, ktorá v roku 2012 zdolala Mount Everest. Na výpravu sa pripravovali dva roky a horu zdolali na počesť Jozefa Psotku, ktorý pri zdolávaní Mount Everestu zahynul.

Pakistanské médiá odsúdili útok Talibanu na zahraničných horolezcov

Pakistanské médiá dnes jednomyseľne odsúdili nedeľňajší útok na zahraničných horolezcov pod horou Nanga Parbat na severe krajiny a dôrazne vyzvali vládu, aby vypátrala a prísne potrestala páchateľov. Informovala dnes o tom čínska tlačová agentúra Sinchua.

Všetky významné pakistanské denníky dnes v komentároch označili zabitie desiatich cudzincov a ich pakistanského sprievodcu za pokus zhanobiť Pakistan a zničiť cestovný ruch v krajine, píše Sinchua. Pakistanská tlač vyzvala vládu, aby podnikla kroky proti militantom zodpovedným za útok, ktorý šokoval celú krajinu. Médiá tiež spochybnili pôsobenie bezpečnostných agentúr, ktoré neboli schopné včas zasiahnuť proti militantom.

"Vláda musí tvrdo zúčtovať s rôznymi skupinami ozbrojencov, ktoré už zabili tisícky našich ľudí a neštítia sa ani útočiť na zahraničných turistov," napísali noviny Express Tribune.

"Je načase, aby sa celá krajina spojila v otázke terorizmu ešte skôr, než sa Pakistan dostane do väčšej izolácie od medzinárodného spoločenstva," uviedol denník v článku s názvom "Barbarský útok na Nanga Parbat".

V angličtine vychádzajúci denník Dawn odmietol vyhlásenie Talibanu, podľa ktorého na turistov zaútočili z pomsty za útoky amerických bezpilotných lietadiel v Pakistane. V komentári nazvanom "Realita presiaknutá krvou: zabíjanie cudzincov" denník pakistanskej vláde odporučil, aby zakročila proti Talibanu v oblasti Severný Vaziristan - hlavnej základni na plánovanie útokov.   

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun v nedeľu vyzval vládu v Islamabade, aby okamžite podnikla opatrenia proti páchateľov útoku, nad ktorým zároveň vyjadril zdesenie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu