Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Identifikovali teroristov, ktorí zavraždili horolezcov na Hore smrti!

Tela obetí takto prevážali do Islamabadu.
Tela obetí takto prevážali do Islamabadu. (Zdroj: SITA)

ISLAMABAD - Generálny tajomník Gilgit Baltistanu Usman Zikria v stredu potvrdil, že 15 teroristov, ktorí stoja za zabitím desiatich zahraničných turistov v základnom tábore pod horou Nanga Parbat, bolo identifikovaných.

Podľa generálneho tajomníka teroristi patria do zakázaných organizácií. Desať pochádza z regiónu Diamer, traja z Kohistanu a dvaja z Mansehry. Dodal, že sa nachádzajú v skupinách pozdĺž horských oblastí. Zikria uviedol, že strojca útoku Majeed, je z mesta Chilas.

Generálny tajomník dodal, že do operácie na zatknutie páchateľov sú zapojení členovia armády a miestnej džirgy, ktorým pomáhajú vrtuľníky. "Miestna džirga uistila, že vinníci budú zatknutí do dvoch dní," povedal.

Podľa tamojších zdrojov muži zodpovední za zavraždenie našli útočisko v hustom lese pri Buner Valley. Po tom, čo polícia dostala tip od miestnych obyvateľov, že v okolí sa vyskytujú podozrivé osoby, obkľúčila rozsiahle územie a pustila sa do pátrania. Ďalšia operácia na dolapenie teroristov údajne prebieha pri hore Nanga Parbat.

Útočníci oblečení v policajných uniformách zaútočili na základný tábor v sobotu v noci, zanechali po sebe desať mŕtvych zahraničných horolezcov a pakistanského sprievodcu. Jedného po druhom postrieľali.

Obete identifikovali ako Američana s čínskym občianstvom, troch Ukrajincov, dvoch Slovákov, dvoch Číňanov, jedného občana Litvy a jedného Nepálčana.

K útoku sa v telefonáte agentúre Reuters prihlásila pakistanská militantná skupina Džundulláh. "Títo cudzinci sú naši nepriatelia a my sa hrdo hlásime k zodpovednosti za ich zabitie. V budúcnosti budeme v podobných útokoch pokračovať," povedal hovorca skupiny Ahmad Marv.

Pakistanský Taliban zase podľa vyhlásenia svojho hovorcu chcel zabitím cudzincov svetu odkázať, aby boli ukončené útoky amerických bezpilotných lietadiel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu