Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Toto je hrdina Daniel (†35), ktorý zahynul v boji s terorizmom: Manželka sa zrútila v práci!

Daniel Kavuliak, obeť boja s terorizmom Zobraziť galériu (16)
Daniel Kavuliak, obeť boja s terorizmom (Zdroj: AT, facebook)

TURZOVKA/KANDAHÁR - Teroristický útok na letisku v Kandahári zasiahol celé Slovensko, no najviac manželku, blízkych, kolegov a priateľov Daniela Kavuliaka (35) z Turzovky. Hrdina, ktorý mal veľké rodinné plány, pred dvomi rokmi sa oženil a iba pár dní pred tragickou smrťou oznámil, že sa mu po mesačnom pôsobení v Afganistane páči. Jeho polovička Lucia sa túto smutnú správu dozvedela od manželových kolegov, ktorí jej ju oznámili v práci, keďže ju nezastihli doma. Podľa našich informácií sa zrútila.

Úmrtie syna nám potvrdil František Kavuliak, ktorý len ťažko hľadal slová. "Áno, prišli nám to dnes oznámiť. Nehnevajte sa, ale nebudem sa k tomu viac vyjadrovať," povedal Topkám. Lucia, ktorá oslávila iba minulý týždeň narodeniny, túto strašnú správu o smrti manžela nervovo nezvládla.

Lucia a Daniel boli svoji iba dva roky.
Zobraziť galériu (16)
Lucia a Daniel boli svoji iba dva roky.  (Zdroj: AT, facebook)

Za ženou, ktorá pracuje ako predavačka v potravinách v Turzovke, prišli vojaci z 11. mechanizovaného práporu, ktorého členom bol aj jej muž Daniel. Priamo pred očami zákazníkov odpadla.

Daniel Kavuliak, obeť boja
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: AT, facebook)

Smrť jedného z hrdinov, ktorí nasadzujú pri výkone práce aj svoj život, si uctili aj na stránke práporu. Daniel zahynul rukou ozbrojenca z Talibanu, ktorému sa podarilo infiltrovať do radov afganskej armády.

Presne pred rokom si manželia užívali spoločnú dovolenku v Chorvátsku
Zobraziť galériu (16)
Presne pred rokom si manželia užívali spoločnú dovolenku v Chorvátsku  (Zdroj: AT, facebook)

Paľbu na našich vojakov spustil zo strážnej veže. Daniela usmrtil, ďalších dvoch jeho kolegov z martinského práporu ťažko zranil priestrelom do hlavy, resp. hrudníka. Páchateľa ihneď po čine spacifikovali a zadržali. Paradoxne iba vo štvrtok si na svojom profile na sociálnej sieti pridal Daniel medzi obľúbené položky letisko Kandahár, kde pôsobil a ktoré sa mu stalo osudným.

Podľa spravodajskej stránky pajhwok.com bol útočníkom vojak, ktorý už dva roky slúžil v afganskej armáde. Miestne zdroje tvrdia, že sa pred streľbou údajne s niekým pohádal.

Daniel Kavuliak, obeť boja
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: AT, facebook)

 Podľa ministra obrany Martina Glváča nie je pochýb o tom, že išlo o teroristický čin. "Tragédii nedokázali zabrániť ani najprísnejšie bezpečnostné opatrenia," vyhlásil Glváč. Uviedol tiež, že terorizmus si v krátkom čase vyžiadal niekoľko obetí - nedávno totiž v Pakistane zavraždili dvoch našich horolezcov. Minister Glváč spolu s ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslavom Lajčákom vyjadrili rodine a blízkym zosnulého vojaka úprimnú sústrasť.


Daniel sa takto lúčil v júni so Slovenskom. Živý sa už nevrátil.
Zobraziť galériu (16)
Daniel sa takto lúčil v júni so Slovenskom. Živý sa už nevrátil.  (Zdroj: AT, facebook)

Do Afganistanu dnes v skorých ranných hodinách špeciálom odletela vládna delegácia na čele s premiérom Robertom Ficom. Do Kandaháru spolu s ním odcestoval minister obrany Martin Glváč. Predseda vlády navštívi slovenských vojakov, ktorí v utorok po teroristickom útoku prišli o jedného zo svojich kolegov. Zatiaľ nie je jasné, či budú prevážať okrem pozostatkov zabitého vojaka aj zranených, keďže lietadlo nie je prispôsobené na ich prevoz.
 

Hrdina z martinského práporu

Toto je hrdina Daniel
Zobraziť galériu (16)

Padlý vojak patril ku 11. mechanizovanému práporu v Martine. Jeho jednotka sa iba 7. júna slávnostne lúčila pred svojim odchodom do Afganistanu. Prápor jestvuje od roku 1995 a hrdí sa tým, že je historicky prvou 100% profesionálnou jednotkou slovenských ozbrojených síl. Na rozlúčke ich okrem veliteľov vyprevádzal aj primátor Martina Andrej Hrnčiar a vojenský duchovný, poručík Ján Ostapčuk, ktorý jednotke požehnal.

Američania vyjadrili sústrasť

Americký veľvyslanec Theodor Sedgwick s hlbokou ľútosťou prijal správu o dnešnom úmrtí slovenského vojaka v operácii ISAF v Afganistane a o zranení ďalších šiestich slovenských vojakov v dôsledku dnešného teroristického útoku na základni v Kandaháre. Sedgwick súčasne vysoko ocenil pôsobenie slovenských ozbrojených síl v Afganistane, ako aj odhodlanie Slovenska angažovať sa v pomoci tejto krajine naďalej.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu