Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Obama prehovoril: Takto sme dostali bin Ládina!

Obama zverejnil informácie o útoku Zobraziť galériu (4)
Obama zverejnil informácie o útoku

WASHINGTON - Vrtuľníky sa zniesli z temnoty v najvýznamnejšej protiteroristickej misii v dejinách Spojených štátov. Bola to operácia tak tajná, že len vybraná hŕstka amerických oficiálnych činiteľov vedela, že sa chystá. Cieľom bola opevnená vila v pakistanskom meste Abbottabad. Terčom bol Usáma bin Ládin, napísala dnes agentúra AP.

Rozviedka objavila túto vilu v auguste minulého roka pri sledovaní jedného kuriéra al-Kájdy. Americká Ústredná spravodajská služba (CIA) po kuriérovi pátrala po celé roky od chvíle, kedy zadržaní povedali vypočúvateľom, že tento posol má takú dôveru bin Ládina, že s vodcom al-Kájdy možno dokonca aj žije.

Rozľahlý komplex strážili steny vysoké až 5,5 metra zakončené ostnatým drôtom. Dve strážené brány boli jedinými prístupovými cestami dovnútra. Terasu na treťom poschodí chránila viac ako dvojmetrová zástena a na vonkajšej časti vily bola len hŕstka okien. Dovnútra neviedli žiadne telefónne linky ani internetové káble. Odpadky obyvatelia sami pálili, aby ich nemuseli nechávať vonku k zberu.

Samotné mesto Abbottabad leží desiatky kilometrov severne od Islamabadu a iróniou je, že v ňom žije mnoho vyslúžilých príslušníkov pakistanskej armády. Vila bola asi osemkrát väčšia ako akýkoľvek okolitý dom a postavená na relatívne izolovanom, veľkom pozemku, uviedla s odvolaním sa na amerických činiteľov agentúra Reuters.

Pracovníci špionáže predpokladali, že vilu v hodnote približne milióna dolárov postavili pred piatimi rokmi, aby chránila nejakú významnú teroristickú postavu. Otázkou bolo, koho? CIA sa pýtala sama seba znova a znova, kto môže žiť za tými múrmi. Zakaždým dospela k záveru, že je to takmer s istotou bin Ládin.

V hrubých rysoch načrtol operáciu prezident Barack Obama v prejave, ktorý predniesol v noci na dnes. Podrobnosti poskytli rozhovory s rozviedkou, úradmi na boj s terorizmom, vládnymi činiteľmi a ďalšími vysokými americkými predstaviteľmi. Nikto z nich si neželal byť menovaný.

Do polovice februára sa už informácie z mnohých zdrojov zdali natoľko jasné, že sa Obama rozhodol "prikročiť k agresívnej akcii", povedal jeden z vysokých vládnych činiteľov. Počas nasledujúceho dva a pol mesiaca usporiadal Obama päť stretnutí národnej bezpečnostnej rady, ktoré sa sústredili výlučne na to, či je Usáma bin Ládin v onej vile a ak áno, ako ho dostať, dodal činiteľ.

Za bežných okolností zdieľajú USA svoje protiteroristické informácie všeobecne s dôveryhodnými spojencami vo Veľkej Británii, Kanade, Austrálii a ďalších krajinách. A USA tiež za bežných okolností nevykonávajú pozemné operácie na pakistanskom území bez spolupráce s pakistanskou rozviedkou. Ale táto misia bola príliš dôležitá - a veľmi utajená.

Operáciu s cieľom zabiť bin Ládina schválil Obama 29. apríla. Bola to misia vyžadujúca chirurgickú presnosť, dokonca ešte väčšiu, než akú mohli poskytnúť technologicky vyspelé bezpilotné lietadlá typu Predator. K jej vykonaniu Obama určil malú elitnú jednotku SEAL Team Six vojenského námorníctva a dal ju na povel riaditeľovi CIA Leonovi Panettovi, ktorého analytici vilu na diaľku sledovali.

Panetta tímu priamo velil, dodal ďalší z amerických činiteľov, a jeho konferenčnú miestnosť premenili na veliteľské stredisko. Podrobnosti o tom, ako presne sa útok odohral, zostávajú nejasné. Vie sa, že kuriér al-Kájdy, jeho brat a jeden zo synov Usámu bin Ládina boli zabití. Nezranil sa nikto z Američanov. Vysokí vládni činitelia uviedli len to, že bin Ládin "kládol odpor". A potom muž, stojaci za najhorším teroristickým útokom na území USA, zomrel zastrelený americkou guľkou do hlavy.



Útok na bin Ládina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu