Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Bin Ládinovu smrť oslavujú v New Yorku aj vo Washingtone

Oslavy v uliciach New Yorku Zobraziť galériu (4)
Oslavy v uliciach New Yorku

NEW YORK - Správy o zabití najhľadanejšieho teroristického vodcu Usámu bin Ládina vyvolali spontánne zhromaždenia Američanov v uliciach miest, kde oslavujú jeho smrť ako veľké víťazstvo.

Skupiny oslavujúcich ľudí sa v nočných hodinách zišli na priestranstve pred bývalým Svetovým obchodným centrom v New Yorku, ktoré sa v roku 2001 stalo terčom útokov bin Ládinovej siete al-Kájda. Mnohí z nich mávali americkými vlajkami a fotografovali sa, pričom spoločne spievali vlastenecké piesne.

Niekoľko desiatok ľudí tiež postávalo na newyorskom námestí Times Square a väčšiu skupinu hlásili aj priamo z centra Washingtonu.

Dav pred Bielym domom sa začal tvoriť ešte pred televíznym vystúpením prezidenta Baracka Obamu, ktorý bin Ládinovo zabitie potvrdil okolo 23:30 miestneho času (pondelok 05:30 SELČ). Ulicu pred priečelím Bieleho domu stihli do polnoci zaplniť ľudia s americkými vlajkami všetkých veľkostí, pričom atmosféra chvíľami pripomínala zhromaždenie pred športovým zápasom.

Oslavy bin Ládinovej smrti sa konajú aj v ďalších častiach USA, zatiaľ čo Američanom už stihli zablahoželať k úspechu viacerí zahraniční lídri.

Analytici však varujú, že radosť môže byť predčasná, keďže zabitím vodcu sa boj proti al-Kájde a terorizmu ako takému zďaleka nekončí.



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu