Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Útok trval 40 minút, v CIA ho sledovali v priamom prenose

Šéf CIA Leon Panetta
Šéf CIA Leon Panetta

ISLAMABAD - Na operácii, pri ktorej v noci na dnes zabili najhľadanejšieho muža planéty Usámu bin Ládina, boli okrem špeciálneho amerického komanda prítomní aj členovia pakistanskej spravodajskej služby ISI.

Informovala o tom televízia CNN.

Dosluhujúci šéf americkej CIA Leon Panetta sledoval operáciu, ktorá trvala necelých 40 minút, v priamom prenose. Vo chvíli, keď sa svet dozvedal, že bin Ládin je mŕtvy, sa vo virgínskom sídle CIA už oslavovalo.

Bin Ládina údajne zasiahli do hlavy v prestrelke. Američania ho identifikovali špeciálnou rozpoznávacou technikou, ktorá identitu vyhodnotí na základe tvarov a rysov tváre. Meno strelca, ktorý mal zasiahnuť bin Ládina, zatiaľ nezverejnili.

Komando tam vysadili štyri americké vrtuľníky. Podľa pakistanských zdrojov to bolo dnes o 01:15 miestneho času (v nedeľu 22:15 SELČ), v USA sa kvôli časovému posunu hovorí o nedeli. Bin Ládinovi strážcovia začali strieľať zo strechy, pričom jeden z vrtuľníkov sa zrútil. Abbottábádom otriasli dva výbuchy a rozpútala sa prestrelka. Nikto z amerického komanda nebol ranený ani neprišiel o život. Zrútený vrtuľník podľa CNN z bezpečnostných dôvodov zničili.

Bin Ládina prepadli v jeho sídle v pakistanskom Abbottábáde v dvojpodlažnom dome, ktorý stál asi 100 metrov od pakistanskej vojenskej akadémie. V Abbottábáde sú posádky troch plukov pakistanskej armády, žijú tam tisíce vojakov a je v ňom veľa armádnych budov.

Podľa vysokého vládneho zdroja USA pred operáciou nezdieľali tajné informácie so žiadnou inou krajinou. O príprave operácie údajne vopred vedela len malá skupina zasvätencov v americkej vláde. Doteraz  oficiálne neoznámili, k akej jednotke patrilo špeciálne komando. Vysoký armádny zdroj pre CNN povedal, že operáciu vykonali príslušníci špeciálnej jednotky námorníctva SEAL.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu