Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Medvedev sľúbil Poliakom dokumenty z Katyne

Bronislaw Komorowski a Dimitrij Medvedev
Bronislaw Komorowski a Dimitrij Medvedev

MOSKVA/SMOLENSK- Ruský prezident Dmitrij Medvedev dnes svojmu poľskému kolegovi Bronislawovi Komorowskému sľúbil, že Rusko nezmení odsudzovanie zločinov v Katyni, kde na jar roku 1940 kde sovietska tajná služba na príkaz najvyššieho vedenie postrieľala tisíce poľských zajatcov. Moskva vinu za túto masakru dlho odmietala priznať.

"Zodpovednosť za tento zločin nesie vtedajšie vedenie sovietského štátu. Snahy o nejaké iné verzie sa neopierajú o historické dokumenty, ani morálne dôvody," vyhlásil Medvedev.

Súčasne sľúbil odovzdať všetky archívne dokumenty, na ktorých odtajnenie nalieha Varšava. Vyzval pritom "v mene budúcnosti stranu s touto kapitolou otočiť, ale tak, aby zostala v pamäti ako Rusov, tak Poliakov."

Komorowski pochválil veľký pokrok na ceste k spoločnému pohľadu na Katyň a uistil, že Poľsko chce túto kapitolu uzavrieť, najprv je však nutné "ju dočítať až do konca".

Zatiaľ čo Medvedev odletel z Moskvy priamo do Smolenska na rovnaké letisko, kde o sebe vlani 10.apríla zrútilo lietadlo s poľským prezidentom Lech Kaczyńským a ďalšími 95 ľuďmi na palube, Komorowski so sprievodom letel z Varšavy do Moskvy, odkiaľ cestoval do Smolenska autami.

Spočiatku sa zdalo, že nešťastie môže oba národy zblížiť, ale zakrátko vypukli nové spory. Celá záležitosť sa szala zbraňou v ostrom spore medzi liberálnou vládou premiéra Donalda Tuska, z ktorého tábora vzišiel aj prezidenta Komorowski, a konzervatívnou opozíciou na čele s bratom zosnulého prezidenta Jaroslawom Kaczyńským.

Do napätej atmosféry zapadla aj výmena ostrých slov medzi Varšavou a Moskvou kvôli výmene pamätnej dosky ruskými úradmina mieste leteckého nešťastia. Z nej odstránili slová, že Poliaci zahynuli cestou k ucteniu si výročia "sovietskeho zločinu genocídy na vojnových zajatcoch."

Poliaci sa rozhorčovali nad nedostatkom taktu, ruské úrady sa obhajovali tým, že pôvodný poľský reťazec nápis neschválili, miestnym obyvateľom sa nepáčil, masaker Moskva neuznala za genocídu a o chystej výmene dosky bola Varšava včas informovaná.

Dnes prezidenti pri spornom nápise položili a dohodli sa, že na mieste nešťastia nechajú postaviť pamätník, pričom sa obe strany najprv dohodnú na nápise.

Súčasný stav vzťahov označuje Kremeľ za "prelaďovanie" na lepšiu spoluprácu,ruské noviny píšu o istom spomalení snáh o poľsko-ruské zmierenie, ktoré sa začalo ešte krátko pred pádom Kaczyńského lietadla, Putinovou cestou do Katyne, kde sa s Tuskom poklonil pamiatke obetí.

Potom ruský parlament - podobne ako už skôr prezidenti Michail Gorbačov a Boris Jeľcin - priznal sovietsku vinu za zločin a začalo sa postupné odovzdávanie archívnych dokumentov o masakre, aj keď Moskva obete doteraz nerehabilitovala.

"Rok snáh prvých mužov oboch krajín je príliš málo na to, aby vám rozptýlil mnoho rokov či dokonca stáročí nedôvery medzi národmi a vládami," pripustil denník Vedomosti.

Upozornil však, že ešte vlani v marci väčšina Rusov o Katyni ani nepočula a zostávajúcie tri pätiny pripisovali zločin Nemcom. Teraz majú o masakre a jej vinníkoch povedomia tri štvrtiny Rusov.

Denník Kommersant upozornil, že cez víkend Kaczyńského stúpenci vo Varšave demonštrovali pred ruským veľvyslanectvom s plagátmi obviňujúcimi ruského premiéra Vladimira Putina z vraždy a spálili jeho figurínu. Kaczyńského strana pritom nie je bez šancí na víťazstvo v jesenných parlamentných voľbách.





Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu