Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Rozhádané Poľsko si pripomenulo obete smolenskej katastrofy

Výročie katastrofy si pripomenul aj Jaroslaw Kaczynski
Výročie katastrofy si pripomenul aj Jaroslaw Kaczynski

VARŠAVA - V tieni politických sporov si Poliaci v nedeľu pripomenuli prvé výročie leteckej katastrofy pri Smolensku, pri ktorej zahynul vtedajší prezident Lech Kaczynski, jeho manželka a ďalších 94 ľudí.

Lech Kaczyński podľa svojho brata Jaroslawa, šéfa poľskej opozície, bojoval za Poľsko iné, než je teraz a možno aj preto už nežije.

Už dopoludnia sa konala štátna pietna akcia, Kaczyński sa na nej ale odmietol zúčastniť. Jeho stúpenci celý deň strávili pred sídlom hlavy štátu. Lech Kaczyński bojoval za Poľsko so samostatnou zahraničnou politikou, bez mafie, bez korupcie, povedal Jaroslaw Kaczyński, predseda národno-konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť. "O takom Poľsku sníval Lech Kaczyński, bojoval za neho, a možno preto už nie je medzi nami," vyhlásil.

Poľsko sa podľa neho musí stať krajinou, kde sa súdy "neodvážia nazývať biele čiernym, klamať ľuďom do očí". "Slobodné Poľsko, slobodné Poľsko!" volali tisíce jeho priaznivcov.

Kým Jaroslaw Kaczyński v prejave zaútočil na svojich protivníkov z vládnej Občianskej platformy, prezident Bronislaw Komorowski počas oficiálneho pietneho zhromaždenia vyzýval Poliakov k jednote. Bol by to podľa neho najlepší pomník obetiam leteckej katastrofy.

"Mnohým z nás sa presne pred rokom zrútil svet," pripomenul Komorowski pri smútočnom zhromaždení na varšavskom vojenskom cintoríne Powonzki. Pamiatke obetí sa okrem hlavy štátu prišli pokloniť ich blízki aj premiér Donald Tusk a exprezident Aleksander Kwaśniewski.

"U nás doma navždy zostane prázdne miesto pri stole a hrob so zapáleným svetielkom," uviedla vdova po jednom z pasažierov lietadla Jolanta Przewoźniková.

Pred prezidentským palácom sa od rána schádzali davy stúpencov bratov Kaczyńských z rôznych kútov Poľska. "Nebola to obyčajná nehoda, ale atentát," je presvedčený mladík, ktorý priniesol vlajku s nápisom "Aby Poľsko bolo Poľskom".

Mnohým účastníkom zhromaždenia vadí, že hlavné vyšetrovanie leteckého nešťastia vedie ruská strana. "Rusi nám nedodávajú pravdivé informácie, mala vzniknúť nezávislá medzinárodná komisia," uviedol mladý muž menom Piotr. Niektorí účastníci manifestácie žiadali demisiu vlády premiéra Tuska a jeho postavenie pred súd kvôli vlastizrade.

Iní ale prišli pred prezidentský palác len zo zvedavosti. "Neprišli sme demonštrovať," povedali študentky, ktoré si na lavičke pochutnávali na obložených bochníkoch. "Ľudia by mali mať väčší nadhľad, stále sa o tom hádať podľa mňa nemá zmysel," myslí si Justyna. Podľa prieskumov verejnej mienky viac než tri štvrtiny Poliakov rozčuľujú diskusie o leteckom nešťastí, väčšina si zároveň myslí, že katastrofa sa dostatočne nevysvetlila.

Poľská delegácia pred rokom cestovala do Katyne neďaleko Smolenska, aby uctila pamiatku tisícov Poliakov, ktorých v roku 1940 povraždila tajná sovietska polícia NKVD. Ide o miesto, ktoré pre Poliakov symbolizuje ťažkú poľsko-ruskú minulosť; Sovietsky zväz sa dlhé desaťročia nechcel k masakre priznať a dodnes ju odmieta uznať za genocídu a obete rehabilitovať.

Pred rokom sa krátko pred pristátím v Smolensku lietadlo s poľským prezidentom zrútilo. Ruskí vyšetrovatelia postupne dospeli k záveru, že zodpovednosť za haváriu nesie výhradne posádka poľského lietadla, ruská strana údajne za nič nemôže. To Poliakov pobúrilo, pretože majú zásadné výhrady k tomu, ako pracovali dispečeri na smolenskom letisku.

Hoci po katastrofe smútok spolu s Poliakmi spontánne prežívali aj ľudia v Rusku, správa ruských vyšetrovateľov a poľské reakcie na ňu poukazujú, že vzťahy oboch krajín sú naďalej stále komplikované.

Presne v okamihu, keď sa pred rokom lietadlo zrútilo pri smolenskom letisku, sa dnes na rôznych miestach Poľska rozozneli sirény, ľudia sa zastavili k minúte ticha. V katedrále krakovského hradu Wawel sa dopoludnia pred omšou rozoznel zvon Zygmunt, ktorý ohlasuje len štátne sviatky a najdôležitejšie udalosti v dejinách Poľska.

Na hrob svojich rodičov v krypte pod wawelskou katedrálou prišla dcéra manželov Kaczyńských Marta. Pohreb prezidentského páru v mieste, kde ležia poľskí králi a najvýznamnejšie osobnosti poľských dejín, vlani vyvolal vlnu protestov. Už niekoľko dní po katastrofe sa tak ukázalo, že rozdiely v spoločnosti aj medzi politikmi pretrvali.

Za posledný rok sa spory medzi dvoma hlavnými politickými tábormi, liberálmi okolo Občianskej platformy premiéra Tuska a konzervatívnym spojeným s Kaczyńského PiS, ešte prehĺbili. Poľsko na jeseň čakajú parlamentné voľby, nemožno preto očakávať, že by politici prestali Smolenskú katastrofu využívať ako zbraň v súperení o moc.





Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu