Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Reakcie sa hrnú: Obvinenie Fica spustilo vlnu komentárov politických predstaviteľov

Obvinenie Roberta Fica rozpútalo vlnu reakcií Zobraziť galériu (16)
Obvinenie Roberta Fica rozpútalo vlnu reakcií (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Vyšetrovateľ NAKA obvinil predsedu Roberta Fica z trestných činov hanobenia národa, rasy a presvedčenia, podnecovanie k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti v súbehu s trestným činom schvaľovania trestného činu. Informovala o tom Polícia SR na svojom facebookovom profile. Slovenská politická verejnosť na tieto správy okamžite reaguje. Novinári sa medzičasom v parlamente snažili získať stanovisko Roberta Fica, no ten okolo nich len mlčky prešiel.

"Je to vec pre orgány činné v trestnom konaní a tak ako povedal pán prezident (Milan Lučanský - pozn. red.), vždy budú konať v zmysle zákona," uviedla v reakcii na expremiérovo obvinenie ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD). K Ficovým výrokom povedala to isté, čo pred časom predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD), ktorý si chcel Fica zavolať, aby mu vysvetlil, či je toto "nové smerovanie strany". 

Premiér dianie nekomentuje

Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) nebude komentovať rozhodnutie trestne stíhať predsedu Smeru-SD Roberta Fica. Rozhodnutia prokuratúry a polície treba podľa neho rešpektovať. "Polícia koná na základe pokynu prokurátora, asi má na to prokurátor dôvod a my musíme rešpektovať, podriadiť sa rozhodnutiu a byť maximálne súčinní bez ohľadu na to, či ste predseda vlády, predseda strany, alebo aj obyčajný pracujúci. V tomto nemôžu existovať žiadne rozdiely, keď chceme povedať, že na Slovensku platí spravodlivosť, právny štát a musíme to rešpektovať," povedal Pellegrini.

Podľa Sakovej ide o vec pre orgány činné v trestnom konaní
Zobraziť galériu (16)
Podľa Sakovej ide o vec pre orgány činné v trestnom konaní  (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

Status zverejnil aj poslanec Ľuboš Blaha, ktorý sa netají svojimi sympatiami k Ficovi. Okrem iného vyhlásil, že Fico povedal len to, čo si myslí celý národ. A pravda sa podľa Blahu umlčať nedá. Okrem iného hovorí aj o tom, že za iný názor vraj hrozí policajný teror.

Anton Hrnko z SNS označil obvinenie Roberta Fica za šikanu. "Sú oveľa vážnejšie vyjadrenia, ktoré hovoril napríklad Michal Truban o drogách vo svojich videách študentom," hovorí Hrnko.

Poslanec Martin Glváč zas pre Denník N uviedol, že polícia by mala vyšetrovať iné trestné činy. „Policajti a prokurátori by sa mali venovať iným trestným činom, ktoré sú flagrantné,“ povedal novinárom. Glváč zároveň tvrdí, že predmetné video Roberta Fica nevidel a nerozumie kontextu. Povedal, že v strane si to ešte musia naštudovať.

Reakcie sa hrnú: Obvinenie
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/Jana Birošová)

Blanár je zvedavý, čo sa bude diať ďalej

"Najlepšie to okomentoval pán Baránek, politológ, ktorý povedal, že ak sa bude odopierať politikom komentovať nejakú situáciu na Slovensku, asi tu už vzniká nová totalita," reagoval pred novinármi podpredseda Smeru-SD Juraj Blanár s tým, že je veľmi zvedavý, čo sa bude diať ďalej a aké budú argumenty.

Juraj Blanár
Zobraziť galériu (16)
Juraj Blanár  (Zdroj: TASR – Dano Veselský)

"Sám Robert Fico sa vyjadril, že je pripravený spolupracovať a komunikovať s orgánmi činnými v trestnom konaní, čiže zobral to prirodzene a štandardne," uviedol Richter. "Ak som pozeral správne to video, on sa nevyjadril, že podporuje obsah vyjadrenia pána Mazureka, on sa skôr vyjadril k procesu, a to je trošku iné. Ale som presvedčený, že on to dokáže vysvetliť," doplnil. 

Podmanický verí, že obvinenie bude stiahnuté

Ján Podmanický dôveruje orgánom činným v trestnom konaní, že pravda sa napokon ukáže a obvinenie bude stiahnuté. "Niekedy mám pocit, že niektorí policajti a niektorí prokurátori, bohužiaľ, začínajú zvlášť v tomto predvolebnom období konať na základe objednávky médií hlavného prúdu, aby sa nejakým spôsobom zapáčili možno budúcim vládcom, čo je podľa mňa v demokratickom štáte neprípustné," vysvetlil poslanec.

Ján Podmanický
Zobraziť galériu (16)
Ján Podmanický  (Zdroj: SITA/Marko Erd)

Podmanický podľa svojich slov očakáva od orgánov činných v trestnom konaní rovnaký prístup aj k politikom a novinárom, ktorí po právoplatnom odsúdení asistenta poslanca Jozefa Rajtára Filipa Rybaniča jeho čin "schvaľovali a obhajovali ho na verejnosti". "Dúfam, že prokuratúra bude postupovať rovnakým metrom a rozbehne trestné stíhanie aj všetkých tých desiatok politikov a desiatok novinárov, ktorí schvaľovali trestnú činnosť pána Rybaniča," skonštatoval.

Reakcie ďalších poslancov Smeru

"Vo výpovedi Roberta Fica neboli uvedené žiadne okolnosti, ktoré by nabádali k tomu, aby ich mala riešiť NAKA alebo nejaké orgány činné v trestnom konaní," povedal ďalší poslanec za Smer-SD Jozef Burian. Doplnil, že plne sa stotožňuje s tým, čo vo videu povedal Fico. "Nebolo tam povedané niečo, čo si nemyslia ľudia na Slovensku," skonštatoval Burian.

Poslanca Dušana Jarjabka (Smer-SD) neprekvapuje obvinenie Fica, považuje to za "hon na čarodejnice", ktorý musí v tomto štáte prestať. "A som presvedčený, že prestane a bude to po voľbách. Nevidím na vyjadreniach pána Fica v tejto chvíli nič problémové. Podľa môjho názoru bolo všetko v poriadku a myslím si, že to vôbec nie je na nejaké stíhanie," doplnil.

Kotlebovci Fica bránia

ĽSNS Ondrej Ďurica hovorí, že podľa ich informácií ide vo veci stíhania Fica o politickú objednávku na pokyn najvyšších miest prokuratúry. „Ide o paralelu a rovnaký scenár ako v prípade prenasledovania nášho bývalého poslanca Milana Mazureka a predsedu našej strany Mariana Kotlebu,“ povedal hovorca ĽSNS Ondrej Ďurica pre Aktuality.sk.

Právo platí pre všetkých rovnako, reaguje Danko

Právo platí na Slovensku rovnako pre každého, funguje právny štát. Povedal to predseda Národnej rady (NR) SR a šéf SNS Andrej Danko v súvislosti s obvinením jeho koaličného partnera a predsedu Smeru-SD Roberta Fica za jeho výroky o odsúdenom exposlancovi Milanovi Mazurekovi.

Andrej Danko
Zobraziť galériu (16)
Andrej Danko  (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

"Funguje právny štát," zdôraznil Danko s tým, že každý má rovnaké práva a povinnosti. Obvinenie Fica zo strany polície považuje za dôkaz toho, že právo platí pre každého rovnako. "Každý, keď dáme verejné vyjadrenie, sa musíme k týmto veciam vyjadriť. Fico sa určite vyjadrí," dodal.

Reaguje opozícia

Medzi prvými z opozičných radov žareagoval Ľubomír Galko. "Teraz, keď je už obvinený, budeme sa mu furt všetci naďalej skladať na tú jeho luxusnú ochranku?" pýta sa v statuse poslanec Demokratickej strany.

Reakcie sa hrnú: Obvinenie
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Facebook/Ľubomír Galko)

O Ficovom obvinení hovorí aj strana samotná. "Sme však nútení vysloviť obavu, či toto trestné stíhanie bude viesť aj k promptnej obžalobe a následnému odsúdeniu Roberta Fica. To najhoršie, čo sa môže stať, je to, aby orgány činné v trestnom konaní urobili z tohto populistického politika pred voľbami martýra, ktorý vďaka tomu vyhrá voľby a Slovensko ešte viac zapadne do osídiel organizovaného zločinu, rasizmu a celkovej vulgarizácie verejného života," tvrdí Demokratická strana v tlačovej správe.

Predseda KDH Hlina hovorí o vyrábaní reklamy prostredníctvom NAKA. "NAKA mohla obviniť Roberta Fica po voľbách, nevidíme nejaký zásadný dôvod, prečo to bolo nevyhnutné teraz. Efektom bude len to, že urobia z R.Fica martýra / on už do Bruselu aj tak nechodí / a Kotleba z obavy o svojich voličov pritvrdí svoju komunikáciu," tvrdí Hlina.

Reakcie sa hrnú: Obvinenie
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Facebook/Alojz Hlina)

Poslanec Ondrej Dostál z SaS sa medzičasom stihol odfotografovať s Jurajom Petrovičom, ktorý podal trestné oznámenie na Roberta Fica.

Reakcie sa hrnú: Obvinenie
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Facebook/Ondrej Dostál)


MIMORIADNE Roberta Fica obvinila NAKA! Hrozí mu päť rokov


Reaguje aj podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga. "Toto je však vizitka Roberta Fica. Keď šíri a podnecuje nenávisť, mal by si byť vedomý možných dôsledkov," konštatuje Šeliga.

Reakcie sa hrnú: Obvinenie
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: facebook/juraj šeliga)

Konanie NAKA okomentoval aj líder OĽaNO Igor Matovič, podľa ktorého sú Ficove dni zrátané. "Je poľutovanihodné, že sa k takýmto praktikám uchyľuje trojnásobný premiér len preto, lebo sa obáva, že jeho pobyt na slobode sa nezadržateľne kráti," myslí si Matovič.

Reakcie sa hrnú: Obvinenie
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Facebook/Igor Matovič)

Sulík hovorí, že Fico je pôvodca 12-ročného zla

„Za dvanásť rokov vlády Roberta Fica boli napáchané miliardové škody, prebieha tu denno-denná korupcia pred očami svedkov a patríme k najskorumpovanejším krajinám Európy. Občania necítia podporu štátu, neriešia sa dlhodobé súdne spory, ťaháme sa tu v mori byrokracie a nikto, kto má v tejto krajine nejakú moc, to nerieši. A Robert Fico, pôvodca tohto zla, ten, ktorý naťahal do politiky zlodejov a oligarchov, je namiesto tohto všetkého obvinený z hanobenia rasy. Je naozaj najvyšší čas na nové voľby," vyhlásil Sulík.

Richard Sulík
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

Podľa Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) mohla NAKA obviniť Roberta Fica až po voľbách. „Nevidíme nejaký zásadný dôvod, prečo to bolo nevyhnutné teraz. Efektom bude len to, že urobia z Roberta F. martýra a Kotleba z obavy o svojich voličov pritvrdí svoju komunikáciu,“ uvádza sa v stanovisku KDH, ktoré zaslal hovorca hnutia Stano Župa. Spoločnosť podľa hnutia očakáva konanie vo veci Trnka - Počiatek a iných skutočností. „Zdá sa, že najviac zákaziek na robenie reklamy v predvolebnom zápase od politických strán získala NAKA. Dvetisíc billboardov nemá ten efekt ako keď vás NAKA obviní tri mesiace pred voľbami z niečoho, za čím je cítiť politiku. Reklamné služby NAKA už ´využilo´ OĽaNO a teraz aj Smer,“ uzavrelo KDH.

Fico dostal podľa Kollára vlastnou lopatou po hlave

Zákon, podľa ktorého Roberta Fica stíhajú, si odsúhlasil on sám, myslí si predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár. Jeho hnutie bolo proti tomuto návrhu a preto proti nemu aj hlasovalo. „Myslíme si, že za vyslovenie názoru by človek nemal byť trestne stíhaný. Robert Fico dostal vlastnou lopatou po hlave. Uvedomujem si, že to povedal v návale emócií a že sa s týmto názorom mohla stotožniť veľká časť krajiny, cez to všetko, dnes je to trestným činom,“ konštatoval Kollár. Meter však musí podľa neho platiť pre všetkých rovnako. „Po voľbách 2020 sa hnutie Sme rodina bude snažiť tento návrh zákona upraviť preto, lebo za názor, aj keď je zlý, by nikto nemal byť stíhaný ako v 50. rokoch,“ dodal líder hnutia.

Predseda strany Socialisti.sk si myslí, že ide o historické rozhodnutie. "V otázkach antifašizmu nie som ochotný robiť kompromisy aj za cenu poklesu popularity. Sú to otázky základnej hodnotovej orientácie. Sú to vážne veci. My politici sme zodpovední za atmosféru v spoločnosti a sme povinní vážiť slová, ak nechceme, aby sa napätie, polarizácia a studená občianska vojna v spoločnosti ešte viac vyhrocovala. Robert Fico zašiel priďaleko," vyhlásil líder strany Eduard Chmelár.

Reakcie sa hrnú: Obvinenie
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Facebook/Eduard Chmelár)

Reakcia Trubana a Beblavého

Predseda Progresívneho Slovenska a volebný líder koalície PS/Spolu Michal Truban vyhlásil, že Slovensko má na to byť férovou krajinou, kde zákony a spravodlivosť platia pre všetkých rovnako. „Či je to predseda vládnej strany alebo obyčajný človek. Dúfame preto, že po tomto odvážnom kroku pána prokurátora bude Robert F. vyšetrovaný a obvinený aj za to, že umožnil mafii a oligarchom priživovať sa na našej krajine," uviedol Truban.

Líder strany Spolu - občianska demokracia Miroslav Beblavý si zasa myslí, že pri tomto Robertovi Ficovi toho bude treba vyšetriť omnoho viac. „Ale zas aj Al Caponeho odsúdili za daňové podvody," dodal Beblavý.

Michal Truban a Miroslav Beblavý
Zobraziť galériu (16)
Michal Truban a Miroslav Beblavý  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Slušného politika by podľa politológa ani nemohli obviniť z rasizmu

U slušného politika by ani nemohlo dôjsť k tomu, aby bol obvinený z rasizmu, povedal politológ Grigorij Mesežnikov. Reagoval tak na obvinenie Roberta Fica vyšetrovateľom NAKA z trestných činov hanobenia národa, rasy a presvedčenia, podnecovanie k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti v súbehu s trestným činom schvaľovania trestného činu. Mesežnikov je presvedčený, že bývalý viacnásobný premiér a predseda Smeru-SD Robert Fico neodstúpi zo svojej funkcie a bude kandidovať v najbližších parlamentných voľbách.

Gregorij Mesežnikov
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

„Mazurek (ĽSNS) bol odsúdený z trestného činu a každý, kto ho schvaľuje, sa dopúšťa trestného činu,“ poznamenal politológ. Neočakáva, že kvôli obvineniu predsedu Smeru-SD klesnú preferencie strany. Mesežnikov vyzdvihol činnosť polície. V minulosti totiž pokusy postihovať politikov z rasizmu neboli úspešné, ako napríklad v prípade bývalého poslanca NR SR a vtedajšieho predsedu Slovenskej národnej strany (SNS) Jána Slotu.

„Postup polície považujem za štandardný postup, či je to pred voľbami alebo po voľbách, nie je dôležité. Skôr sa mi zdá, že video Roberta Fica na základe, ktorého je obvinený, bolo tendenčné. Chcel ním osloviť svojich priaznivcov takýmto spôsobom,“ myslí si Mesežnikov. Tvrdí, že Smer-SD má dôvod na zamyslenie sa nad tým, kto je na čele strany, aj keď Roberta Fica stále vníma ako jej najsilnejšieho predstaviteľa. Robert Fico je podľa Mesežnikova nacionalistický politik, ktorý súčasný fašizmus vôbec nevníma, aj keď je súčasťou parlamentu.

Inicatíva Za Slušné Slovensko správu o obvinení víta

„Vítame správy, že NAKA sa rozhodla obviniť poslanca Fica, stranníckeho šéfa premiéra Pellegriniho, z trestného činu podnecovania rasovej nenávisti. Podobné reči nemôžu zostať tolerované – ani v našich domácnostiach, krčmách, a už vôbec nie z úst bývalého premiéra ako súčasť predvolebnej kampane," uvádzajú predstavitelia iniciatívy Za slušné Slovensko vo svojom statuse na Facebooku.

Reakcie sa hrnú: Obvinenie
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: FB/Za slušné Slovensko)

Predseda Smeru podľa iniciatívy stráca moc. Podľa nich to neukazuje len dnešné obvinenie, ale aj to, že „parlament bude až na druhýkrát zvolávať schôdzu o jeho drahom a nezmyselnom nápade o prevoze zlata z Londýna. Fico sa nedokázal stať prezidentom, nestal sa ústavným sudcom, nie je už ani premiérom, stráca svojich ľudí a jeho politická kariéra je pred koncom".

Viac o téme: ReakcieObvinenie Robert FicoNAKA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu