Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Prokuratúra vyvracia informácie o Ficovi: Predseda Smeru je stále obvinený z podpory extrémizmu

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) ešte nerozhodol o sťažnosti predsedu koaličného Smeru-SD Roberta Fica voči jeho obvineniu za výroky o odsúdení exposlanca ĽSNS Milana Mazureka za jeho vyjadrenia o Rómoch. TASR to potvrdila hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová. Televízia TA3 v pondelok informovala, že prokuratúra obvinenie zrušila.

„Dňa 20. decembra 2019 bola na Úrad špeciálnej prokuratúry doručená od vyšetrovateľa sťažnosť s odôvodnením, o ktorej doposiaľ nebolo rozhodnuté," ozrejmila Predajňová. Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil expremiéra z troch trestných činov. Ide o hanobenie národa, rasy a presvedčenia, podnecovanie k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti v súbehu s trestným činom schvaľovania trestného činu. V prípade odsúdenia hrozí predsedovi Smeru-SD trest odňatia slobody na jeden až päť rokov.

NAKA najprv odmietla trestné stíhanie skutku schvaľovania extrémistických trestných činov Mazureka. Prokurátor ÚŠP však uznesenie vyšetrovateľa NAKA o odmietnutí tejto trestnej veci zrušil ako nedôvodné a nariadil vyšetrovateľovi sa vecou zaoberať.

Obvinenia napokon zbavený nie je

Úrad špeciálnej prokuratúry mal najprv podľa TA3 zrušiť obvinenie Roberta Fica z podpory extrémizmu. Toho sa mal dopustiť, keď na svojom účte na sociálnej sieti Facebook zverejnil video, v ktorom sa zastával niektorých výrokov vylúčeného poslanca ĽSNS Milana Mazureka.

Mazureka súd ešte v septembri tohto roka uznal vinným z hanobenia rasy, národa a presvedčenia. Presne 5. decembra vyšetrovateľ NAKA uznal Roberta Fica vinným z trestných činov hanobenia národa, rasy a presvedčenia, podnecovanie k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti v súbehu s trestným činom schvaľovania trestného činu.

Spomínané video Roberta Fica:

"Napriek tomu, že Najvyšší súd SR rozhodol, že extrémistické výroky exposlanca Milana Mazureka sú trestným činom a odsúdil ho za ne, Robert Fico mal s nimi verejne súhlasiť a tak svoj postoj šíriť cez sociálne siete. Môže mu hroziť trest odňatia slobody na jeden až päť rokov," písala vtedy polícia na sociálnej sieti.

Bývalý premiér a predseda strany Smer-SD vo videu povedal, že orgány činné v trestnom konaní rozhodujú pod tlakom médií a nie na základe skutočných dôkazov. Tvrdil, že Mazurek povedal len to, čo si myslí takmer celý národ.

Viac o téme: Obvinenie Robert FicoNAKA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu