Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Podľa Trubana konal Pellegriniho úrad proti verejnému záujmu: Benefity pre štát nie sú žiadne

Michal Truban Zobraziť galériu (3)
Michal Truban (Zdroj: SITA/Alexandra Čunerlíková)

BRATISLAVA - Benefity zo zmluvy so správcom národnej internetovej .sk domény pre štát nie sú žiadne. Uviedol to líder koalície Progresívne Slovensko-Spolu Michal Truban.

"Benefity pre štát nie sú žiadne. To, čo sme my chceli dosiahnuť reálne pre ľudí a pre náš IT sektor, bolo, že keby sa uplatnil podobný model, ako je v Čechách, tak cena domén pre podnikateľov a pre ľudí mohla byť nižšia. Zároveň zisk, ktorý má firma, mohol zostať na Slovensku, mohol sa točiť u nás, v komunite, v občianskom združení, a podporovať rast startupov, IT sektora a podobne," priblížil Truban.

Michal Truban
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Alexandra Čunerlíková)

Štát podľa Trubana mal príležitosť získať asi 3 milióny eur do IT komunity, z čoho sa mohli platiť prednášky, vzdelávanie či nejaký open source softvér podobne ako v Čechách. "Teraz je zložitá situácia, keďže zmluva je nevypovedateľná," podčiarkol Truban.

Úrad konal proti verejnému záujmu

Úrad vtedajšieho podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu Petra Pellegriniho konal podľa Trubana v tomto prípade proti verejnému záujmu. "Bez možnosti vypovedania, bez možnosti dohodnúť lepšie ceny pomohli súkromnej firme zarobiť na štáte a predať .sk doménu zahraničnej firme," podotkol s tým, že v prípade úspechu vo voľbách je PS-Spolu pripravené preveriť možnosti vyhlásenia zmluvy za neplatnú.


Raši obvinil Trubana, že Websupport spravoval Kočnerovu stránku: Líder PS/SPOLU sa ostro ohradil


Štát má možnosť ukončiť zmluvu o spolupráci s firmou SK-NIC, ktorá je správcom národnej internetovej domény .sk. Cieľom zmluvy je zabezpečiť stabilitu a bezpečnosť slovenského doménového priestoru, a to tak, že štát je oprávnený zmluvu ukončiť, ak si firma neplní svoje povinnosti, reagovala spoločnosť SK-NIC na štvrtkové 3. 10. informácie Nadácie Zastavme korupciu a Združenia poskytovateľov webhostingu o nevýhodnosti štátom podpísaného dodatku k zmluve z roku 2017.

Michal Truban
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Alexandra Čunerlíková)

Nadácia Zastavme korupciu vo štvrtok uviedla, že štát podpísal nevýhodnú zmluvu so súkromnou firmou SK-NIC, ktorá je správcom registra slovenskej národnej internetovej domény .sk. Zmluva je podľa nadácie prakticky nevypovedateľná a štát pri podpise posledného dodatku k tejto zmluve mohol dohodnúť lepšie podmienky a vyššiu sumu, ktorú mohla firma SK-NIC investovať do zvýšenia digitálnej gramotnosti na Slovensku.

Viac o téme: IT sektorMichal TrubanPS-Spolu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu