Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Jankovská spája opozíciu! Veľká výzva Matoviča má trhlinu: Táto strana nechce okrúhly stôl

Igor Matovič Zobraziť galériu (6)
Igor Matovič (Zdroj: Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Líder OĽaNO Igor Matovič včera na tlačovke pozval opozičné demokratické strany k okrúhlemu stolu. Pozvanie zatiaľ prijal Richard Sulík a Boris Kollár. Koalícia Progresívne Slovensko a SPOLU v tom má jasno. Na stretnutie neprídu, Matovičovu ponuku nevnímajú ako úprimnú.

Matovič zvolal lídrov opozičných demokratických stôl za okrúhly stôl. Išlo o reakciu na včerajšiu medializovanú komunikáciu medzi Marianom Kočnerom a Monikou Jankovskou. Dodal, že ide o Richarda Sulíka, Borisa Kollára, Alojza Hlinu, Andreja Kisku a Michala Trubana. Podľa Matoviča práve Pellegrini umožnil vytvorenie takéhoto chorého systému, keďže dlhé roky asistoval Smeru. Pellegrini bude pravdepodobne opäť mlčať.


Drsné reakcie na Jankovskej komunikáciu s Kočnerom: Mali by ju okamžite obviniť, vyhlásil Gál


Koalícia PS/SPOLU nevníma Matovičovu ponuku ako úprimnú

Všetky opatrenia, ktoré chce koalícia presadiť, aby bojovali s korupciou, oligarchiou a očistili aj orgány činné v trestnom konaní, predstavili v programe Bod zlomu. „Sú to opatrenia, na ktorých je veľká zhoda aj v odbornej verejnosti. Budeme pracovať na tom, aby sme uspeli vo voľbách, vymenili súčasnú koalíciu a čo najviac z týchto opatrní presadili v novej vláde,“ uviedla v stanovisku pre Topky koalícia. „Výzvy od pána Matoviča nevnímame ako úprimne ponuky na spoluprácu, keďže z jeho strany každú chvíľu prichádzajú nové a nové osobné útoky a nadávky. Stretnutia sa nezúčastníme, ale sme otvorení odbornej diskusii o riešeniach,“ dodali.  

Jankovská spája opozíciu! Veľká
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Kollár a Sulík si plánujú sadnúť za okrúhly stôl

K ďalším pozvaným patril líder strany Sme rodina Boris Kollár a líder liberálov Richard Sulík. Obaja plánujú na stretnutie prísť. „Momentálne nemáme žiadne bližšie informácie ohľadne plánovaného stretnutia. Predseda hnutia Boris Kollár však v prípade pozvania stretnutie neodmietne,“ uviedla pre Topky hovorkyňa strany Michaela Jurcová.

Jankovská spája opozíciu! Veľká
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

„Ako už viackrát povedal predseda SaS Richard Sulík, je pripravený prijať všetky pozvania opozičných demokratických strán za okrúhly stôl,“ informoval hovorca SaS Robert Buček. 

Jankovská spája opozíciu! Veľká
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Oslovili sme aj predsedu strany Za ľudí Andreja Kisku a lídra KDH Alojza Hlinu. 

Atentát na spravodlivosť

Najnovšie zverejnené správy medzi Jankovskou a Kočnerom sú kľúčovým dôkazom prepojenia strany Smer na mafiu, uviedli predstavitelia hnutia OĽaNO. Premiéra vyzvali, aby urýchlene prišiel s návrhom, ako chce očistiť políciu, prokuratúru a súdnictvo od skorumpovaných policajtov, prokurátorov a sudcov. Podľa Matoviča je jasné, že nominantka Smeru a bývalá štátna tajomníčka Monika Jankovská spáchala atentát na spravodlivosť. „Smer je mafia. Monika najprv zo svojej asistentky urobila sudkyňu a potom od nej chcela, aby rozhodovala v prospech Mariana Kočnera,“ povedal Matovič. 

Igor Matovič
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

OĽANO po prepuknutí kauzy komunikácie Jankovskej s Kočnerom vytrvalo žiadalo predsedu vlády Petra Pellegriniho, aby Jankovskú odvolal z druhej najvyššej funkcie na ministerstve spravodlivosti. Podľa Matoviča práve Pellegrini umožnil vytvorenie takéhoto chorého systému, keďže dlhé roky asistoval Smeru, a keď sa mal ozvať a upozorniť na prešľapy, vtedy potichu mlčal, ako aj naposledy pri prevalení kauzy Moniky Jankovskej. „Vyzývame premiéra Pellegriniho, aby veľmi rýchlo prišiel s plánom, ako očistiť skorumpovanú políciu, prokuratúru a súdnictvo od skorumpovaných policajtov, prokurátorov a sudcov,“ vyjadril sa Matovič s tým, že Pellegrini bude pravdepodobne opäť mlčať.

Igor Matovič
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Matovič pozýva za okrúhly stôl

Za okrúhly stôl preto hnutie pozvalo lídrov demokratických opozičných strán. „Preto sme dnes pozvali všetkých predsedov demokratických opozičných strán, s ktorými sa počíta ako s alternatívou voči tejto vláde po najbližších voľbách, za spoločný okrúhly stôl demokratickej opozície, aby sme spoločne predstavili plán na očistu orgánov činných v trestnom konaní a súdnictva,“ dodal Igor Matovič s tým, že ide o Richarda Sulíka, Borisa Kollára, Alojza Hlinu, Andreja Kisku a Michala Trubana.

Viac o téme: Okrúhly stôlIgor MatovičRichard SulíkBoris KollárMichal Truban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu