Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

AKTUÁLNE Fico potvrdil špekulácie: Jednotkou na kandidátke bude Peter Pellegrini

Robert Fico a Peter Pellegrini na tlačovom vyhlásení Zobraziť galériu (4)
Robert Fico a Peter Pellegrini na tlačovom vyhlásení (Zdroj: Topky/Miro Vacula)

BRATISLAVA - Okolo kandidátky strany Smer bolo dlho ticho. Nikto okrem špekulácií nič nevedel. V kuloároch čoraz viac silneli hlasy o tom, že premiér Peter Pellegrini bude jednotkou na kandidátke. Dokonca sa hovorilo o tom, že by mal Pellegrini ísť do inej strany, do úvahy prichádzala strana Tomáša Druckera. Ani Robert Fico, ani Peter Pellegrini však situáciu nekomentovali. Až do utorka, kedy premiér oznámil, že sa so šéfom strany dohodli na kandidátke. Strana Smer dnes potvrdila, že jednotkou bude Peter Pellegrini.

Tlačovka mala byť pôvodne v stredu, no kvôli narodeninovej oslave Roberta Fica sa, zrejme, odložila na dnešok. Nakoniec strana cez hovorcu Jána Mažgúta poslala stanovisko a potvrdila, že Pellegrini bude jednotkou na kandidátke.

Jednotkou kandidátky bude Peter Pellegrini

Celé stanovisko strany Smer

Strana SMER – sociálna demokracia predstavuje za posledných 20 rokov najstabilnejší prvok Slovenskej politickej scény. Predseda strany SMER – SD Robert Fico s veľkým znepokojením sleduje antidemokratické tendencie v podobe popierania tajnej voľby, ako sa stalo včera pri voľbe sudcov Ústavného súdu SR, alebo v podobe vyhlásení predstaviteľov opozičných strán, ako je p. Truban, ktorý hovorí, že voliť by mali iba bohatí, alebo p. Kiska, podľa ktorého o moci musí rozhodovať ulica a nie parlamentné voľby. 

Predseda strany SMER - SD R. Fico prijal v marci 2018 suverénne rozhodnutie, ktoré umožnilo pokračovať vládnej koalícii v moci a ktoré nespochybniteľne viedlo k politickej stabilite. 

Pohľad na opozičný tábor musí každého so zdravým rozumom varovať. Strana SMER - SD viac ako inokedy musí zohrať stabilizujúcu úlohu a predseda strany R. Fico v tomto duchu bude prijímať všetky potrebné rozhodnutia. Je v plnej kompetencii predsedu strany SMER - SD R. Fica navrhovať zoznam kandidátov na funkciu poslanca NR SR. Túto svoju právomoc využije a navrhne, aby kandidátku strany SMER - SD do NR SR viedol Peter Pellegrini. Toto rozhodnutie je pre Slovensko najlepším riešením. Vláda Slovenskej republiky pod vedením Petra Pellegriniho a celý poslanecký klub strany SMER – SD sú toho dôkazom.

Stanovisko Topkám zaslal hovorca strany Ján Mažgút.

Pellegrini prijíma pozíciu volebného lídra

Premiér Peter Pellegrini prijíma pozíciu volebného lídra strany Smer. Povedala to jeho hovorkyňa Patrícia Macíková v reakcii na vyjadrenie strany Smer, že jej predseda Robert Fico ho navrhne ako lídra kandidátky. „Predseda vlády sa rozhodol prijať návrh na pozíciu volebného lídra strany Smer-SD. Je pripravený urobiť všetko pre to, aby ľudí na Slovensku presvedčil konkrétnymi výsledkami a aby bola strana Smer-SD aj naďalej najstabilnejšou a najúspešnejšou stranou na Slovensku,“ uviedla Macíková. Dodala, že premiér si bude až do konca volebného obdobia plniť svoje povinnosti, ktoré mu z pozície predsedu vlády vyplývajú. Ďalej bude podľa jej slov pracovať pre ľudí a pre Slovensko.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Dohoda v Smere

V Smere je už nejaká dohoda, ako by strana mala ísť do volieb. Premiér to potvrdil po pondelkovom stretnutí s Robertom Ficom s tým, že si veľa vecí vydiskutovali. Podrobnosti hovoriť nechcel, podľa neho by mal o takýchto veciach informovať šéf strany. Na otázku, či bude predseda Smeru Robert Fico na kandidačnej listine pre budúcoročné voľby, uviedol, že má na to ako predseda plné právo. Pellegrini zároveň doplnil, že jeho a Ficove predstavy o kandidátke a stratégii sa približujú. „Nečakajte nič dramatické, rozkol alebo rozchod,“ povedal premiér. 

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Na otázku, či by mali byť na kandidátke Tibor Gašpar alebo Robert Kaliňák, premiér odpovedal jasne. „Ja som sa už jasne vyjadril k týmto menám,“ povedal Pellegrini. Podľa neho by bývalý policajný prezident nemal byť na kandidátke Smeru. Podľa kuloárnych informácií práve Pellegrini v rámci zásadných požiadaviek, ktoré mal predložiť Ficovi, požadoval, aby za Smer nekandidoval nielen Tibor Gašpar, ale aj exminister vnútra Robert Kaliňák či poslanec Ľuboš Blaha. Dokonca mimo jeho predstáv mal zostať aj samotný Fico. Gašpara mal presadzovať Fico. 

Chceme kvalitnú kandidátku

„Pre mňa a nás všetkých budú dôležité mená, aby kandidátka bola kvalitná. Chcem garantovať, že nemáme iné spoločné ciele ako udržať stranu Smer ako úspešnú. Urobím všetko pre to, aby Smer-SD aj naďalej patril k najúspešnejším a najstabilnejším politickým subjektom v krajine,“ povedal Pellegrini. O menách na kandidačnej listine hovoriť nechce, listina sa bude podľa Pellegriniho schvaľovať zrejme koncom novembra.

Peter Pellegrini, Robert Fico,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Kandidačná listina by podľa jeho slov mala ponúknuť kvalitu a vytvoriť čo najväčší koaličný potenciál. Preto budú pri jej tvorbe v Smere podľa Pellegriniho zvažovať mená citlivo. O vzťahu s Ficom povedal, že sú dvaja dospelí ľudia, ktorí môžu mať na veci rozdielne názory, ale vedú medzi sebou konštruktívne debaty, ktoré môžu stranu posúvať ďalej. O funkcii predsedu strany nehovorili.

Nemusím byť jednotkou na kandidátke

Robert Fico už pred vyše mesiacom uviedol, že nepatrím k politikom, ktorí sú presvedčení, že keď založili politickú stranu, tak ju musia aj pochovať. Zároveň pripustil, že by nemusel byť jednotkou na kandidátke.


Fico prekvapil: Nemusím byť jednotkou na kandidátke! Reakcia na vzťah s Pellegrinim


Chce urobiť rozhodnutia v záujme toho, aby Smer vyhral budúcoročné parlamentné voľby. „Budem sa správať pragmaticky a v najlepšom záujme pre Smer-SD. Musíme uvažovať o takej kandidátke, ktorá bude najefektívnejšia. Ako predseda strany mám za ňu zodpovednosť a nikde nie je napísané, že budem pri zostavovaní kandidátky v jej čele. Najdôležitejšie je postaviť sa k parlamentným voľbám tak, aby sme ich opäť vyhrali,“ povedal Fico v auguste. „Nepatrím a nikdy nebudem patriť medzi lídrov, ktorí stranu založia, aj ju potom sami pošlú do hrobu,“ uviedol. 

Viac o téme: KandidátkaRobert FicoSmerPeter Pelelgrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu